Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Nijemci više bukiraju otkako nema nogometa

'turizam1_PXL_unu_100704'
''
15.07.2010.
u 12:30

Unatoč predsezonskim minusima turističkoj branši ne nedostaje optimizma, buking oživio završetkom SP-a i vjeruje se da će srpanjsko-kolovoška špica izvući cijelu sezonu.

Kad bi sezona u nas trajala dulje od dva mjeseca i kad se u srpnju i kolovozu ne bi iz godine u godinu odigravala polovica od cjelogodišnje turističke utakmice, Hrvatska ne bi od turizma po sezoni brojila samo šest, sedam milijarda eura. No i ove godine svjedočimo istom scenariju; polovična i mjestimična popunjenost sve do sedmog mjeseca, a onda – vreva. Ovaj bi put, čak, srpanj i kolovoz, tijekom kojih će Jadran ugostiti oko 5,6 milijuna turista, a domaćini ubrati prihod od 35 milijuna noćenja, trebali poništiti i predsezonske minuse. S izuzetkom dubrovačkog područja, naime, duž obale od siječnja do lipnja gostiju je bilo manje nego lani. Na Kvarneru su bili malobrojniji sedam posto, u Istri čak deset posto, na zadarsko-šibenskoj rivijeri tri posto, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji posjećenost je kao lani. Pritom, podbacivali su Nijemci, Nizozemci, Česi, Mađari, Slovaci...

Udarni srpanjski vikendi

S druge, pak, strane i u 2010. ugodno su iznenadili vjerni susjedi Slovenci, kojih je u šest mjeseci bilo čak šest posto više. Snažno je, 20 posto, porastao posjet iz Rusije (Rusima su ukinite vize) te Španjolske, iz koje je čak 30 posto više gostiju. Kako bilo, turistički čelnici, ministar Damir Bajs i direktor HTZ-a Niko Bulić uvjereni su da će srpanj i kolovoz poništiti sve predsezonske podbačaje. Ministar je na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća potkrijepio podatkom prema kojem je u prva dva srpanjska vikenda u Hrvatsku ušlo 250.000 stranaca više nego u isto vrijeme lani. Bulić, pak, vjeruje da bi turizam ove godine čak mogao donijeti i više od lanjskih nešto više od šest milijardi eura prihoda od stranih gostiju.

– Bitka za gosta među našim se konkurentima uglavnom vodi cijenama. Naši hotelijeri, na koje, doduše, nije ni bilo pritisaka za sniženja kao lani, odlučili su se za mudriji pristup. Nisu dirali cijene, nego su ponudu obogaćivali različitim dodatnim besplatnim uslugama – objasnio je Bulić mogućnost da se uz isti broj gostiju zaradi više nego lani.

Rezervacije pljušte

Kvarnerski hotelijer Kristijan Šustar kaže da se buking popravio već završetkom Svjetskoga nogometnog prvenstva, i to na važnim emitivnim tržištima, u Njemačkoj i Nizozemskoj, odakle su donedavna bilježili velike minuse. Kad je, pak, u Južnoafričkoj Republici ispala reprezentacija Engleske, buking za Hrvatsku u dva je dana skočio nevjerojatnih 40 posto.

Svakako, Šustar je uvjeren da se ovih dana već uvelike tope minusi iz prve polovice godine. Da optimizmu u hrvatskom turizmu ima mjesta, smatra i direktor turističke agencije Kompas Ivan Pukšar. Potvrđuje da se zanimanje probudilo kasnije nego su se svi u turizmu nadali, da je buking počeo sporo, ali s ovim se mjesecom sve stubokom promijenilo.

– Rezervacije doslovno pljušte. Nismo još u prodaji dosegli prošlu godinu, ali nastavi li se ovako, neće biti problema. Hoteli se pune i masovno stopiraju prodaju. Putnici koji još čekaju zadnji tren, mogli bi, budu li još oklijevali, ostati bez željena mjesta. Recimo, veliki šibenski turistički kompleks Solaris gotovo da nema praznih soba do kraja kolovoza. Do polovice osmog mjeseca traži se soba više i na Hvaru, u Sunčanom Hvaru, mahom zahvaljujući Talijanima. Talijanski gosti trenutačno dnevno bukiraju više ljetovanja u nas nego što su donedavno bukirali tjedno – kaže Pukšar.

Direktor zadarskog Turisthotela Frane Skoblar kaže da zadarska zračna luka ima dvoznamenkast rast prema lani i da, prema najavama, gostiju na zadarskoj rivijeri neće nedostajati sve do 11. rujna.

Snažan zadnji tren

– S više strana stižu dobre najave za posezonu. Ove godine branimo lanjski tržišni udio u turizmu Europe, što nije lako, ali ne isključujemo mogućnost i boljeg rezultata – kaže ministar turizma Damir Bajs.

Dolasci u zadnji tren, koji snažno obilježavaju i ovogodišnju turističku sezonu, uistinu ostavljaju nadu i za eventualan prebačaj prošlogodišnjih rezultata. Lani je, inače, hrvatski turizam uknjižio nepunih 11 milijuna gostiju i malo više od 56 milijuna noćenja. Prethodna, 2008. godina, nije dosegnuta. Gostiju je, naime, bilo tri, a noćenja jedan posto manje nego u odličnoj 2008. Hoće li ljeto 2010. biti povratak na zadnju pretkriznu godinu?

 

Ključne riječi

Komentara 2

ST
starshipp
13:44 15.07.2010.

E pa zaista, cuj hotelijeri \"izlaze u susret gostima tako da ne moraju zapocinjati svoj odmor samo subotom\". Fenomen koji zivi jos samo u HR. U svim ostalim zemljama svijeta mozes zapoceti svoj odmor koji dan hoces u sedmici i zavrsiti ga kada hoces. Ovako ispada, plati, suti i budi sretan kako kuce sto smo ti uopste dali sobu za tvoje novce. Svasta!

DU
Deleted user
08:40 23.07.2010.

Njemci ne bukiraju vise jer nema nogometa vec Njemci bukiraju vise jer su kucanstva dobila racune za plin. Nema logike? Ima, i te kako ima. Energenti su u Njemackoj uzasno skupi, pa kako je zima bila duga i hladna i time sezona grijanja duza i potrosnja veca, mnoge obitelji su cekale obracun pa tek sada mogu odluciti da li si uopce mogu priustiti odmor. Kupovna moc Njemaca kontinuirano pada, te su stoga i takvi detalji jako bitni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije