Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ovisnost o dolaru nije održiva

Guverner Banke Engleske Mark Carney upozorio na probleme zbog dominacije američkog dolara u globalnim transakcijama
27. kolovoza 2019. u 18:35 1 komentara 303 prikaza
Foto: JONATHAN CROSBY/REUTERS/PIXSELL

Trenutna ovisnost globalnog financijskog sustava o američkom dolaru nije održiva i treba ga zamijeniti s novim sustavom temeljenom na nekoliko globalnih valuta, izjavio je guverner Banke Engleske Mark Carney. Međutim, s obzirom na to da se u dolaru obračunava gotovo dvije trećine svih financijskih transakcija u svijetu, pitanje je koliko će Carneyjeva želja ostati – samo želja.

G7 SUMMIT MOGUĆE NESUGLASICE Klimatske promjene i digitalna ekonomija u fokusu zadnjeg dana summita G7

Novi valutni sustav

U govoru na skupu čelnika središnjih banaka u američkom Jackson Holeu kormilar britanske monetarne politike pozvao je Međunarodni monetarni fond (MMF) da se pozabavi stvaranjem novog valutnog sustava koji bi zaštitio rastuća gospodarstva od destruktivnih odljeva kapitala denominiranog u dolaru te bi ukinuo potrebu držanja deviznih pričuva u dolaru.

Dugoročno gledano MMF bi mogao promijeniti situaciju izgradnjom multipolarnog globalnog financijskog sustava, dodao je Carney.

Promatrači su njegov govor ocijenili kao pokušaj otvaranja rasprave o problemima (pre)moćnog dolara u svjetskom gospodarstvu. Američko gospodarstvo sudjeluje s 10 posto udjela u globalnoj trgovini te s 15 posto u svjetskom BDP-u, no polovica trgovinskih transakcija te dvije trećine svih svjetskih vrijednosnica denominirano je u dolaru, naglasio je Mark Carney.

Guverner Banke Engleske je primijetio kako je dolar ostao bitan u svjetskim novčanim tokovima unatoč padu sustava iz Bretton Woodsa još 1971. godine.

VLADA PESIMIZAM Ekonomisti upozoravaju da Njemačkoj prijeti nova recesija

Osnivanje globalnog fonda

Kretanja tečaja dolara stoga je važno za gospodarstva koja čak i nemaju snažne izravne trgovinske veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Engleski guverner Carney stoga predlaže da u srednjem roku - usporedno s postupnim smanjenjem ovisnosti o dolaru i novčanim tokovima denominiranima u američkoj valuti među svim državama svijeta – MMF osnuje globalni fond koji bi ograničio posljedice odljeva kapitala.

– Skupljanje resursa u Međunarodnom monetarnom fondu i distribuiranje kroz svih 189 država članica je mnogo efikasnije nego da svaka pojedinačna država osigurava vlastitu zaštitu – istaknuo je guverner Carney, a prenosi Financial Times.

Radi ostvarenja tog cilja financijsku snagu MMF-a tijekom idućeg desetljeća trebalo bi utrostručiti na tri bilijuna dolara.

– Dugoročno, multipolarni sustav trebao bi spriječiti da ulogu dolara preuzme kineski juan – naglasio je engleski guverner Mark Carney. 

A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • midea:

    kada netko pokuša destabilizirati dolar taj biva eliminiran !