Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ekonomisti upozoravaju da Njemačkoj prijeti nova recesija

Najveće europsko gospodarstvo bori se s čitavim nizom problema.
30. srpnja 2019. u 07:34 1 komentara 1228 prikaza
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

Njemačko gospodarstvo više nije suočeno s tek privremenim teškoćama, nego poduljim razdobljem usporavanja koje prijeti mogućnošću recesije jer se kompanije koje se oslanjaju na izvoz suočavaju sa sve slabijim izgledima za rast, pokazalo je istraživanje koje je agencija Dpa provela među njemačkim ekonomistima.

Njemačka Pokazatelji Slabi njemačka industrija: Usporavanje bi se moglo oduljiti

"Da se radi o privremenoj fazi u gospodarstvu po meni to zvuči malo previše optimistično, a umjesto toga, prije bih rekao da se radi o izraženijem silaznom kretanju", rekao je Eckart Tuchtfeld, ekonomist njemačkog Commerzbanka.

Takvo mišljenje dijeli i Katharina Utermoehl iz njemačkog osiguravatelja Allianza, ocijenivši da to više nije tek posrtanje rasta, već dugotrajna slaba faza.

Utermoehl je ukazala na čitav niz problema s kojima se bori najveće europsko gospodarstvo, u rasponu od slabljenja globalne trgovine i slabog automobilskog sektora do pojačane političke neizvjesnosti oko trgovinskih sporova, Italije i brexita.

Zbog tih opasnosti mnogi ekonomisti vide male šanse za oporavak u drugoj polovini 2019. godine. "Rizik od recesije u međuvremenu je postao prilično visok", rekla je Utermoehl.

bolnica Istraživanje: Njemačka ima previše bolnica: Ima ih 1400, a treba ih biti 600

Detlef Scheele iz Njemačke agencije za zapošljavanje (BA) rekao je za dpa kako bi usporavanje moglo potrajati do kraja godine. Pozitivno je što ne očekuje veći utjecaj na tamošnje robusno tržište rada. Potražnja za radnicima, prije svega u zdravstvu, logistici i obradi metala, ostaje velika, istaknuo je.

Stajališta ekonomista podudaraju se s pesimizmom kako njemačke vlade, tako i poslovnih ljudi i građana.

Vlada u Berlinu posljednjih je mjeseci smanjila svoje projekcije gospodarskog rasta. U sklopu proljetnih projekcija predviđala je rast od svega 0,5 posto za 2019. godinu.

Njemačko gospodarstvo poraslo je 0,4 posto u prvom tromjesečju 2019., nakon što je za dlaku izbjeglo recesiju krajem 2018. godine, podsjeća Dpa.

Ministarstvo gospodarstva predvidjelo je da će se „slab gospodarski trend“ nastaviti tijekom tri mjeseca zaključno s lipnjem.

'DIKTAT MANJINE NA ŠTETU VEĆINE' Nema više omiljenih gumenih bombona: Dva njemačka vrtića zabranila svinjetinu zbog dvije muslimanke

Istraživanje prošlog tjedna pokazalo je da polovina Nijemaca očekuje da će se ekonomski izgledi pogoršati. Samo 14 posto ih očekuje poboljšanje u sljedećih nekoliko godina, dok 34 posto očekuje da će stanje ostati nepromijenjeno, pokazalo je istraživanje koje su naručile televizije RTL i n-tv.

Ni raspoloženje među čelnicima kompanija nije puno bolje. Indeks poslovne klime njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo iz Muenchena bilježi neprestani pad od sredine 2018. godine. Uz to, podindeks za sektor proizvodnje u srpnju je zabilježio najveći pad od veljače 2009.godine.

Ekonomist Deutsche Banka Marc Schattenberg rekao je da čak i manji politički sukobi, poput spora s tankerima nafte između Irana i Britanije, negativno utječu na raspoloženje u korporativnom sektoru.

Nešto takvo nema izravan utjecaj na gospodarstvo, no ipak pridonosi usporavanju i neizvjesnosti u uredima direktora kompanija, rekao je Schattenberg.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • moškov:

    Ako njemacka zakasljuca...eu ce dobiti tesku gripu....