Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
34% više nego lani

Neto dobit Zagrebačke banke u prvom kvartalu 540 milijuna kuna

Zagrebačka banka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
30.04.2019.
u 13:41

Iz Zabe ističu kako je taj rezultat ostvaren "zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanu rizicima".

Zagrebačka banka (Zaba) je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 540 milijuna kuna, što je za 138 milijuna kuna ili za 34,3 posto više nego u istom razdoblju lani, podatci su iz tromjesečnog financijskog izvješća koje je ta banka objavila u utorak. 

Iz Zabe ističu kako je taj rezultat ostvaren "zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanu rizicima". 

U prvom su tromjesečju ove godine poslovni prihodi Zabe iznosili 1,25 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini povećanje za 235 milijuna kuna, ili za 23,1 posto.

Neto prihod od kamata iznosio je 709 milijuna kuna, što je povećanje od 73 milijuna kuna, ili za 11,5 posto, a "kao rezultat stabilnog prosječnog volumena kredita i nižih troškova financiranja", ističu iz Zabe.

Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 297 milijuna kuna, što je porast za 52 milijuna kuna, ili za 21,2 posto, a objašnjava se porastom naknada za investicijsko upravljanje i naknada za konzultantske usluge.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi u prvom su kvartalu iznosili 247 milijuna kuna, što je povećanje za 110 milijuna kuna odnosno za 80 posto, zbog viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Troškovi poslovanja Zabe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 498 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 11 milijuna kuna odnosno za 2,3 posto. Omjer troškova i prihoda iznosi 39,74 posto, navode iz Zagrebačke banke.

Po podacima iz izvješća, dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi u prvom kvartalu 755 milijun kuna, što je povećanje za 224 milijun kuna, ili za 42,2 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 124 milijuna kuna i porasli su za 58 milijuna kuna, uglavnom zbog većih ostalih gubitaka od umanjenja vrijednosti i rezerviranja, navode iz Zabe.

Imovina Zabe iznosi 116,19 milijardi kuna, što je povećanje za 2,9 milijardi kuna ili za 2,6 posto, a što iz te banke objašnjavaju povećanjem novčanih sredstava, kredita komitentima i vrijednosnih papira po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit.

Kredit i predujmovi komitentima iznose 65,7 milijardi kuna, što je povećanje za 57 milijuna kuna ili za 0,1 posto, "uslijed povećanja kredita stanovništvu, djelomično neutralizirano smanjenjem kredita pravnim osobama kao posljedica otplate kredita odobrenih državi".

Depoziti komitenata iznose 87,6 milijardi kuna, a iz Zabe pritom ističu kako je povećanje od 2,2 milijarde kuna (2,6 posto) ostvareno depozitima stanovništva i pravnih osoba. 

Zagrebačka banka je objavila i konsolidirano financijsko izvješće, u kojem ističe da je Grupa u većini svojih članica ostvarila solidne poslovne rezultate, čemu su najviše su doprinijele Zagrebačka banka, UniCredit Bank iz Mostara i UniCredit Leasing Croatia. 

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Grupa Zagrebačka banka je u prvom tromjesečju ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 537 milijuna kuna, što je za 67 milijuna kuna, ili 14,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.   

Ključne riječi

Komentara 4

CH
chupakabra
19:26 30.04.2019.

Ne razumijem što sudska vlast čeka sa razrješenjem presuda, revizija, i ostalih pravnih nesigurnosti građana kako bi se otklonilo nezakonito poslovanje banaka i omogućilo transparentno utuživanje otetog novca hrvatskih građana..

Avatar dr. Evil
dr. Evil
09:51 02.05.2019.

to su sve "negativni" utjecaji konverzije CHF kredita

Avatar Mi sami
Mi sami
14:00 30.04.2019.

Lihvari koje treba zakonom zabraniti. Ako im daš novce kao depozit dobiješ kamatu 0,1 % a ako dižeš kredit EKS je 5%?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije