Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljiva energija

OTP sam proizvodi struju iz solarne elektrane

Solarne ćelije
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
03.08.2016.
u 06:30

Zgrada OTP-a u Dubrovniku godinu dana radi na solarni pogon, sad je prešla i uprava u Zadru, a uskoro će i Pula

OTP banka odlučila je u tri grada koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora izgradnjom solarnih elektrana. Nakon što je prvu lani pustila u rad u Dubrovniku i iz nje napajaju svoju zgradu, sada će i njihova upravna zgrada u Zadru koristiti dio energije potrebne za rad iz vlastite solarne elektrane.

U planu je i izgradnja trećeg pogona u Puli. Prva su banka u Hrvatskoj koja koristi vlastite izvore energije.

Banka je za izgradnju zadarske solarne elektrane koristila subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji potiče upotrebu obnovljivih izvora pa je od 313 tisuća kuna uloženih u projekt Fond osigurao 40 posto – 96.200 kuna.

Ovako dobivenu struju koristit će za klimatizaciju, rasvjetu, potrebe IT infrastrukture, liftove i ostale potrebe u zgradi. Povrat ulaganja očekuju u roku od osam i pol godina. 

>> 'Budućnost počinje sada. Idemo dalje': Solar Impulse završio epsko putovanje oko svijeta

Komentara 2

BU
BubyZG
16:06 03.08.2016.

Lako je ostvariti povrat investicije kada ti 40% plati netko drugi ( porezni obveznici RH ili EU ). Još ako uspiju sklopiti ugovor o prodaji struje za TRI ( 3 ) kune po kWh ( obična struja košta oko 50-tak lipa niža i 1 kunu viša tarifa ), a tu će struju platiti stoka sitnog zuba, evo novokomponiranih gulikoža prema kojim su krediti sa valutnom klauzulom u CHF dječja igra !!

MZ
miroslav.zupanic
14:11 13.08.2016.

Predivno, znaci pored sve love koju banka ima, treba im subvencija....neka idu u tri p... m....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije