Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol Zagrebačke burze

Novi poticaji za štediše u trećem mirovinskom stupu

17.09.2015., Zagreb - Okrugli stol  Dobrovoljna mirovinska stednja i trziste kapitala. U diskusiji su sudjelovali ministar Mirando Mrsic, Kresimir Gjenero, Damir Grbavac i Marta Mestrov.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
18.09.2015.
u 16:39

Korisnici dobrovoljnog mirovinskog osiguranja ovih će dana primiti višak novca, neki čak i nekoliko tisuća eura

U skladu s novim zakonom Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) prvi će put korisnicima dobrovoljnog mirovinskog osiguranja isplatiti višak sredstava iz ulaganja u 2014. godini. Dakle, onima koji su štedjeli u trećem stupu sada se taj novac isplaćuje.

Veća stopa za 2. stup

Takvih je korisnika oko 15.000, a iznos koji će primiti bit će razmjeran iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini. Ovisno o svim tim elementima, za korisnike koji su imali isplatu cijele 2014. godine, bit će isplaćen iznos od pola mjesečne mirovine pa sve do osam mjesečnih mirovina od viška. Taj se iznos kreće od nekoliko eura do nekoliko tisuća eura.

Ta obavijest koja je stigla iz RMOD-a, ali i najave povećanja porezne osnovice od ministra rada i mirovinskog osiguranja Miranda Mrsića na okruglom stolu 'Dobrovoljna mirovinska štednja i tržište kapitala' sigurno su dodatni poticaj građanima i poslodavcima da se opredijele za ulaganje novca u dobrovoljnu mirovinsku štednju. Trenutačno poslodavci koji uplaćuju određen iznos svojim radnicima imaju pravo na poreznu olakšicu, građani koji sami uplaćuju novac imaju pravo na državne poticaje, a u planu je i povećanje porezne osnovice za građane.

– U budućnosti će biti potrebno i povećati stopu izdvajanja za drugi stup na sedam do devet posto – rekao je ministar. Kazao je i da ne razmišlja o nacionaliziranju drugog mirovinskog stupa, o čemu se često nagađa, jer su neke zemlje to napravile, da u budućnosti moramo postići da mirovine budu u visini 60 do 70 posto plaće, ali i upozorio kako bi mirovinski fondovi morali više ulagati u domaće kompanije te da se mora povećati financijska pismenost. – Da se ulaže u domaće kompanije, potrebno je i više investicijskih prilika – rekla je Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze. Stoga se najveći dio ulaganja još uvijek odnosi na državne obveznice.

Trenutačno u dobrovoljnim mirovinskim fondovima ima 253 tisuće korisnika – u šest otvorenih i 16 zatvorenih dobrovoljnih fondova, a imovina iznosi 3,3 milijarde kuna. Broj članova je tek 15 posto članova u obveznim mirovinskim fondovima, stoga prostora za rast ima. Marta Meštrov iz Erste društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima rekla je kako su poticaj tome državni poticaji i porezne olakšice. Krešimir Gjenero, direktor Allianz ZB društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, rekao je da je za pojačano ulaganje bitna stabilnost i povjerenje. Damir Grbavac, predsjednik uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, upozorio da je ne treba čekati državu na mirovine te se treba uključiti u štednju u trećem stupu jer je trenutačno to jedan od najboljih oblika štednje.

Isplativost

Prema računici, osoba koja 30 godina izdvaja mjesečno 416,67 kuna u treći stup, po završetku štednje uz prinos fonda od šest posto može računati na mjesečnu isplatu od 2298 kuna. Svako novac iz trećeg stupa može podignuti s navršenih 50 godina.

>>Fiktivno se prijavila u Metkoviću da dobije dječji doplatak, oštetila HZMO za 51.000 kuna

>>Mirovinski zavod isplatio 6,5 milijuna kuna inozemnih mirovina – umrlima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije