Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaji

Pankretić drvoprerađivačima dodijelio 22,8 milijuna kuna

'unu. . Zagreb ...12.12..2008. ministar poljoprivrede u vladi rh bozidar pankretic po vjetrovitom vremenu i skliskom plocniku pretrcava markov trg zureci na sjednicu vlade na kojej ce raspravlja o pro
'Boris Scitar/Vecernji list'
20.07.2010.
u 16:00

U 2010. drvnoj industriji dodijelit će se ukupno 65 mil. kuna nepovratnih sredstava za poticanje razvoja i održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić danas je s predstavnicima drvne industrije potpisao prve potpore za dodjelu nepovratnih sredstava kapitalne pomoći za 2010. godinu.

Prvi ugovori sa 19 drvoprerađivačkih tvrtki "teški" su 22,8 milijuna kuna, a dodjeljuju se na temelju natječaja Operativnog programa razvoja industrijske prerade drva RH 2006. - 2010. Ukupno će se pak drvnoj industriji – 186 tvrtki, od kojih je 41 s područja od posebne državne skrbi – u ovoj godini dodijeliti 65 mil. kuna.

Pankretić tvrdi da je Vlada drvnu industriju prepoznala kao stratešku i respektabilnu. – Već 2004. donesena je Strategija razvoja industrijske prerade drva i papira koja je gospodarski prioritet u nacionalnim programima za pristupanje EU – kazao je Pankretić, ističući kako se u preradi drva i proizvodnji namještaja izvozi čak 75 posto ukupne proizvodnje, tako da će 65 milijuna kuna potpore u 2010. biti poticaj za daljnji razvoj te industrije. Čak 124 tvrtke nastavljaju, naime, s daljim ulaganjima u tehnologije, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, inovacije, dizajn..., što u kontekstu gospodarske krize znači porast proizvodnje.

Od 2007. do 2009. drvnoj industriji dodijeljeno je 157,3 mil. kuna potpora, čime je sufinancirano 527 investicijskih ulaganja. Ugovore o potporama danas su potpisali Belišće, Finvest Corp, Viševica Komp, Tvin drvna industrija, Valis Fagus, PPS Majur, Požgaj, Pana, Pan Parket, Lokve, MMM Vukelić, Javor, Drvoproizvod, Drvenjača,  DI Klana, DI Čazma, Lipa, Hrast- Export-Puklavec i Drvodjelac.

Komentara 3

DU
Deleted user
22:08 20.07.2010.

zato i pitam jer znam ove iz valis fagusa tipični hrv. lopovi a ministar izgleda pomaže lopovluk a saborskog zastupnika franju lucić neću ni spominjat još ni danas nisu odgovorili kako i na koji način su postali vlasnici

DU
Deleted user
18:04 20.07.2010.

koliko privatnika ima među ovima

SD
satan da shumsky
20:49 20.07.2010.

gegan, svi su oni privatnici. hrvatske šume imaju samo par malih pogona koje same financiraju..pilane drže privatnici. one veće bivši generali, tajkuni i mafijaši koji već duguju hrvatskim šumama milione kuna za neplaćenu robu. ovo što pankretić trabunja o planu iz 2004. i izvozu 75% proizvodnje je samo djelomično točno.imamo malo proizvođača namještaja koji su kvalitetni i ide nešto u izvoz, ali to u ovih 75% čini možda oko 5% izvoza..drvo izvozimo kao sirovinu ili prerađeno u daske koje odgovaraju talijanima, slovencima, austrijancima itd..isti nam poslije prodaju namještaj od našeg drveta..vlasnici pilana ne plaćaju hrvatskim šumama, prodaju robu u inozemstvo, i nešto čudno za hrvatsku : rade i dalje, uzimaju robu koju ne plaćaju, a država će im dati još koju milju da vrate nešto duga pa će moći i dalje izrabljivati šume hrvatske...a sigurno će ostati nešto i u džepu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije