Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI

Prije kupovanja nekretnine obavezno učinite ovih 6 stvari

zgrada
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
18.05.2019.
u 17:23

Financijski stručnjaci preporučuju da ne trošite više od 30% ukupnih primanja na stanovanje

Kupovina mjesta za stanovanje veliki je korak u životu, a prije te odluke svakako biste trebali barem dvaput provjeriti u što se upuštate. Sljedećih nekoliko koraka moglo bi vam olakšati ovu monumentalnu odluku:

Izračunajte koliko si možete priuštiti

Jedna od najvećih pogrešaka koju kupci čine jest da kupuju više nego što si mogu priuštiti. Kako ne bi pali u tu zamku, Barbara Corcoran i drugi financijski stručnjaci preporučuju da ne trošite više od 30% ukupnih primanja na stanovanje, piše CNBC.

Izdvojite budžet za troškove zatvaranja

Troškovi zatvaranja variraju ovisno o tome gdje živite i vrsti kredita kojeg odaberete, ali možete očekivati ​​da će koštati dodatnih 2-7% od ukupnih troškova kuće na konačnu cijenu.

Sačuvajte dovoljno novca za predujam

Mnogi stručnjaci se slažu da je 20% dobar iznos za predujam. To je sigurnosna zona za banku u slučaju da ne izvršite uplatu, a može koštati između 1-2% iznosa Vašeg kredita.

Provjerite jeste li kreditno sposobni

Prije kupnje kuće, svakako želite saznati kako stojite financijski, što znači da trebati provjeriti vašu ukupnu kreditnu ocjenu. Ova ocjena odnosi se na vašu financijsku situaciju koju će banka ispitati prije prosudbe o vašoj kreditnoj sposobnosti. 

Nabavite predodobrenje za hipoteku

Na tržištu je hipotekarno odobrenje gotovo nužno kako bi prodavatelj ozbiljno shvatio vašu ponudu. To je zato što ovo odobrenje točno objašnjava koliko vam je zajmodavac pristao posuditi, na taj način uvjeravajući prodavatelja da ste spremni i sposobni. 

Pobrinite se da uselite u odgovarajuće susjedstvo

Nitko se ne želi useliti u susjedstvo upitne kvalitete života. Pobrinite se da je četvrt u koju useljavate sigurna i mirna, te na taj način ostavite minimalne šanse za nepredviđene i neželjene situacije.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sokol
Sokol
12:50 23.05.2019.

30% ukupnih primanja?!?!?!?!?! Pa tko to može?!?!?!?!? Nemamo svi primanja iznad 20.000 kn

PH
Petarstijena-HR
15:56 20.05.2019.

Obvezno treba provjeriti ima li na lokaciji bolesnih susjeda? Tko su, što su, gdje rade, čime se bave susjedi, te jesu li psihički normalni-prvo treba provjeriti?! A poslije sve ostale faktore-ovo prvo provjeravaju u Americi i zapadnim zemljama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije