Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ostojić ne želi inflaciju pa uvodi znak kvalitete za hotele

U konkurenciji za oznaku kvalitete su hoteli sa 3, 4 i 5 zvjezdica, a oznaka dodatne hotelske kvalitete provjeravat će se svake tri godine
23. ožujka 2012. u 09:00 8 komentara 2 prikaza
hoteli (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nekoliko desetaka hrvatskih hotela uskoro će se naći u elitnom društvu objekata čija će pročelja, uz zvjezdice, krasiti i oznaka dodatne kvalitete. Veliko plavo slovo Q, na srebrnkastoj podlozi, značit će da hotel nudi višu kvalitetu nego drugi hoteli iste kategorije. Ministarstvo turizma jučer je predstavilo Pravilnik za dodjelu oznake kvalitete velikim i malim hotelima (izuzeti su jedino oni s dvije zvjezdice) u koji su ugrađena strana iskustva i domaće spoznaje. Oznaku za kvalitetu povjerenstvo će dodjeljivati na zahtjev, nakon što tajni gosti (imenuje ih ministar turizma) bez najave i anonimno u hotelu provedu najmanje 24 sata. Svake tri godine slijedi provjera, a pravilnik je već testiran na rovinjskom hotelu Monte Mulini, dubrovačkoj Valamar Lacromi te Le Meridien Lavu u Podstrani pa nije isključeno da neki od njih prvi i ponese oznaku tzv. viška kvalitete. U konačnici njome bi se trebalo dičiti najviše tridesetak hotela.

Više od kvadrata i pločica

– Pitanje konkurentnosti u fokusu nam je, a kvaliteta je ključna za konkurentnost. Želimo dati poticaj onima koji nastoje biti bolji od prosjeka, a gostu pomoći da prepozna koji hotel nudi više nego što formalni pravilnici traže. Ne želimo inflaciju oznaka, da ih nosi svaki drugi hotel, nego stvarno oni koji to i zaslužuju. Bili bismo zadovoljni da je ponese oko pet posto od naših 520 hotela s tri, četiri i pet zvjezdica – kaže ministar turizma Veljko Ostojić. – Ovo smatramo iskorakom, dosad se kvaliteta hotela mjerila brojem kvadrata i vrstom pločica, a ovo bi trebalo osigurati ukupan doživljaj, odnosno da gost uistinu dobije kvalitetu i ono što je očekivao s obzirom na cijenu i kategoriju hotela koji je izabrao – dodaje ministar.

Hoteli će za oznaku kvalitete morati skupiti nekoliko stotina bodova. Za manje hotele, kapaciteta do 50 soba, bodovni će prag biti nešto niži. Povjerenstvo Ministarstva turizma i tajni gosti će, kako je objasnio pomoćnik ministra Želimir Kramarić, kvalitetu mjeriti u čak devet područja.

Odskočit će i cijenom

Uprava hotelske kuće koja zatraži oznaku Quality morat će predočiti dokaze da joj je kvaliteta stalni prioritet. Bodove nose i aktivan odnos prema zaštiti okoliša, sigurnost objekta, od prijevoza do skladištenja hrane, višak kvalitete u odnosu na standardnu kategorizaciju, kvaliteta opreme, priručnici s opisom posla svih zaposlenih te ankete o zadovoljstvu osoblja i gostiju. Također će se bodovati i suradnja s lokalnom zajednicom u upravljanju destinacijom, obrazovanju, baštini... Ovakvom pravilniku posebno se raduju u malim obiteljskim hotelima koji često, kako je istaknuo predsjednik njihove udruge Šime Klarić, veličinom ne mogu zadovoljiti tehničke uvjete iz pravilnika o kategorizaciji pa budu zakinuti za zvjezdicu. No, za hotele je najvažnije da će im ova oznaka omogućiti prepoznatljivost na tržištu, gdje će od konkurencije odskočiti kvalitetom, ali i cijenom.

Šustar: Mnogi će htjeti znak kval

Šustar: Mnogi će htjeti znak kvalitete

Budući da postojeća kategorizacija određuje samo minimalne tehničke uvjete, danas imamo hotele iste kategorije, a ipak različite kvalitete. No, svejedno, red je već time u hrvatskom hotelijerstvu uspostavljen, a ovaj Pravilnik o oznaci kvalitete vrijedna je nadgradnja. Naime, prvi će se put ocjenjivati ono zbog čega gost zapravo i dolazi, a to je usluga. Mnogi su hoteli već danas iznadprosječne kvalitete i vjerujem da će mnogi hotelijeri biti vrlo zainteresirani da dobiju tu oznaku – ocjenjuje Kristian Šustar, čelnik Udruge poslodavaca u hrvatskom hotelijerstvu.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • zook:

  još kontrole i birokracije i hrpa inspektora da to provodi, samo da se birokraciji da mjesec dana godišnji odmor kao u italiji udvostručili bi prihod od turizma pa kakve veze još koja milijarda duga....

 • Avatar pinokio-wien
  pinokio-wien:

  Hrvatska i zvjezdice ...he he he ...daj da i to cudo vidim pa da mogu da uporedim 4 zvjezdice u Wien s 4 zvjezdice u HR...

 • mudri1:

  ispektore savjesne i njima uvesti kontrolu među sobom da se jedu ko štakori