Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Od ulovljene morske ribe 78 posto srdele, od riječnih najviše šarana

Prema podacima DZS-a ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u 2019. manji je u odnosu na 2018. za 5387 tona
05. siječnja 2021. u 00:30 1 komentara 802 prikaza
Šibenik: Bogata i raznovrsna ponuda ribe u ribarnici
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Broj morskih ribara u Hrvatskoj se u godinu dana smanjio 0,9 posto, no povećao se zato broj plovila, i to 0,5 posto.

ZAŠTO SU SE URUŠILE Arhitekt Račić: Obnovljene kuće morale su ostati netaknute, a imamo mrtvih. To je kriminal

Prema podacima o morskom ribarstvu u 2019. godini, koje je ovih dana objavio Državi zavod za statistiku, ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u 2019. manji je u odnosu na godinu prije za 5387 tona, odnosno 6,2 posto.

– Količina plave ribe manja je 9,4 posto, dok je količina ostale ribe povećana 6,6 posto – izračunali su u DZS-u.

Od ukupnog ulova plave ribe najveći udjel odnosi se na ulov srdele, čak 77,8 posto, dok je ulov rakova bio manji za 162 tone ili 13,7 posto. Istovremeno, ulov glavonožaca povećan je za 42 tone ili 5,6 posto, dok je ulov i proizvodnja školjkaša smanjena za 67 tona, odnosno pet posto. Što se tiče slatkovodne ribe, ukupna proizvodnja u 2019. povećana je za 201 tonu ili 6,9 posto. Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima povećana je za oko 199 tona ili 7,9 posto, a proizvodnja u pastrvskim ribnjacima neznatno je povećana u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupno proizvedene slatkovodne ribe 65,7 posto odnosi se na proizvodnju šarana, a 12 posto na pastrve.

Sanacija posljedice potresa u centru Petrinje DORH potvrdio Uskok će žurno zatražiti od policije istragu o obnovi kuća na Baniji nakon rata

– Vrijednost ribarstva u 2019. u odnosu na 2018. pala je 3,1 posto. Na taj pad utjecao je pad vrijednosti morskog ribarstva za 3,5 posto, kod kojeg je prisutan pad prodanih količina za 6,4 posto – objašnjavaju u Državnom zavodu za statistiku.

Vrijednost slatkovodnog ribarstva u 2019. u odnosu na 2018. porasla je 5,3 posto, na što je utjecala veća prodana količina, i to 6,9 posto.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Netko bi rekao da Zubatci, Orade, Tune, Brancini nisu riblje vrste koje zive u Jadranu, a som i smudj nisu ribe hrv. rijeka i jezera,. Medjutim oni koji to love znaju da se direktnom prodajom u restorane, hotele moze dobro ... prikaži još! zaraditi. Zato puku treba dati srdele, oslice, sarane, nek uziva.