Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uskok će žurno zatražiti od policije istragu o obnovi kuća na Baniji nakon rata

Premijer Andrej Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade da će se pokrenuti istraga
04. siječnja 2021. u 18:29 86 komentara 6466 prikaza
Sanacija posljedice potresa u centru Petrinje
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Nakon što se dio kuća koje su obnovljene nakon Domovinskog rata urušio tijekom snažnom potresa koji je pogodio Banovinu, otvorilo se pitanje kvalitete obnove. Premijer Andrej Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade da će se pokrenuti istraga, a ubrzo se oglasilo i Državno odvjetništvo RH (DORH) koje je izvijestilo da su pokrenuti izvidi.

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima Debeljak svaki dan na Banovini Zlonamjerni kažu da vlada kaos. Mnogi su ljudima dijelili novac, samo sam ja imao peh da me snime

- U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti - priopćio je DORH.

Podsjetimo, Plenković je na današnjoj sjedinici kazao kako nema detaljnih saznanja o poslijeratnoj obnovi. 

"Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

>> VIDEO Čišćenje ulica, saniranje dimnjaka i krovova u Petrinji

Pitat će, dodaje, i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara koji bi mogao znati nešto više.

"Treba ispitati, nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego jesu. Sve što treba ispitati će se ispitati, nema a priori zatvaranja za propitkivanje nadležnosti čija god ona bila. Obnova koju je Hrvatska provodila bila je veliki proces. Ako je bilo izgrađenih zgrada koje nisu u skladu s propisom to se treba ispitati", poručio je premijer.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Nikola Grmoja u Petrinji POMAŽU U BANOVINI Grmoja u Petrinji o obnovi nakon rata: Vrlo lako se mogu utvrditi odgovorni

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

"Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovi, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi", rekao je Mažar.

Najavio je da će odgovoriti na sve upite u narednih nekoliko dana jer je trenutno fokus na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • ares2020:

  Zašto samo na području sisačko-moslavačke županije, pa na isti način se je gradilo i na području Slavonije.

 • vvvggg:

  Država je bila investitor, država je vršila nadzor. Ako znamo tko kod nas predstavlja državu onda znamo i to kako će ove istrage završiti 😒

 • Avatar sadmitrebato
  sadmitrebato:

  jooooooj da usput će istražiti i tko se nakrao u privatizaciji dajte nas nemojte više vozati, znamo kako će ovo završiti......