Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojko Obersnel:

Obersnel: Bajs osiguravateljima nezakonito oprostio 20 mil. kuna

Vojko Obersnel
Pero Lovrović
05.05.2010.
u 08:00

Mirovinske fondove ne bi trebalo teretiti da plaćaju članarine TZ-ima, no takve se greške ispravljaju kroz propisanu proceduru u Saboru, a ne Bajsovim proizvoljnim dopisima Poreznoj upravi, upozorava Obersnel.

Zbog nezakonitih postupaka ministra turizma i predsjednika HTZ-a Damira Bajsa, turističke će zajednice osiguravajućim društvima morati vratiti čak 20 milijuna kuna naplaćenih članarina iako ih na to obvezuje Zakon o članarinama turističkim zajednicama, stoji u pismu gradonačelnika Rijeke i predsjednika Udruge gradova Vojka Obersnela koje je, osim Bajsu, jučer odaslano i Vladi, Ministarstvu financija i drugim relevantnim institucijama.

Obersnel tvrdi kako su stupanjem na snagu novoga Zakona o članarinama turističkim zajednicama osiguravatelji, mirovinski fondovi i druge pravne osobe postale obveznici plaćanja tih članarina, čime je prestala Bajsova ovlast donošenja uputa tko ih plaća. No, Bajs je, upozorava, svejedno 29. studenoga 2009. Poreznoj upravi dostavio uputu kako mirovinski fondovi i određena osiguravajuća društva nisu dužni plaćati članarine, pa sada, iako su prema zakonu cijele 2009. uplaćivali članarinu, traže njezin povrat.

Obersnel se slaže da mirovinski fondovi, kao zasebna imovina bez pravne osobnosti ne moraju plaćati članarinu. No takve se pogreške, kaže, ispravljaju izmjenama zakona kroz propisanu proceduru u Saboru, a ne proizvoljnim dopisima ministra Bajsa, koji je, pak, iz Obersnelu posve nejasnih motiva, pogodovao i osiguravajućim društvima, što ne odobrava niti bi, tvrdi, Porezna uprava smjela postupati po takvim dopisima. 

Rezultat – Porezna uprava već je počela s ustezanjem prihoda turističkim zajednicama, koje će na početku turističke sezone zbog toga ostati bez važnih sredstava za rad.

– Ne budu li mogle financirati prije preuzete obveze, mnoge se turističke zajednice – upozorava Obersnel – tako mogu naći i na udaru ovrha dobavljača pa bi turisti u jeku sezone mogli naići i na zaključana vrata pojedinih turističkih ureda.

Komentara 5

Avatar condor
condor
08:18 05.05.2010.

Još jedan od ministara koji pokazuje svoju nestručnost i neupućenost u poslovanje koje je u njegovoj nadležnosti. To je samo još jedan kamenčić u neučinkovitom mozaiku cjelokupne Vladine administracije

BA
bajsek
09:05 05.05.2010.

Sada Obersnel želi kroz šprehu \"držite lopova!\" skrenuti pozornost sa afere riječke tržnice i afere Daimler-Benz gdje je potrošeno više od potrebe preko 200 MILJUNA KUNA! Riječki gradski prijevoznik je isto kupio u to vrijeme autobuse Daimler-Benz ili ti ga Mercedes pa neka se ipak ukaže prstom tko je dobio proviziju. A za tržnice se isto tako pogodovalo koncesionaru. Volio bih da dođe na tapet i GP KRk kao vječni glavni građevinar za Grad Rijeku i Županiju PGŽ. Kako baš uvijek GP Krk?

OB
-obrisani-
09:33 05.05.2010.

rijecki gradonacelnik Obersnel, isti onaj koji je prije par njeseci u razgovoru za njemacki ZDF tvrdio, da je za vrijeme Jugoslavije bilo bolje i da je on u principu bio uvijek za cjelovitu Jugoslaviju, ali da su poneke mracne snage u Hrvatskoj ( Ne zaboravite branitelji i domoljubi, da ste vjerojatno vi te mracne snage!) na njegovu zalost to promjenile. (Snimak tog razgovora se moze bez problem kod ZDF-a - drugog njemackog televizijskog kanala - dobiti)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije