Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNI REZULTATI

Operativna dobit osiguravatelja gotovo 12 milijardi eura

Allianz
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
26.02.2020.
u 19:00

Ukupni prihodi osiguravatelja povećali su se za 7,6 posto, na 142,4 milijardi eura.

Matična kompanija hrvatskog Allianza, Allianz Grupa, poslovala je lani s rekordnom operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, što je rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi osiguravatelja povećali su se za 7,6 posto, na 142,4 milijardi eura. Iako su kamatne stope padale, najbolje rezultate u povijesti poslovanja kompanija može zahvaliti životnim i zdravstvenim osiguranjima te većoj investicijskoj marži, kao i pozitivnoj jednokratnoj dobiti podružnice u SAD-u.

Operativna dobit životnih i zdravstvenih osiguranja povećala se za 13,4 posto, a vrijednost premija za nove poslove u tim je osiguranjima porasla na 67 milijardi eura, u usporedbi s 58,5 milijardi eura u 2018. To je ponajprije rezultat veće prodaje kapitalno učinkovitijih proizvoda životnog osiguranja u Njemačkoj te poslovanja s netradicionalnim promjenjivim rentama u SAD-u. Rastao im je i broj polica. Rast bilježe i u segmentu upravljanja imovinom: povećala se prosječna imovina klijenata pod upravljanjem. Lošije rezultate bilježe u neživotnim osiguranjima, zbog sve većih pričuva i nižeg operativnog prihoda od investicija.

Povrat na uloženi kapital (RoE) povećao im se na 13,6 posto, najvišu razinu u posljednjih deset godina. Na kraju 2019. godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 212 posto, u usporedbi s 229 posto zabilježenih na kraju 2018.

– Allianz je u 2019. nastavio s važnim strateškim iskoracima, poput akvizicija u Velikoj Britaniji i Brazilu te otvaranja prvog kineskog osiguravateljskog holdinga koji je u potpunosti u rukama stranih vlasnika – istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte te se pohvalio i suosnivanjem novog udruženja Asset Owner Alliance, koji sazivaju Ujedinjeni narodi, čiji je cilj postizanje nulte neto stope emisija stakleničkih plinova za sve investicijske portfelje do 2050. godine.

Upravni odbor predložio je isplatu dividende dioničarima u iznosu od 9,6 eura po dionici, što je 6,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu i sedmi uzastopni rast dividende. Najavljen je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura. Ciljana operativna dobit za 2020. veća je za 4,3 posto u usporedbi s prethodnom i iznosi 12 milijardi eura, s mogućim odstupanjem od 500 milijuna eura, osim u slučaju nepredvidivih događanja, kriznih situacija ili prirodnih katastrofa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije