Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trošenje novca

Psihologija potrošnje i sve zamke našeg uma i trošenja

Trošenje novca
Foto: Shutterstock
12.03.2019.
u 10:30

Potrošnja sama po sebi nije problem nego svakodnevna nužnost. Često trošimo zato da zadovoljimo egzistencijalne potrebe. Zašto onda tako često imamo osjećaj da je trošenje nešto loše i zašto nas takvo ponašanje dovodi u probleme?

Impulzivna kupovina

Svi problemi leže u prevelikoj potrošnji i trošenju novca koji nemamo – a to se događa zbog impulzivne, iracionalne kupnje.

Mislite da ne donosite impulzivne odluke, no to je malo vjerojatno! Čak 90 posto ljudi donosi impulzivne odluke, a 88 posto njih motivirano je „sniženjem“ ili nekim oblikom posebne ponude. To je osobito vidljivo u trenucima predblagdanske atmosfere koja na nas utječe tako da gotovo uvijek potrošimo više od predviđenog. 

Kad govorimo o tome da nas kupnja može „ozdraviti i oraspoložiti“, zapravo ne izmišljamo. Istraživanja  pokazuju da terapija kupnjom uistinu ima učinka u smanjenju tuge i ponovnom uspostavljanju osjećaja kontrole nad našim životom. Često nam kupnja predstavlja kompenzaciju za loše osjećaje jer smo nakon patnje „zaslužili“ da se nečim razvedrimo.

Uspoređivanje s drugima

Osim toga, trošimo kada to ne bismo trebali zbog pritiska koji osjećamo uspoređujući se sa susjedima ili ljudima iz našeg društvenog kruga. Takve usporedbe dovode do natjecateljske atmosfere u onome što posjedujemo, bez obzira na to što se stvarne financijske mogućnosti možda ne mogu usporediti ili nam susjedi žive znatno iznad svojih mogućnosti. Kao i kod mnogih stvari u životu, valja se uspoređivati samo sa željenom verzijom samog sebe. Tako ćemo izbjeći mnoge probleme, pa i one financijske.

Mentalno računovodstvo

Mentalno računovodstvo dovodi do toga da različito promišljamo o kupnji različitih kategorija proizvoda i da te odluke nikada ne uspoređujemo. Takva pristranost dovodi do toga da ćemo, primjerice, novac koji smo dobili kao dar potrošiti na neki luksuz iako istodobno kasnimo s plaćanjem nekog računa.

Onog trenutka kada shvatimo što to zapravo činimo, uglavnom je prekasno. Taj trenutak spoznaje često se dogodi uoči mirovine kada je već prekasno malo-pomalo odvajati za ugodnu starost! Fokusiranje na sadašnji trenutak glavni je neprijatelj našem razboritom planiranju štednje, a posebno one mirovinske.

Prvi korak u kvalitetnijem upravljanju osobnim financijama te time i redovitoj štednji (bez koje nema uspjeha)  počinje kvalitetnim promišljanjem o načinu na koji se čovjek odnosi prema novcu. Evo nekoliko savjeta:

  • Razmislite o okidačima vaše potrošnje.
  • Otkrijte kako se uistinu odnosite prema novcu i zašto je tako.
  • Planirajte svoj kućni proračun, pa i najmanje dnevne izdatke.
  • Ako ne možete doskočiti vlastitoj impulzivnosti, ne izlažite se opasnosti – ne odlazite u nepotrebnu kupnju!
  • Motivirajte se dugoročnim izračunima vaše štednje uz manju potrošnju.

Uvijek se sjetite, da svaka naša odluka, pogotovo ona financijska nosi odgovornost, a posljedice će nas uvijek sustići, bez obzira da li u trenutku donošenja odluke o kupnji o tome razmišljamo ili ne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije