Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Osiguravateljima premija prvi put u povijesti premašila 10 milijardi kuna

Prosječna je godišnja premija po stanovniku u EU 2170 eura, u Hrvatskoj 347 eura
15. siječnja 2020. u 14:15 0 komentara 212 prikaza
Croatia osiguranje
Foto: Shutterstock

Hrvatski su osiguravatelji prvi put u povijesti lani premašili zaračunatu bruto premiju od 10 milijardi kuna: s rastom od sedam posto u odnosu na 2018. iznosila je 10,54 milijarde kuna.

Snašao se Pronašao rupu u zakonu pa ga osiguranje za auto izašlo puno jeftinije

Od toga je na tržištu EU, ponajprije u Austriji, Sloveniji i Italiji, gdje već posluje nekoliko hrvatskih osiguranja, ostvareno 434,6 milijuna kuna premije, s rastom većim od 200 posto, no kad je posrijedi to povećanje treba uzeti u obzir nisku bazu za usporedbu: neki su osiguravatelji tek napravili iskorak na inotržišta u 2018.

Na neživotna osiguranja odnosi se 756,6 milijuna kuna, s rastom od 11,3 posto, dok je premija životnih osiguranja pala 2,1 posto, na 67,2 milijuna kuna.

Na kraju prošle godine bilo je ugovoreno 9,48 milijuna polica neživotnog osiguranja i 1,45 milijuna polica osiguranja života.

Istodobno je porastao i iznos likvidiranih šteta, osigurnina koje društva isplaćuju klijentima kad nastupi osigurani slučaj, što je i osnovni posao osiguranja; njihov je iznos 6,01 milijardu kuna.

Jadransko osiguranje novi poslovni izazov Jadransko osiguranje nakon 27 godina mijenja ime i izlazi na tržište Italije

Milijarda “isparila”

– Konačno se može govoriti o oporavku u odnosu na 2014. godinu kad je osiguravateljima iz premije “isparila” milijarda kuna nakon liberalizacije autoosiguranja.

Ta je milijarda završila u džepovima svih nas vlasnika osobnih automobila – slikovito se izrazio direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković na predstavljanju rezultata prošle godine.

Akumulirana imovina društava za osiguranje iznosi 45,6 milijardi kuna i treći su po veličini segment financijske industrije, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova.

Rapidno pada broj osiguravatelja: lani ih je bilo 16 u odnosu na 27 prije samo četiri godine, no tu su i četiri podružnice društava iz EU te 50 društava za posredovanje u osiguranju – pojašnjava Pauković.

Croatia osiguranje PROMO Croatia osiguranje prvo u Hrvatskoj za kasko jamči rješavanje štete u pet dana ili isplaćuje 1000 kuna

Najveći tržišni udio drži Croatia osiguranje, 25,7 posto i 2,7 milijardi kuna premije, Allianzu pripada 12,9 posto tržišta i 1,4 milijarde kuna premije, a Eurohercu 12,1 posto sa 1,3 milijarde kuna premije.

Wiener je četvrti sa 8,8 posto udjela i 927 milijuna kuna premije, a Generali peti sa 7,6 posto udjela i 804 milijuna kuna premije. Ostali, manji tržišni igrači, drže preostalih 32,8 posto.

Kasko raslo 206 posto

Kad je posrijedi struktura proizvoda, najveći se premijski udio odnosi na obvezno autoosiguranje, 21,8 posto, kasko drži 11,9 posto i premija mu se pod pritiskom regulatora i rasta cijena konačno oporavila: rasla je 206 posto u odnosu na 2018.

Ostala osiguranja imovine imaju tek 7,3 posto udjela. Osiguranja od požara i elementarnih šteta imaju 6,5 posto tržišnog udjela, zdravstvena 5,8, osiguranja od nezgode 4,8, a ostala neživotna osiguranja 12,9 posto tržišta.

CZO NIKAD NE ZNAŠ ŠTO ŽIVOT NOSI Croatia zdravstveno osiguranje predstavilo akciju dopunskog osiguranja

Životna osiguranja drže 29,1 posto tržišta. Prosječna je godišnja premija u Hrvatskoj iznimno niska u usporedbi s EU; iznosi 347 eura u odnosu na europskih 2170.

U imovinskom osiguranju to je 48 eura u odnosu na 174, u životnom 101 euro u odnosu na 1264, a u osiguranju vozila 116 eura u odnosu na 238. Tu je razlika najmanja, dok je raskorak u izdvajanju na police zdravstvenog osiguranja golem: 20 eura u Hrvatskoj u odnosu na 232 eura u EU.

No, možda se taj trend ove godine popravi, s obzirom na to da je izmjenama pretporeza na dohodak od 1. siječnja poslodavcima neoporeziva uplata do 2500 kuna dodatnog osiguranja za zaposlenike, bez obzira je li posrijedi dodatno ili dopunsko zdravstveno osiguranje.

Kamionom blokirao ulaz u zgradu Euroherc osiguranja Drama u Splitu Vlasnik tvrtke objasnio zašto je kamionima blokirao ulaze u Euroherc osiguranje

Na kraju 2020. vidjet ćemo koliko će kompanija na ovaj način stimulirati svoje zaposlenike. Premija dopunskog zdravstvenog osiguranja lani je rasla 400-tinjak milijuna kuna. 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.