Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od izlaganja u Parizu odustalo pet proizvođača vojne opreme

Naši su proizvođači okupljeni pri HGK unajmili gotovo sto kvadrata prostora na sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme
18. studenoga 2015. u 15:39 1 komentara 1170 prikaza
09.02.2015., Karlovac - Pocela serijska proizvodnja jurisne puske VHS 2 i novog modela pistolja HS Subcompakt mod 2 u tvornici oruzja HS Produkt. Pogon za serijsku proizvodnju pusaka.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Sektoru obrambene industrije najnovijim ratnim napetostima otvara se prostor za rast pa ne čudi da se, unatoč najavama zabrane održavanja javnih manifestacija u Parizu nakon terorističkih napada, ipak održava međunarodni sajam vojnog i policijskog naoružanja i opreme Milipol, koji je jučer službeno otvoren. Naši su proizvođači okupljeni pri HGK unajmili gotovo sto kvadrata prostora na tom sajmu, no umjesto njih osam, koliko ih se prijavilo za predstavljanje na sajmu, pet ih je nakon terorističkih napada u Parizu protekli petak uoči samog polaska otkazalo put. Sajam se održava uz pojačanu kontrolu i preglede svih sudionika i posjetitelja na ulazu te u nazočnosti policijskih snaga.

Za kvadrat 1000 eura

Iz Hrvatske su na Milipol otputovali predstavnici državne Agencije Alan te preloški proizvođač kaciga Šestan Busch i Pozamanterije MTČ iz Murskog Središća, dok su odustali proizvođači iz tekstilne branše – omiški Galeb te zagrebačke tvrtke Odjeća, Šešir, Kap-ko i Galko iz Malog Bukovca. No iz redova ovih proizvođača čuje se da nisu usamljeni u takvim odlukama. Zbog sigurnosnih razloga u posljednji trenutak odustajali i proizvođači obrambene industrije drugih zemalja.

– Procijenili smo da će s obzirom na situaciju označenu kao ratnu na sajmu biti malo ozbiljnih kupaca, posebice za robe koje mi nudimo. Prioriteti u ovom trenutku bit će ponajprije na osobnoj zaštiti i naoružanju, manje na tekstilnoj opremi objašnjava generalni direktor Galeba Stjepan Pezo. Vojni segment omiške tvrtke bilježi stalan rast i čini oko 20 posto ukupne proizvodnje. To su, objašnjava Pezo, proizvodi dodane vrijednosti, a njihov je funkcionalni program trikotaže koji bolje upravlja vlagom i temperaturom te vatrootporni program konkurentan na globalnoj razini. No, iako su uplatili zakupljeni prostor na Milipolu (čija je cijena 1000 eura po kvadratu, od čega polovicu pokriva HGK) odlučili su da se neće izlagati riziku bez obzira na eventualni dobitak. Slično su razmišljali i drugi proizvođači. Kažu, nisu imali ni ugovorene konkretne razgovore, što je slučaj s onima koji su ipak otišli na Milipol.

Samostalan nastup

Alojzije Šestan, suvlasnik Šestan Buscha i predsjednik Zajednice proizvođača sredstava posebne namjene pri HGK, sa sajma poručuje da interesa i posjetitelja ima.

– Obavijestili smo neke partnere i dogovorili susrete, no bilo bi neozbiljno iznositi bilo kakve procjene poručuje Šestan. Kaže da su na sajmu nazočni i predstavnici Varteksa, Čateksa te zagrebačke tvrtke Croshield. Karlovački HS Produkt na sajmu nastupa samostalno i nije odustao, a s pištoljem XD-S i jurišnom puškom VHS-2 uvršten je i na listu novih proizvoda na Milipolu.

Uoči održavanja pariškog sajma očekivanja sudionika bila su velika s obzirom na to da su najave upućivale na rekordan broj sudionika i posjetitelja. U fokusu su ovogodišnjeg sajma teme od antiterorizma, korištenja biometrije u identifikaciji u migracijama i graničnim kontrolama do upravljanja rizicima i sigurnosti u gradovima te cyber-sigurnosti. 

>> Taktičko tehnički zbor u petrinjskoj vojarni Zrin privukao mnoge posjetitelje 

>> Hrvatska vojna industrija u krizi zabilježila rast i udvostručila izvoz

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar navijač
    navijač:

    Hrvatska vojna industrija sigurno ima blistavu budućnost. I u bivśoj državi su hrvati bili glavni stručnjaci za to ali je sve pripisano srbima a i vojna industrija je uglavnom bila u Srbiji. Nepravedno je jurišnu pušku. M - 70. zvati ... prikaži još!vati srpskom kad je ona bila čisto yu. proizvod.