Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postupak protiv HUO-a

Osiguranja optužena za kartelsko udruživanje

Foto: Sasa Jokic/PIXSELL
28.01.2014.
u 22:30

Donošenje odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte Generali osiguranju

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv Hrvatskog ureda za osiguranje i njegovih 12 članica zbog odluke kojom su Generali osiguranju u listopadu prošle godine na gotovo mjesec dana oduzele ovlast izdavanja zelene karte i time spriječile sklapanje ugovora u toj kući. Iz AZTN-a su objavili da postupak pokreću radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma, što je – kartelsko udruživanje. Za njega terete Euroherc, Croatia osiguranje, Croatia Lloyd reosiguranje, HOK, Izvor, Jadransko, Sunce, Triglav, Uniqu, Velebit, Basler osiguranje Zagreb i Wiener osiguranje VIG, redom društva koja su glasala za spornu odluku. Ostale članice HUO-a nisu u postupku.Razlog kojim su u HUO-u opravdavali privremeno izbacivanje Generalija iz tržišne utakmice nepravilnosti su u oglašavanju na koje je prethodno upozorila Hanfa. Isticali su da reklamiranjem 23% popusta na obvezno autoosiguranje nije precizirano na koju se cijenu popust obračunava. Zaštita potrošača legitimna je, no je li bila i drakonska kazna kojom su presjekli početak prave liberalizacije cijena autoosiguranja?

Tržišno podmetanje

– Agencija će u postupku utvrditi jesu li navedeni poduzetnici, odnosno udruženje poduzetnika, donošenjem odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte Generali osiguranju sklopili zabranjeni sporazum kojim jednog od članova udruženja kažnjavaju zbog spuštanja cijena premija osiguranja od automobilske odgovornosti – precizni su u AZTN-u.U Generaliju tvrde da s njihove strane nije došla inicijativa za postupak AZTN-a i ne žele davati nikakve dodatne komentare o ovoj temi, dok iz HUO-a poručuju da surađuju s Agencijom kojoj dostavljaju podatke i očitovanja potrebna za donošenje rješenja.– Vjerujemo da će se utvrditi da nije došlo do sklapanja zabranjenog sporazuma, odnosno povrede propisa o tržišnom natjecanju – kaže Hrvoje Pauković, direktor HUO-a. Slično odgovaraju i osiguravatelji. U Uniqi su iznenađeni, tvrde da poštuju propise o tržišnom natjecanju, u Basleru ističu da se zalažu za slobodu tržišnog natjecanja...– Tome u prilog govori to da smo i mi među društvima koja su spustila cijene obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti te sigurno nismo bili, niti jesmo protiv toga da se ikome to brani – kažu u Basleru.

Ostali prozvani

Postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja AZTN je pokrenuo i protiv Udruženja nautičkog turizma HGK i Adriatic International Cluba, Tehnomonta, Marine Šibenik, Ilirije, Hramine, Brodogradilišta i marine iz Betine, marina Punat i Dalmacija te Marine Borik. Terete ih da su razmjenjivale informacije o cijenama vezova.

>> Osiguravajuća društva zaračunala 7,6 milijardi kuna premija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije