Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAJE DRŽAVNO VLASNIŠTVO

Ništa od privatizacije: Pripremaju pripajanje Pomorskog centra za elektroniku OiV-u

Split: Pomorski centar za elektroniku
Foto: Ivo Cagalj/24sata
1/4
29.06.2022.
u 14:02

Prije pola godine PEC je skinut s liste strateških državnih tvrtki i prebačen u portfelj CERP-a na čelu s Milanom Plećašem

Prije pola godine, kada je posljednji put revidirana lista tvrtki od strateških interesa države, jedna od tri tvrtke koje su skinute s tog popisa bilo je splitski Pomorski centar za elektroniku (PEC), koji je prebačen u portfelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), što se protumačilo kao realizaciju reforme smanjenja državnog portfelja, ali i korak ka pripremi za privatizaciju te široj javnosti slabije poznate tvrtke.

Međutim, privatizacije PEC-a neće biti, jer, kako se doznaje iz više izvora, PEC će biti pripojen drugoj strateškoj državnoj tvrtki, Odašiljači i veze.

PEC je tvrtka koja je oduvijek u državnom vlasništvu i vezana uz obranu, točnije ratnu mornaricu. Nastala je za potrebe jugoslavenske mornarice, a isti posao nastavila je obavljati i za HRM. Njihov je posao, dakle, vezan uz kompletnu elektroniku i softvere na ratnim brodovima, od ugradnje i održavanja elektronskih sustava, povezivanja, kalibriranja, do obuke mornaričkog osoblja za korištenje sustava, te nije bilo ratnog broda ili podmornice koji nije i njih uključivao.

Nove rakete?

U međuvremenu su se potrebe HRM-a bile znatno smanjile, ali s najavama koje stižu iz MORH-a, da HRM nije zaboravljena, nego će biti i novih brodova i modernizacije postojeće flote, očito će opet biti i posla za PEC. Naime, ministar obrane Mario Banožić najavio je, osim nabavke minolovca, rabljenog, izgledno iz Italije, i modernizaciju raketnih topovnjača.

Kako se dosadašnja modernizacija odnosila na promjenu motora, u slučaju raketnih krstarica klase "Kralj", možda nova najava znači da HRM ipak ide u nabavku novih protubrodskih raketa. SAAB-ove RBS-15 rakete dale su svoje i premda remontirane, ne mogu još dugo služiti. PEC k tomu ima i certifikat Thalesa, jednog od najvećih svjetskih proizvođača radara i vojne elektronike.

Zbog takve uloge tvrtka mora ostati izravno povezana s državom i ne može biti na tržištu, te je menadžment obje tvrtke država zadužila da se prime posla i pripreme sve za pokretanje postupka pripajanja Odašiljačima i vezama, u čijoj nadležnosti je nacionalna strateška komunikacijska infrastruktura za digitalne mreže i prijenos signala. Njihove djelatnosti, ocijenjeno je na najvišoj razini, komplementarne.

Prvi korak koji trebaju odraditi predsjednik uprave Odašiljača i veza Mate Botica i direktor PEC-a jest izrada procjena opravdanosti i ekonomskih učinaka takvog postupka za svoje tvrtke, a budući da je u oba slučaja riječ o tvrtkama koje su društva s ograničenom odgovornošću, postupak odlučivanja bit će u ingerenciji skupština društva. U slučaju Odašiljača i veza to je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a Milan Plećaš, prvi čovjek CERP-a za PEC, koji će utvrditi jesu li zadovoljeni uvjeti da se pristupi realizaciji pripajanja.

Povratak na popis strateških

Neslužbeno se čuje da su predstavnici Odašiljača i veza već posjetili PEC u ratnoj luci Lora, a očekuje se da bi priprema analiza i procjena opravdanosti i sinergijskih učinaka spajanja dviju tvrtki važnih za sigurnost zemlje trebala biti okončana do kraja godine. Drugim riječima, pokaže li se to opravdanim, PEC bi svoje mjesto na listi strateški važnih poduzeća po svemu sudeći mogao ponovno naći u prvoj polovici iduće godine, ali kao dio Odašiljača i veza.

Prema podacima Poslovna.hr, u prošloj poslovnoj godini PEC je ostvario ukupno 10 milijuna kuna prihoda, godinu je zaključio s gubitkom od tri milijuna, a zapošljava oko 30 radnika. Odašiljači i veze, pak, sa svojih 300-jak zaposlenika ostvaruje na godišnjoj razini prihode više od 240 milijuna kuna, te 40 milijuna kuna neto dobiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije