Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski uspjeh

Orbico Branka Roglića preuzima poljsku grupaciju Nava pgd

branko roglić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
01.07.2014.
u 13:05

Otvara se novi distribucijski kanal za hrvatske proizvođače

Distributerska kompanija Orbico u vlasništvu Branka Roglića novi je većinski vlasnik poljske tvrtke Navo Polska Grupa Dystrybucyjna (PGD), a to je i razlog što sam Roglić upravo danas u Varšavi nastupa na skupštini nove grupacije Nava Orbico. U skladu sa svojom vlasničkom pozicijom, kao predsjednik skupštine on pod nadzor i upravljačku kontrolu stavlja tvrtku u kojoj je stekao 70 posto udjela.

Dodatne opcije

Postoji i mogućnost dodatne opcije prema kojoj Orbico može otkupiti preostalih 30 posto sve do kraja 2014., no kako god bilo, okončano je zapravo najveće preuzimanje u povijesti Orbica. Ujedno, time se otvara višestruko sjajna perspektiva kako za Orbicov biznis na velikom tržištu Poljske s više od 38 milijuna stanovnika tako i za one hrvatske proizvođače koje muči pitanje kako izvoziti svoje proizvode u Poljsku. Naime, Nava posluje preko četiri svoje tamošnje kompanije, a sa 460 zaposlenika ostvaruje 216 milijuna eura godišnjeg prihoda u Poljskoj. Značenje takve pozicije kao i akvizicije prije svojeg jučerašnjeg avionskog leta izravno iz Ljubljane u Poljsku Roglić je posebno i istaknuo. Precizirajući da je ta akvizicija najveći korak u povijesti njegove grupacije. Bio je vrlo ponosan i na činjenicu da nije bilo nijedne negativne reakcije u Poljskoj.

Veći prihodi

“Preuzimamo praktički četvrtinu našeg prometa i s Navom će nam prihod iznositi milijardu i pedeset milijuna eura godišnje. Nije bilo negativnih reakcija i u svim zemljama imamo jako dobar imidž. S novom akvizicijom Orbico postaje najveći distribeter robe široke potrošnje u Europi”, kaže Roglić dodajući da se sad otvara veliki potencijal za rast tvrtke na poljskom tržištu zahvaljujući distribuciji novih brendova, s kojima Orbico inače radi. “Imamo plan po kojem ćemo u sljedeće dvije godine udvostručiti prihod u Poljskoj na 400 milijuna eura”, otkriva on.

Za internacionalizaciju poslovanja hrvatskih poduzetnika Orbicovo preuzimanje druga je dobra vijest nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora. Oba događaja pozitivan su pomak u prezentaciji hrvatske ekonomije na europskim prostorima, a posljedice bi za domaće proizvođače mogle biti itekako značajne budu li ih znali iskoristiti. Otvaraju se nove izvozne prilike kao i novi kanali poticajni za izvoz hrvatskih proizvoda.

>> NLB: Nismo obećali da neće biti otkaza

Komentara 1

IV
ivanlovin
13:36 01.07.2014.

Svaka cast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije