Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igra s markicama

'Nije onemogućena opskrba cigaretama na hrvatskom tržištu'

cigarete, pušenje (1)
Borna Filić/PIXSELL
03.06.2013.
u 15:35

– Svi duhanski proizvodi u Hrvatskoj su oporezovani, neovisno je li riječ o domaćem proizvodu ili proizvodima iz uvoza, te svi trebaju imati trošarinske markice kako bi bili plasirani na tržište.

Tvornica duhana Rovinj reagirala je danas na pritužbe četiriju globalnih duhanskih kompanija BAT-a Hrvatska, Imperial Tobaccoa Zagreb (IT), JT Internationala Zagreb i Philipa Morrisa Zagreb (PMZ) kako im Ministarstvo financija "i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu", čime se, tvrdi se u priopćenju, stvorilo prostora za spekulacije kako "novonastala situacija najviše pogoduje rovinjskom TDR-u koji svoje cigarete proizvodi u Hrvatskoj pa mu nisu potrebne uvozne markice“. TDR najoštrije odbacuje takve spekulacije kao neosnovane i zlonamjerne.

– Svi duhanski proizvodi u Hrvatskoj su oporezovani, neovisno je li riječ o domaćem proizvodu ili proizvodima iz uvoza, te svi trebaju imati trošarinske markice kako bi bili plasirani na tržište. Novonastala situacija i problemi s neizdavanjem trošarinskih markica i TDR-u nanose poslovnu štetu te smo zbog toga morali smanjiti svoju proizvodnju. TDR u navedenom slučaju, dakle, dijeli sudbinu svih aktera na tržištu i nije ni u kakvom povlaštenom položaju – tvrde u toj kompaniji.

Na upit Večernjeg lista o čemu je konkretno riječ te zašto već mjesec dana "duhancima" ne izdaju trošarinske markice, iz Ministarstva financija danas je šturo odgovoreno kako su trošarinskim obveznicima cigareta (jednako i domaćim i stranim) tijekom prvih pet mjeseci 2013. godine izdali količinu markica za cigarete koja odgovora prosječnim i uobičajenim količinama izdanih markica tijekom prošle godine te količinama cigareta puštenih u potrošnju u navedenom razdoblju. Stoga nije onemogućena opskrba cigareta na hrvatskom tržištu, poručuju iz Ministarstva financija.

Podsjetimo, u zajedničkom priopćenju od petka BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) ustvrdili su pak da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, kao i da to ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnom proračunu. Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna te su kompanije, kako ističu, prisiljene i zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku.

Ako se situacija odmah ne riješi, uz poremećaj opskrbe tržišta, doći će i do materijalne štete s obzirom na to da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo pet posto prihoda državnog proračuna, poručile su kompanije.

>>Pušači, čeka vas poskupljenje cigareta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije