Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polugodišnji rezultat

Neto dobit Ine pala 39 posto, na samo 533 milijuna kuna

Predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
28.07.2018.
u 10:29

Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u istraživanju i proizvodnji zadržali su prihode na visokoj razini, kaže Fasimon

Naftna kompanija Ina u prvih je šest mjeseci poslovanja ostvarila rast prihoda od prodaje za 13 posto i podigla ih na 9,5 milijardi kuna, a u kompaniji tvrde da je to posljedica usmjerenosti na iskorištavanje povoljnijih cijena derivata, što je ipak djelomično umanjeno nižom proizvodnjom istraživanja i proizvodnje.

Skuplja nafta donijela rast

Cijena Brenta koja je bila 37 posto viša nego u isto vrijeme lani imala je pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 279 milijuna kuna, dok je viša ostvarena cijena plina rezultirala porastom prihoda od prodaje prirodnog plina te je iznosila 156 milijuna kuna. Ipak EBITDA, odnosno dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacija je manja za 10 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a neto dobit značajno je pala. Tako je lani nakon šest mjeseci Ina imala 871 milijun kuna čiste dobiti, a ove godine tek 533 milijuna kuna neto dobiti. Za takav rezultat u Ini krive niži doprinos segmenta rafinerije i marketinga koji uključuje i maloprodajnu djelatnost.

– Prvo polugodište ove godine pokazalo se kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini – istaknuo je novi predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon, koji je kompaniju preuzeo prvog dana srpnja i koji nije vodio tvrtku u vrijeme ostvarivanja spomenutih rezultata. Ipak Fasimon naglašava da je domaća proizvodnja sirove nafte rasla, kao i da su dobri rezultati na području proizvodnje nafte ublažili pad proizvodnje prirodnog plina.

Plinske bušotine u Jadranu kojima upravlja Ina već su u zreloj fazi kada proizvodnja jenjava. Domaća proizvodnja sirove nafte narasla je svega tri posto između ostalog i zbog puštanja u pogon dvije nove bušotine na polju Hrastilnica. S druge strane proizvodnja prirodnog plina pala je za desetinu. Ina je uložila 278 milijuna kuna u istraživanje i razvoj, a većinu – 243 milijuna kuna plasirala je u Hrvatsku.

Dug 701 milijuna kuna

– Na zaustavljanje pada proizvodnje u idućim će godinama također utjecati i finalizacija transakcije s Enijem za koncesije na području sjevernog Jadrana. Količine rafinerijske prerade nešto su niže u usporedbi s istim razdobljem u 2017., te su u skladu s redovitim i planiranim aktivnostima održavanja, no ulažemo velike napore kako bi poslovanje bilo održivo – poručuje Fasimon. Neto dug je istodobno smanjen na 701 milijun kuna na kraju prvog polugodišta ove godine s omjerom duga i kapitala ispod 6 posto, navodi se u izvješću Ine.

Janaf: Neto dobit blago rasla na 
145 milijuna kuna

Državna tvrtka koja upravlja naftovodima, Janaf u prvoj je polovici godine zabilježila je blagi rast zarade na 145 milijuna kuna. Rast zarade sveo se na 1,2 posto, ali i tako je za 44 posto veći od planiranog. Na ukupne prihode utjecale su tečajne razlike odnosno pad tečaja dolara za 11 posto. Tako su ukupni prihodi mjereni u američkim dolarima rasli za osam posto, ali zbog tečajnih razlika u kunama su za oko tri posto manji nego oni koji su ostvareni lani. Janaf je u šest mjeseci 2018. godine uložio 248,6 milijuna kuna. Kompanija ima nizak dug jer investicije uglavnom financira iz vlastitih sredstava, a u pola godine ukupan dug je dodatno smanjen za 4 posto pa je u bilanci upisano oko 190 milijuna kuna obveza društva.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

PV
prcko.vitamincic
13:30 28.07.2018.

Uskoro dionice INA idu putem Agrokora ... dakle slobodni pad.

Avatar Oneill
Oneill
14:48 28.07.2018.

Kakva tvrtka koja dobit to jedan Hotel isposlovati neznam kome to treba.

DU
Deleted user
15:48 29.07.2018.

Tja, kaj se more. Tko je jamio, jamio je. I drugima je bilo na ponudu, ali su izigravali poštenjačine. I eto ti ga zdaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije