Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Operativna dobit osiguravatelja gotovo 12 milijardi eura

Ukupni prihodi osiguravatelja povećali su se za 7,6 posto, na 142,4 milijardi eura.
26. veljače 2020. u 19:00 0 komentara 112 prikaza
Allianz
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL

Matična kompanija hrvatskog Allianza, Allianz Grupa, poslovala je lani s rekordnom operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, što je rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi osiguravatelja povećali su se za 7,6 posto, na 142,4 milijardi eura. Iako su kamatne stope padale, najbolje rezultate u povijesti poslovanja kompanija može zahvaliti životnim i zdravstvenim osiguranjima te većoj investicijskoj marži, kao i pozitivnoj jednokratnoj dobiti podružnice u SAD-u.

Operativna dobit životnih i zdravstvenih osiguranja povećala se za 13,4 posto, a vrijednost premija za nove poslove u tim je osiguranjima porasla na 67 milijardi eura, u usporedbi s 58,5 milijardi eura u 2018. To je ponajprije rezultat veće prodaje kapitalno učinkovitijih proizvoda životnog osiguranja u Njemačkoj te poslovanja s netradicionalnim promjenjivim rentama u SAD-u. Rastao im je i broj polica. Rast bilježe i u segmentu upravljanja imovinom: povećala se prosječna imovina klijenata pod upravljanjem. Lošije rezultate bilježe u neživotnim osiguranjima, zbog sve većih pričuva i nižeg operativnog prihoda od investicija.

mol grupa FINANCIJSKI REZULTATI MOL Grupa u 2019. godini: dobit premašila očekivane rezultate

Povrat na uloženi kapital (RoE) povećao im se na 13,6 posto, najvišu razinu u posljednjih deset godina. Na kraju 2019. godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 212 posto, u usporedbi s 229 posto zabilježenih na kraju 2018.

– Allianz je u 2019. nastavio s važnim strateškim iskoracima, poput akvizicija u Velikoj Britaniji i Brazilu te otvaranja prvog kineskog osiguravateljskog holdinga koji je u potpunosti u rukama stranih vlasnika – istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte te se pohvalio i suosnivanjem novog udruženja Asset Owner Alliance, koji sazivaju Ujedinjeni narodi, čiji je cilj postizanje nulte neto stope emisija stakleničkih plinova za sve investicijske portfelje do 2050. godine.

Upravni odbor predložio je isplatu dividende dioničarima u iznosu od 9,6 eura po dionici, što je 6,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu i sedmi uzastopni rast dividende. Najavljen je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura. Ciljana operativna dobit za 2020. veća je za 4,3 posto u usporedbi s prethodnom i iznosi 12 milijardi eura, s mogućim odstupanjem od 500 milijuna eura, osim u slučaju nepredvidivih događanja, kriznih situacija ili prirodnih katastrofa. 

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Gestikulacije i mimika
Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.