Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština u travnju

Pad Ergovićeva carstva – I Nexe dio loše sudbine građevinara

\'07.03.2011., Hrvatska udruga poslodavaca, HUP, Pavla Hatza 12, Zagreb - Ivan Ergovic, predsjednik HUP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL\'
Goran Stanzl/Pixsell
19.02.2013.
u 13:21

Najveći ulagači u obveznice su RBA i PBZ te njihovi fondovi. Interes za ulazak u Nexe navodno je iskazala jedna strana kompanija.

Nexe grupa održat će skupštinu vjerovnika 8. travnja i tada će se, kako je navelo investicijsko društvo Auctor u priopćenju Zagrebačkoj burzi, “odlučivati o proglašenju povrede obveze izdavatelja uz utvrđivanje prijevremenog dospijeća i prisilnoj naplati.” Naime, Nexe grupa je prošle godine htjela promijeniti uvjete vezane za izdanje obveznice, odnosno prolongirati isplatu i smanjiti kamatu, no to vjerovnici nisu prihvatili. Najveći ulagači u njezinu obveznicu su Raiffeisen i Privredna banka te njihovi fondovi. Vjerovnici su i predložili svoje rješenje koje je naizgled djelovalo prihvatljivo za obje strane, a zbog čega je tada najavljivana skupština već potkraj siječnja.

Konverzija u dionice?

No sada je skupština prolongirana za travanj, i to na zahtjev Auctora, kako bi se saznalo što Nexe radi po pitanju restrukturiranja. Iako, većina se vjerovnika već pomirila s tim da je riječ o još jednom ulaganju na kojem će se izgubiti velik dio potraživanja. Sredinom pretprošle godine Nexe je refinancirao svoju obveznicu u iznosu od 120 milijuna eura. Sada joj je vrijednost pala na samo šest posto. Mnogi su se htjeli riješiti obveznice pa makar i po toj niskoj cijeni jer sve je više upitno hoće li biti ikakvih sredstava za namiru. U prospektu je Nexe naime osigurao da će u slučaju nemogućnosti iskupa obveznice vjerovnicima dati dionice Našicecementa. Tom se dionicom ne trguje, ali i vlasnici obveznica više neće imati kupon, zbog kojeg su između ostalog i financirali kompaniju. Ako dođe do konverzije, problem će nastati i za obvezničke fondove koji sada imaju obveznice Nexe, a dionice po zakonu ne bi smjeli imati. Jedan predstavnik takvog fonda poručuje da čeka očitovanje Hanfe o tom pitanju jer, osim Nexea, bit će još sličnih slučajeva. Prije gotovo dva mjeseca plan vjerovnika, imatelja obveznica koji su tada odbili plan uprave Nexe, bio je pristupanje cjelokupnom financijskom restrukturiranju, što bi podrazumijevalo pretvaranje dijela duga u kapital, reprogram preostalog dijela obveznica i kredita te plan prodaje dijela portfelja.

U prodaju dio portfelja

Navodno se u međuvremenu javio i potencijalni investitor, postoje pretpostavke da je riječ o istoj kompaniji koja je još prije dvije godine iskazala interes za Nexe, no upitno je bi li zbog cijene sada bilo dobre volje za prodaju. No dio portfelja, ako bi se investitor time zadovoljio, možda i da jer tako su vjerovnici i predlagali.

>> Ivan Ergović gubi dio vlasništva, vjerovnici se odriču pola duga?

Ključne riječi

Komentara 2

PS
Privatni sektor
22:57 20.02.2013.

NEXE je bio blizak i na usluzi austrijskom PORR-u, a PORR se nije uspio etablirati na hrvatskom trzistu zbog menadzmenta koji je ovdje bio poslan po kazni. Mozda je to win-win brak za obje strane.

BO
bobostar
14:12 21.02.2013.

I tako nam politika i medijski poltroni, lansirali inforamcije o vrhunskim menadžerima poput Ježića (Dioki), pa onda brodogradilište Lenac (Vrhovnik, čini mi se), pa Čačić i svemogući Coning, pa Jure Radić, Ergović, Protega.... a gdje su sada? Zašto se u tisku nikada primjerice ne piše o predsjedniku Uprave brodogradilišta Uljanik, o drugim manadžerima koji su "krv pišali" dok su stvarali novu vrijednost, gdje su te priče?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije