Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(PRE)MOĆNA VALUTA

Ovisnost o dolaru nije održiva

Foto: JONATHAN CROSBY/REUTERS/PIXSELL
27.08.2019.
u 18:35

Guverner Banke Engleske Mark Carney upozorio na probleme zbog dominacije američkog dolara u globalnim transakcijama

Trenutna ovisnost globalnog financijskog sustava o američkom dolaru nije održiva i treba ga zamijeniti s novim sustavom temeljenom na nekoliko globalnih valuta, izjavio je guverner Banke Engleske Mark Carney. Međutim, s obzirom na to da se u dolaru obračunava gotovo dvije trećine svih financijskih transakcija u svijetu, pitanje je koliko će Carneyjeva želja ostati – samo želja.

Novi valutni sustav

U govoru na skupu čelnika središnjih banaka u američkom Jackson Holeu kormilar britanske monetarne politike pozvao je Međunarodni monetarni fond (MMF) da se pozabavi stvaranjem novog valutnog sustava koji bi zaštitio rastuća gospodarstva od destruktivnih odljeva kapitala denominiranog u dolaru te bi ukinuo potrebu držanja deviznih pričuva u dolaru.

Dugoročno gledano MMF bi mogao promijeniti situaciju izgradnjom multipolarnog globalnog financijskog sustava, dodao je Carney.

Promatrači su njegov govor ocijenili kao pokušaj otvaranja rasprave o problemima (pre)moćnog dolara u svjetskom gospodarstvu. Američko gospodarstvo sudjeluje s 10 posto udjela u globalnoj trgovini te s 15 posto u svjetskom BDP-u, no polovica trgovinskih transakcija te dvije trećine svih svjetskih vrijednosnica denominirano je u dolaru, naglasio je Mark Carney.

Guverner Banke Engleske je primijetio kako je dolar ostao bitan u svjetskim novčanim tokovima unatoč padu sustava iz Bretton Woodsa još 1971. godine.

Osnivanje globalnog fonda

Kretanja tečaja dolara stoga je važno za gospodarstva koja čak i nemaju snažne izravne trgovinske veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Engleski guverner Carney stoga predlaže da u srednjem roku - usporedno s postupnim smanjenjem ovisnosti o dolaru i novčanim tokovima denominiranima u američkoj valuti među svim državama svijeta – MMF osnuje globalni fond koji bi ograničio posljedice odljeva kapitala.

– Skupljanje resursa u Međunarodnom monetarnom fondu i distribuiranje kroz svih 189 država članica je mnogo efikasnije nego da svaka pojedinačna država osigurava vlastitu zaštitu – istaknuo je guverner Carney, a prenosi Financial Times.

Radi ostvarenja tog cilja financijsku snagu MMF-a tijekom idućeg desetljeća trebalo bi utrostručiti na tri bilijuna dolara.

– Dugoročno, multipolarni sustav trebao bi spriječiti da ulogu dolara preuzme kineski juan – naglasio je engleski guverner Mark Carney. 

Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
19:50 27.08.2019.

kada netko pokuša destabilizirati dolar taj biva eliminiran !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije