Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelene tehnologije

Odabrani pobjednici natječaja Moja zelena zona

25.11.2013.
u 11:58

150.000 kuna dobili su projekti Eko knjižnica: za prijateljstvo s prirodom’ Gradske knjižnice Vukovar i ‘Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente’ Braniteljske zadruge Kapela

Odabrani su pobjednici natječaja Moja zelena zona, izvijestila je Zagrebačka banka koja ga je u suradnji s Regionalnom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) raspisala kako bi se potaknula energetska učinkovitost te razvoj i primjena novih i inovativnih uporaba zelenih tehnologija.

Na natječaj se prijavilo 127 projekata, a potporu u iznosu od 150.000 kuna prema izboru javnosti dobio je projekt  ‘Eko knjižnica: za prijateljstvo s prirodom’ Gradske knjižnice Vukovar, Vukovar - Ogranak Sotin koji je prikupio više od 3300 glasova a kojim se planira uz praktičan rad razvijati ekološka svijest kod djece.

- Realizacijom projekta stvorit će se uvjeti za održavanje radionica u dvorištu ogranka knjižnice u Sotinu te u samom prostoru knjižnice, a sve s ciljem očuvanja okoliša i domaćeg načina uzgoja voća, povrća i cvijeća. Projektom se planira uređenje dvorišta, podrumskih prostorija, organiziranje radionica u ekoknjižnici, ekokino i slično- navodi Zagrebačka banka u priopćenju.

Potporu u istom iznosu prema izboru stručne komisije dobio je projekt ‘Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente’ Braniteljske zadruge Kapela iz Jospidola.

- Stručna komisija objasnila je da su „izabrali upravo projekt „Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente“ s obzirom da korištenje biomase kao segmenta obnovljivih izvora energije ima višestruke koristi u odnosu na konvencionalne izvore energije. U skladu s natječajem Moja zelena zona, prednosti projekta su ekološke, ekonomske i socijalne – braniteljska  zadruga će realizacijom Pilot projekta  pridonijeti ekološkom zbrinjavanju šumske biomase i ostvarivanju više dodane vrijednosti dok se socijalne komponente ogledaju kroz dodatno zapošljavanje i zadržavanje stanovništva na području posebne državne skrbi. Ovom donacijom Braniteljska zadruga Kapela moći će nabaviti mehanizaciju potrebnu za početak projekta“- navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije