Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća kvaliteta

Od farme do stola: Priča o obitelji koja nam donosi hrvatska jaja svjetske kvalitete na naše police

Farma Lukač
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
27.04.2021.
u 16:39

„Šesteročlana smo vrlo povezana obitelj. Lakše je kada odluke donosi šest složnih glava, nego jedna i to je naša prednost.“, rekla nam je Magi Lukač

Kupujmo domaće proizvode – parola je to koju smo mogli čuti nebrojeno mnogo puta u sklopu podržavanja hrvatskih poduzetnika i domaće proizvodnje. No, tko uopće proizvodi domaće proizvode? Kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj i baviti se proizvodnjom općenito? Donosimo vam priču o obitelji Lukač, čija istoimena tvrtka posluje već više od 30 godina i trudi se da na police hrvatskih prodajnih lanaca dospiju zaista kvalitetna, domaća jaja svjetske kvalitete.

„Posjedujemo oko 250 tisuća kokoši nesilica. Trenutno i dovršavamo izgradnju novog pogona koji ima oko 160 tisuća kokoši nesilica, čime pratimo najviše svjetske trendove.“, priču je započela Magi Lukač, jedna od voditeljica obiteljske firme. Kaže, sve je započelo obiteljski, a priču je pokrenuo njezin otac.

„Moje tri sestre i ja uspješno nastavljamo ono što su pokrenuli naši roditelji. Borimo se i radimo maksimalno koliko možemo.“, s osmjehom nam priča Lukač. U svom radu, ne samo da proizvode domaća jaja, već i podupiru dobrobit životinja izuzetnom brigom na farmi. Iz obiteljskog poduzeća, posao im se razvio još 2012. godine, kada su otvorili preradu za proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja.

„Time smo se izdvojili u sam vrh peradarstva s obzirom na to da smo jedini proizvođač u Hrvatskoj koji može ponuditi jaja za konzumaciju, ali i tekuća pasterizirana jaja koja su posebice potrebna određenim kuhinjama.“, govori nam Lukač te dodaje da je to ono što ih izdvaja u odnosu na ostatak konkurencije.

Magi Lukač
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

„Ovo nam nije posao, već svakodnevnica“

U tijeku aktualne pandemije, nije lako odgovoriti na sve zahtjeve koje predstavlja poduzetnički posao te uzgoj domaćih proizvoda. Pitali smo gospođu Lukač u čemu je njihova tajna.

„Nije lako biti poduzetnik. Imamo određene izazove, no gledamo na to isključivo tako – kao izazove, a ne probleme. Ovo više ne gledamo kao posao, nego kao našu svakodnevnicu – idemo još jedan dan dobro odraditi.“, objašnjava nam Lukač. Tvrdi, 'uz šest glava', sve je lakše.

„Šesteročlana smo vrlo povezana obitelj. Lakše je kada odluke donosi šest složnih glava, nego jedna i to je naša prednost. Ne kažem da su nam odluke uvijek dobre, no svakoga dana se borimo i idemo naprijed.“, kroz smijeh nam govori.

Da o odustajanju nema govora, potvrđuje i činjenica da planiraju tradiciju poslovanja nastaviti i na treću generaciju.

„Imamo nećaka i nećakinju za koje se nadamo da će kad odrastu nastaviti našim obiteljskim stopama.“, kaže Lukač. 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Biti uspješan poduzetnik znači znati s kime poslovati

Da bi ova obiteljska tvrtka funkcionirala skladno, te da bi njihova jaja došla do naših polica, potrebno je mnogo administrativnog rada. Zato je, tvrdi Lukač, vrlo važno znati s kime poslovati kada je riječ o organizaciji dokumentacija i financija u tvrtki.

„Prilikom sklapanja novog poslovnog odnosa iznimno je važno da imamo sve informacije o klijentu na jednom mjestu, uz pravovremene obavijesti o izmjenama njegovog poslovanja.“, istaknula je Lukač.

U tome im pomaže portal Info.BIZ, s kojim su, tvrde, i više nego zadovoljni.

„Portal Info.BIZ nudi nam pregled poslovanja poduzeća, te nas pravovremeno obavještava o svim izmjenama, tako da u svakom trenutku možemo znati sve o našim potencijalnim partnerima. Uz to, istaknula bih njihovu transparentnost kao izrazitu vrlinu.“, komentira Lukač te dodaje da je to portal namijenjen doslovno svakome.

„Portal nudi širok spektar različitih podataka od povijesti blokada, do financijskih izvješća, ali i vlasničkih struktura. Jako je puno informacija koji se mogu koristiti za vlastito informiranje ili pripremu sastanaka. Stvarno preporučujem svim poduzetnicima.“, zaključuje.

Korisnički paketi Info.BIZ portala
Foto: Fina.hr

Iskorak u digitalizaciji javne uprave

Svi podatci info.BIZ portala protječu kroz sustav Financijske agencije, tako da je sve potpuno transparentno u svakom trenutku, što je prednost u odnosu na ostale usluge ovakvog tipa na tržištu.

„Rekla bih da je najveća prednost što je sve transparentno i svi izvidi, financijska izvješća te sve što mi je bilo potrebno uvijek sam dobivala na vrijeme, a to nije bio slučaj s drugim portalima. Često bi mi govorili za traženu dokumentaciju da se radi o poslovnoj tajni, iako je dokumentacija koju bih tražila javno objavljena te samim time bi mi trebala biti i omogućena. To s ovim portalom nije slučaj.“, govori nam Lukač i tvrdi, sve informacije dobiva pravovremeno na e-mail, što je posebna prednost ovog portala.

„Rekla bih da je Fina ovim portalom napravila iskorak po pitanju digitalizacije javne uprave i uvelike olakšala poduzetnicima njihovo poslovanje.“, dodaje.

Info.BIZ servis pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. Najveća je i najažurnija baza poslovnih informacija za više od 830.000 poslovnih subjekata iz više od 30 izvora. Prikazuje adresne i financijske podatke, rejting i pokazatelje poslovanja poduzetnika (pravnih osoba i obrtnika, obveznika poreza na dobit), kao i adresne i osnovne financijske podatke financijskih institucija, neprofitnih organizacija te proračuna i proračunskih korisnika za posljednjih 5 godina te adresne podatke obrtnika, obveznika poreza na dohodak. Nudi brz i jednostavan pristup velikom broju poslovnih podataka i informacija u stvarnom vremenu. Omogućuje brže, jednostavnije i sigurnije donošenje poslovnih odluka, sustavno praćenje klijenata, olakšava izradu poslovnih analiza te praćenje trendova i prepoznavanje potencijala na tržištu. Za registraciju na portal dovoljno je samo nekoliko klikova

„Mislim da sam na registraciju utrošila svega nekoliko minuta, što je neznatno u odnosu na to kakvu uslugu nudi portal.“, rekla nam je za kraj Lukač.

Sadržaj omogućila FINA.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije