Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konac stečaja

Od iduće godine s radom starta novi Pevec d.d.

\'pod 03 10 2007...koprivnica darko sket....sloga koprivnica snimio: josip maljak\'
\'josip maljak\'
28.10.2011.
u 11:35

Pevec je rijetki stečaj koji vraća vjeru u pravosudni postupak i stečaj uopće, s obzirom da su stečajevi u RH dosad završavali uglavnom kao puka evidencija gašenja propalih tvrtki, kazao je odvjetnik Pevecovih vjerovnika Mićo Ljubenko.

Odbori vjerovnika Peveca Zagreb i Bjelovar jednoglasno su prihvatili predloženi stečajni plan Peveca prema kojemu bi već od početka iduće godine s radom počela nova tvrtka Pevec d.d. sa sjedištem u Bjelovaru.

U prosincu četiri skupštine vjerovnika

Prije toga bit će, doznajemo, održane četiri skupštine vjerovnika – 5., 6., 7. i 8. prosinca na kojima bi za stečajni plan trebalo glasovati najmanje dvije trećine vjerovnika sukladno vrijednostima njihovih potraživanja. No, stečajni upravitelj Peveca Zagreb Darko Šket uvjeren je da će svi vjerovnici, banke, država, radnici i dobavljači glasovati za stečajni plan, tim više što se sve obveze Peveca u stečaju ispunjavaju u rokovima.

Tvrtka je u prvih devet mjeseci ove godine uprihodovala oko 450 milijuna kuna, dobit prije oporezivanja iznosila je oko 10 milijuna kuna, a do kraja godine očekuju se prihodi veći od 600 milijuna kuna. S obzirom na to da se država kao najveći budući dioničar novoga društva odrekla dvaju zemljišta u Slavonskom Brodu i Kutini, u novoj bi tvrtki umjesto planiranih 17,9 trebala imati 21,2 posto udjela. Dvanaest najvećih dioničara poslije države na čelu s Hypo i OTP bankom, koje zajedno potražuju više od 350 milijuna kuna, imalo bi 28 posto, a najmanji od ukupno 725 dioničara, s manje od jedan posto udjela, činili bi 51 posto udjela u Pevecu d.d. u čijem sastavu bi poslovalo 12 dosad otvorenih centara i 900 radnika.

Radnici su već dobili tri minimalne plaće i polovicu otpremnine. Ostatak bi trebali dobiti u roku 270 dana, no što je najvažnije svi su ostali u radnom odnosu, kazala je Božica Jurec, predsjednica Odbora vjerovnika Peveca Bjelovar.

Prodan Picok u kojem je šefovala Višnja Pevec

– Vjerovnici su prepoznali da ih je stečajni plan stavio u bolji položaj nego što bi se to dogodilo likvidacijskim postupkom – napomenula je stečajna upraviteljica Peveca Bjelovar Mira Ilinčić, dok Mićo Ljubenko, odvjetnik dijela Pevecovih vjerovnika dodaje kako je Pevec rijetki stečaj koji vraća vjeru u pravosudni postupak i stečaj uopće, s obzirom da su stečajevi u Hrvatskoj dosad završavali uglavnom kao puka evidencija gašenja propalih tvrtki.

–  Pevec je sada tvrtka s kojom bi svatko mogao poželjeti raditi jer se i roba i sva druga davanja plaćaju na vrijeme. Vjerujem da će ova tvrtka iduće godine biti kao sve druge firme, bez prefiksa “u stečaju” – kazao je Mario Božiković, vlasnik Marka 2 iz Splita, koji je jedan od većih Pevecovih vjerovnika.

Inače, ovih je dana na dražbi Trgovačkog suda u Bjelovaru prodan hotel Picok, u kojemu su se Zdravko i Višnja Pevec svojedobno odlično zabavljali i nakon što su radnicima hotela zbog stečaja uručeni izvanredni otkazi ugovora o radu. Novi kupac, koji je za hotel izlicitirao 22,4 milijuna kuna, bivši je generalni direktor Toplica Sveti Martin, Rudolf Radiković.

Neslužbeno doznajemo kako će novi vlasnik zadržati sve dosadašnje radnike i hotelijerski biznis, dok će se milijunskom svotom naplatiti Podravska banka koja je kao razlučni vjerovnik imala hipoteku nad hotelom u sastavu posrnulih tvrtki Pevec Zagreb i Bjelovar.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
14:04 28.10.2011.

Hvala Bogu, bar nešto dobrog .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije