Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Optička infrastruktura nije privilegij jedne kompanije

Alternativni operateri zahtijevaju aktivno sudjelovanje u dogovorima o optičkoj infrastrukturi.
14. travnja 2010. u 07:15 2 komentara 12 prikaza
ht
Foto: Arhiva VL

Odluku o pravilima koja definiraju prava T-HT-a oko ulaganja u mreže nove generacije ili, jednostavnije, u optičku infrastrukturu, trebala bi, kako neslužbeno doznajemo, donijeti Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), i to već do kraja ovog tjedna.

Nužnost dogovora

Alternativni telekomunikacijski operateri, međutim, donošenje takve odluke bez njihova sudjelovanja u cijelom procesu smatraju potpuno neprihvatljivom jer ne žele biti dovedeni pred gotov čin.

Nezadovoljni su takvim jednostranim postupcima jer se, kako ističu, jedna kompanija stavlja ispred ostalih, čime se svi ostali guraju u drugi plan. Napominju da je vrijeme monopola prošlo i da se ovako dalje više ne može. Smatraju također kako će potencijalna odluka Agencije biti donesena pod određenim pritiskom jedne strane, u ovom slučaju T-Hrvatskog telekoma, jer njih nitko nije ništa pitao.

Alternativni operateri, među kojima su H1, Optima telekom, B-net i ostali, ističu kako nitko nije protiv ulaganja u mreže nove generacije, novu tehnologiju i infrastrukturu koja će potrošačima omogućiti bolju ponudu i još kvalitetniju uslugu, ali ne pristaju da se takve odluke donose bez njihova sudjelovanja u raspravi i donošenju odluka, jer su i oni u proteklim godinama u tu istu infrastrukturu uložili velik novac.

Smeta im, kako doznajemo, stav pojedinih institucija koje se ponašaju kao da je 2004. godina, i kao da na tržištu postoji samo jedan telekomunikacijski operater.

Nisu protiv ulaganja

Iz HT-a su za Večernji list rekli kako su još početkom ožujka upozorili Vladu i mjerodavno ministarstvo o mogućnosti zaustavljanja ulaganja u optičku infrastrukturu zato što regulatorni okvir i nedavne odluke HAKOM-a ne podupiru investicije. Odgovornost je Vlade i mjerodavnog ministarstva, kao i HAKOM-a, da svaki unutar svoje nadležnosti vodi brigu o modernizaciji infrastrukture i o ulaganjima u sektor telekomunikacija.

U tom je smislu HT izvijestio navedena tijela da unutar postojećeg okvira ne može nastaviti s investicijskim ciklusom kako je planirao, što je, kažu, bila njihova dužnost kao jednog od najvećih gospodarskih subjekata o kojem ovisi niz gospodarskih tokova u državi. Zaključuju da je, bez obzira na to, HAKOM-ova odluka još uvijek na snazi.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Ugo Kajvez:

    \"Optička infrastruktura nije privilegij jedne kompanije\" . Za tu privilegiju koju je dobio deutche telekom mogu se zahvaliti mudonjić, skregri a vjerojatno i mateši ....... alo gospoda, kako računi u švici? .......

  • zami:

    Ma vidi ti pravničku đubrad g.Mudriniča i HT-a,stvarno su prozirni, mukte bi koristili optičku infrastrukturu alternativaca,jer oni imaju samo kabelsku-bakarnu,,zbog čega su skuplji i nekonkurentni, a koju su oteli od grada,tj.građana koji su je platili gradu, i žale se Vladi ... prikaži još! da nesmije biti monopolista na tu infrastrukturu. Za ne vjerovati.