Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Neto dobit Zagrebačke banke u prvom kvartalu 540 milijuna kuna

Iz Zabe ističu kako je taj rezultat ostvaren "zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanu rizicima".
30. travnja 2019. u 13:41 4 komentara 244 prikaza
Zagrebačka banka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Zagrebačka banka (Zaba) je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 540 milijuna kuna, što je za 138 milijuna kuna ili za 34,3 posto više nego u istom razdoblju lani, podatci su iz tromjesečnog financijskog izvješća koje je ta banka objavila u utorak. 

Dodijeljene nagrade natječaja Moj Zaba Start TRŽIŠTE Zaba i PBZ drže 60 % bankarske dobiti

Iz Zabe ističu kako je taj rezultat ostvaren "zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanu rizicima". 

U prvom su tromjesečju ove godine poslovni prihodi Zabe iznosili 1,25 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini povećanje za 235 milijuna kuna, ili za 23,1 posto.

Neto prihod od kamata iznosio je 709 milijuna kuna, što je povećanje od 73 milijuna kuna, ili za 11,5 posto, a "kao rezultat stabilnog prosječnog volumena kredita i nižih troškova financiranja", ističu iz Zabe.

Zagrebačka banka Sva dobit u dividendu Dioničarima Zabe 5,79 kuna dividende po dionici

Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 297 milijuna kuna, što je porast za 52 milijuna kuna, ili za 21,2 posto, a objašnjava se porastom naknada za investicijsko upravljanje i naknada za konzultantske usluge.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi u prvom su kvartalu iznosili 247 milijuna kuna, što je povećanje za 110 milijuna kuna odnosno za 80 posto, zbog viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi.

Miljenko Živaljić | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Troškovi poslovanja Zabe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 498 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 11 milijuna kuna odnosno za 2,3 posto. Omjer troškova i prihoda iznosi 39,74 posto, navode iz Zagrebačke banke.

Po podacima iz izvješća, dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi u prvom kvartalu 755 milijun kuna, što je povećanje za 224 milijun kuna, ili za 42,2 posto.

kune novi rekordi Štedišama 2,2 mlrd. kuna kamata manje nego 2012.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 124 milijuna kuna i porasli su za 58 milijuna kuna, uglavnom zbog većih ostalih gubitaka od umanjenja vrijednosti i rezerviranja, navode iz Zabe.

Imovina Zabe iznosi 116,19 milijardi kuna, što je povećanje za 2,9 milijardi kuna ili za 2,6 posto, a što iz te banke objašnjavaju povećanjem novčanih sredstava, kredita komitentima i vrijednosnih papira po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit.

Kredit i predujmovi komitentima iznose 65,7 milijardi kuna, što je povećanje za 57 milijuna kuna ili za 0,1 posto, "uslijed povećanja kredita stanovništvu, djelomično neutralizirano smanjenjem kredita pravnim osobama kao posljedica otplate kredita odobrenih državi".

Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka PROMO Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka pokreću najsuvremeniju uslugu mobilnog bankarstva u Hrvatskoj

Depoziti komitenata iznose 87,6 milijardi kuna, a iz Zabe pritom ističu kako je povećanje od 2,2 milijarde kuna (2,6 posto) ostvareno depozitima stanovništva i pravnih osoba. 

Zagrebačka banka je objavila i konsolidirano financijsko izvješće, u kojem ističe da je Grupa u većini svojih članica ostvarila solidne poslovne rezultate, čemu su najviše su doprinijele Zagrebačka banka, UniCredit Bank iz Mostara i UniCredit Leasing Croatia. 

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Grupa Zagrebačka banka je u prvom tromjesečju ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 537 milijuna kuna, što je za 67 milijuna kuna, ili 14,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.   

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
Prvo plinarsko društvo
INTERVJU
Izvrsno poznavanje domaćeg i EU tržišta naš je ključ uspjeha
 • chupakabra:

  Ne razumijem što sudska vlast čeka sa razrješenjem presuda, revizija, i ostalih pravnih nesigurnosti građana kako bi se otklonilo nezakonito poslovanje banaka i omogućilo transparentno utuživanje otetog novca hrvatskih građana..

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  to su sve "negativni" utjecaji konverzije CHF kredita

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Lihvari koje treba zakonom zabraniti. Ako im daš novce kao depozit dobiješ kamatu 0,1 % a ako dižeš kredit EKS je 5%?!