Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Osiguravatelji u pandemiji prošli 's masnicom', istočna Europa imala najveći rast u svijetu

Prema Allianzovu izvješću globalne premije osiguranja pale su u 2020. samo dva posto – za oko 80 milijardi eura, u Hrvatskoj su stagnirale.
12. svibnja 2021. u 12:17 0 komentara 139 prikaza

Industrija osiguranja globalno je izgubila dva posto premije u pandemijskoj 2020. godini: na svjetskoj razini to je 80 milijardi eura, a kako sami osiguravatelji kažu – izvukli su se – „s masnicom“. Istočna Europa i lani je imala najveći rast u svijetu: 3,5 posto. U Hrvatskoj je osiguranje imovine i odgovornosti, koje drži tri četvrtine premijskog prihoda, raslo 5,6 posto, dok je premija životnog osiguranja pala 13,7 posto; ukupno su premije stagnirale (pad od 0,3 posto).

Allianz REKORDNI REZULTATI Operativna dobit osiguravatelja gotovo 12 milijardi eura

Ove godine u Hrvatskoj se očekuje skromni oporavak s rastom od 3,7 posto jer poslovi s imovinom malo usporavaju (+4,6 posto), a premije za životno osiguranje slabašno se oporavljaju (+1,4 posto). Prognoza dugoročnog rasta ostaje ispod regionalnog prosjeka jer Hrvatska već pripada zrelijim tržištima u regiji: u prosjeku hrvatski građani troše 318 eura na osiguranje, a premije imaju udio od 2,7 posto u BDP-u, dok je regionalni prosjek 141 euro i 1,7 posto udjela u BDP-u.

Tijekom sljedećeg desetljeća očekuje se da će Hrvatska postići rast od 4,6 posto godišnje, otprilike jednako potaknut osiguranjem imovine i odgovornosti i životnim osiguranjem.

Sljedeće desetljeće obećava

Već u ovoj godini osiguranja očekuju snažan globalni oporavak s rastom od 5,1 posto, za koji će lokomotiva biti SAD i Kina, a tijekom cijelog sljedećeg desetljeća očekuju rast premije veći nego u kriznom prošlom desetljeću: u svim regijama bit će, uvjereni su, veći od pet posto.

HANFA Hanfa donijela smjernice Osiguravatelji potrošaču moraju prodati policu koja je najbolja za njega, a ne onu koja donosi najveću proviziju

Osiguranje imovine lani je zabilježilo mali porast od 1,1 posto, dok je životno osiguranje svugdje padalo: globalno za 4,1 posto, puno snažnije nego nakon svjetske financijske krize 2009. kad su se premije spustile 1,1 posto. No u ovoj godini očekuju da će SAD rasti 5,3 posto, a Kina čak 13,4 posto. Globalno povećanje premije životnog osiguranja procjenjuje se za 2021. na 5,7 posto, a osiguranje imovine i odgovornosti na 4,2 posto.

Ukupan prihod od premija u istočnoj Europi koja je najviše rasla dosegao je 54,6 milijardi eura, dok su „Velika trojka”: Rusija, Poljska i Turska činile dvije trećine regionalnog premijskog fonda. Ove godine rast će im biti umjereniji nego u ostatku svijeta, oko pet posto, no nakon toga očekuje se ubrzanje i u istočnoj Europi, s očekivanim prosječnim rastom od sljedećih deset godina od 6,7 posto (životno osiguranje: 6,6 posto, neživotno: 6,7 posto), znatno iznad razine iz zadnjeg desetljeća (pet posto) koje nije narušio samo koronavirus, nego i kriza eura.

Croatia osiguranje HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem srpnja 6,69 milijardi kuna

'Kućanstva sjede na ušteđevini'

Životno osiguranje problematično je dijete istočnoeuropske industrije osiguranja. Tijekom posljednjeg desetljeća rast ovdje bio je mršavih 2,7 posto godišnje - manje od polovice povećanja imovinskog osiguranja; mnoga važna tržišta, poput Poljske, Češke ili Slovačke, su se smanjila. Post COVID-19 period pruža jedinstvenu priliku za preokretanje trenda. Ne zato što je zaokret u kamatnim stopama neizbježan, sigurno ne, već zato što kućanstva sjede na velikoj količini dodatne ušteđevine. Ako industrija uspije svoju stručnost u održivom ulaganju pretočiti u atraktivne proizvode za svoje klijente, trebala bi biti u mogućnosti osigurati dio ovog kolača - najavljuje Patricia Pelayo Romero, koautorica izvješća.

 

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.