Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Panična rasprodaja na ZG burzi. Dionica HT dogurala – na 237 kuna

Mali dioničari, pak, podlegli su panici te očito prodavali dionice koje su vrijedile manje nego prilikom kupnje na IPO-u
09. kolovoza 2011. u 23:17 12 komentara 8204 prikaza
ivica mudrinić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Potop i poniranje vrijednosti dionica tvrtki drugi dan zaredom zabilježen je na Zagrebačkoj burzi. Panična rasprodaja dionica zatrpala je brokerske kuće, zahtjevi za prodaju neprestano su stizali tijekom prijepodneva. Crobex je u jednom trenu bilježio dramatični pad od 4,5 posto, kao i pojedine dionice tvrtki. Do kraja dana, ipak, Crobex se oporavio te zaustavio u crvenom 1,39 posto.

Ipak, teško je govoriti o uzlaznom trendu i ‘kraju’ panike, posebice ako se pribroji pad od 4,5 posto u ponedjeljak. Tada doista možemo govoriti o iracionalnom ponašanju investitora na domaćoj burzi i velikim gubicima vrijednosti tvrtki. Mirovinci su spasili dionicu HT-a od potpunog kolapsa tako da je dan čak završila u plusu. Mirovinci su prepoznali priliku za kupnju dok su mali ulagači panično prodavali HT. Da nije bilo mirovinaca, svaki bi mali dioničar po paketu bio siromašniji za više od 1700 kuna u samo dva dana.

Gotova rasprodaja

Promet HT-a iznosio je 30 milijuna kuna. Najniža, pak, cijena od 224 kune uspjela je dogurati do 237 kuna. Uzevši u obzir 7-postotni pad u ponedjeljak, HT je uvelike izgubio.

Dinko Novoselac, predsjednik uprave AZ fonda, kazao nam je da oni čine sve što je usmjereno k održanju stabilnog stanja na burzi.

– Naravno da pratimo događaje i kretanje cijena dionica te s obzirom na cijenu kupujemo. Tako smo cijenu HT-a ocijenili dobrom te kupovali – kazao je Novoselec.

Mali dioničari, pak, podlegli su panici te očito prodavali dionice koje su vrijedile manje nego prilikom kupnje na IPO-u. Ipak, sveukupno, uz pad vrijednosti, mali dioničari još su u plusu malo manje od 7000 kuna.

– Dva su glavna razloga pada. Jedan je prodaja domaćih ulagača koja je većinom psihološki motivirana, a manjim dijelom prisilna zbog ‘pucanja’ maržnih kredita, što se oboje manifestira iracionalnim načinom prodavanja, primjerice, agresivnim preskakanjem bid-ask raspona cijene. Drugi je taktičko povlačenje nekih stranih fondova, čiji se upravitelji vjerojatno ponašaju po načelu najmanjeg prigovora: naime, danas-sutra ih nitko neće moći optužiti da su loše radili ako su se povukli iz svih  rizičnijih vrsta imovine, bez obzira na cijenu – tumači Nenad Bakić, jedan od najuglednijih domaćih investitora, te dodaje: – Ovo je jedan od slučajeva kad iracionalno ponašanje postaje samoosnažujuće i dobiva moment. Ali ta spirala će se prije ili kasnije prekinuti na globalnoj razini, a u uvjeren sam da je rasprodaja u Hrvatskoj već gotova. Naime, koncentracija dionica u rukama dugoročnih investitora velika je i nema puno slobodnih dionica u slabim rukama. Jedino racionalno za dugoročne investitore sada je kupovati dionice.

Savjet kupiti

– Pokaže li se da su među hrvatskim institucionalnim ulagačima neki iskoristili zadnja dva dana za veliki šoping, a drugi nisu, smatram da bi to bio dokaz razlike u kvaliteti. Jer ako bi hrvatske dionice vrijedile još manje od postojećih cijena, to bi bio definitivan dokaz da su i Hrvatska i svijet u takvim problemima da novac nije siguran ni u bankama ni u zlatu. Alternativno, ako se svijet neće raspasti, racionalno je za sve dugotrajne investitore imati velik dio imovine u dionicama jer one omogućuju valjanu zaštitu od inflacije uz mogućnost sudjelovanja u rastu – drži Bakić.

>>Njemački DAX izgubio 160 milijardi eura u 10 dana, Amerika u plusu

Crobex je u jednom trenutku bio u minusu

Crobex je u jednom trenutku bio u minusu 4,5 %

Ericson Nikola Tesla 2.651.101, - 0,26 %

Podravka 2.012.206, 4,33 %

Dalekovod 2.492.108, -1,66 %

Viro 1.750.467, -3,93 %

HT 30.038.552. +0,01 %

HT u Brojkama 10,3 posto - izgubila je

HT u Brojkama

10,3 posto - izgubila je dionica HT-a u posljednja dva dana (u obzir uzeta cijena dionice u 13 sati u utorak, koja je bila 227 kuna)

1796 kn - malim se dioničarima, kojih je tristotinjak tisuća, smanjila vrijednost paketa, uključujući dodatne dionice

6819 kn - još su u plusu mali dioničari u odnosu na uloženo u IPO-u, uglavnom zahvaljujući dividendama

224 kn - bila je danas najniža cijena dionice HT-a

Elipso

  • Crollywood:

    Pa nije baš da cijene dionica ne bi mogle još i više pasti.Čitav niz dionica je danas još uvijek osjetno skuplji nego što su to bile u travnju 2009.Belje,Podravka,HT,Đuro Đaković,da nabrojim samo neke. Tko može reći da smo u ovom ... prikaži još! polukrahu došli do samog dna?Da dionice ne mogu pasti još i više?

  • horacio:

    Pa veliku većinu građana Hrvatske, koji imaju basnoslovna bogatstva u dionicama, je ovaj pad na burzi strašno pogodio :)

  • predrag borna:

    Vjerovatno se pravi igrači sada smješkaju jer sada se KUPUJE....i to jeftino.Ljudi stalno zaboravljaju da se na burzi prodaju procjene i očekivanja a ne realne vrijednosti.Cijena se može rušiti i ciljano da bi neka interesna grupacija iz toga profitirala.