Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burzovni indeksi

Njemački DAX izgubio 160 milijardi eura u 10 dana, Amerika u plusu

švicarac, burza, kredit (1)
Reuters/PIXSELL
09.08.2011.
u 22:01

Najbogatiji čovjek svijeta, Meksikanac Carlos Slim, na svjetskim je financijskim tržištima izgubio više od 8 milijardi dolara imovine

Nakon crnog ponedjeljka kada su ključni američki i europski burzovni indeksi pali između 5 i 7 posto, svjetske su burze doživjele sivi utorak. Ključni europski indeksi kretali su se drugoga trgovinskog dana od +0,7 do -7,1 posto, da bi se pred sam kraj trgovanja stabilizirali u blagom minusu, a londonski FTSE 100 čak je završio u plusu, na +1,89 posto.

DAX za povijest

Najdramatičniji dan doživjela je frankfurtska burza i njemački burzovni indeks DAX koji je u jednom trenutku potonuo čak 7,1 posto, što je jedan od najvećih dnevnih padova u povijesti. Po zatvaranju frankfurtske burze DAX je bio u minusu -0,10 posto. DAX je u utorak oborio mnoge negativne rekorde. Pao je DAX deseti dan zaredom, što se prije nikada nije dogodilo. Također, u tih 10 trgovinskih dana DAX je izgubio čak 25 posto vrijednosti, što je još jedan od rekorda. Svih 30 kompanija koje tvore njemački indeks DAX ukupno je u 10 dana izgubilo 160 milijardi eura, odnosno cijeli bruto društveni proizvod Finske.

O kolikim je gubicima na burzama riječ najbolje svjedoči podatak da je najbogatiji čovjek svijeta, Meksikanac Carlos Slim, na svjetskim financijskim tržištima, javlja Bloomberg, do ponedjeljka izgubio više od 8 milijardi dolara imovine. Ukupni imetak tajkuna Slima, vlasnika najvećeg meksičkog telekomunikacijskog operatera, procjenjivao se na 71 milijardu dolara, a sada je ispod 63 milijarde dolara.

Azijski indeksi utorak su zaključili s golemim padom. Burzovni indeks Hang Seng iz Hong Konga potonuo je 5,66 posto, a japanski Nikkei pao je 1,7 posto.

– Iznenađen sam koliko su cijene dionica pale na svim tržištima. Ovo je panika – kazao je Jeremy Friesen iz Societe Generale u Hong Kongu.

Dobro otvaranje u SAD-u

Prvi sat trgovanja u SAD-u donio je dašak optimizma. Burzovni indeks Dow Jones porastao je u 16.30 sati po našemu vremenu 1,83 posto, nakon što je u ponedjeljak potonuo čak 5,55 posto. Nasdaq je uzletio 2,85, a S&P 500 porastao je 2,39 posto. Prvi pokazatelji govore da je splasnula panika koja je prevladala prvoga dana trgovanja na američkom tržištu.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:20 09.08.2011.

Carlos Slim, na svjetskim financijskim tržištima, javlja Bloomberg, do ponedjeljka izgubio više od 8 milijardi dolara imovine. Da izgubio je,ali trenutno.Kroz koji mjesec opet će biti u plusu.Takvi nikad ne gube jer ima dovoljno kapitala.U strpljenju je spas.

DU
Deleted user
22:23 09.08.2011.

to je tek pocetak... drzave nemaju novaca i kako izgleda printace novac i raspodjeliti krizu na sve gradane europske unije. bez obzira da li netko ima euro ili drugu valitu njega ce dobro pogoditi inflacija. osim, osim, nelekvidne drzave smanje standard... zamislite francuska smanji svoj standard??? Francuska vec godinama vise konzumira nego sto zaraduje a za konzum posuduje novac u inozemstvu... svaka privatna osoba bi se morala pripremiti bez obzira na drzave i drustvo na plan B. A taj plan znaci samo jedno, kako naci i zadrzati posao... sve drugo ne igra nikakvu ulogu... biti fleksibilan promjeniti mjesto stanovanja zbog posla, pokusati s uvijek boljim poslom drzati standard... ti produ jos dobro...

UK
Ugo Kajvez
22:19 09.08.2011.

\"Burzovni indeksi - Dašak optimizma iz SAD-a\" . To je ono što se zove ....... \"samozavaravanje\" ......... it\'s gonna get worst before it gets better, and who says it\'s gonna get better? ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije