Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ina kupuje Enijev udio u plinskim poljima u sjevernom Jadranu

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan)
20. lipnja 2018. u 11:32 1 komentara 490 prikaza
Zagreb: Potpisivanje ugovora o prijenosu poslovanja između INA-e i Enija
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Naftna kompanija Ina dogovorila je kupnju udjela talijanskog Enija u plinskim poljima u sjevernom Jadranu, objavili su danas iz Ine, kazavši da će Ina postati potpuni vlasnik podružnice Eni Croatia BV i preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje.

Zoltán Áldott na predstavljanju rezultata Prvo tromjesečje Ina: Ostvareni prihodi od 3,7 milijardi kuna, ali zabilježen pad neto dobiti na tek milijun kuna

"Ina je dogovorila da će kupiti Eni Croatia BV, podružnicu u vlasništvu Eni Grupe, putem koje je Eni sudjelovao u zajedničkom projektu proizvodnje plina u hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica", navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena vrijednost tog posla.

Kao rezultat kupnje, Ina će postati potpuni vlasnik te preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima.

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Novi strateški partner za Inu bio bi najbolje rješenje i za Rafineriju u Sisku'

Ina će tako po prvi puta u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.

Nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji u skladu s uvjetima ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni. 

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: Potpisivanje ugovora o prijenosu poslovanja između INA-e i Enija
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Zsoltan Hernadi Savjetnik Suda EU 'Hrvatska se nema što miješati u izručenje Hernadija' 'za..sis...budimpesta...mol....razvojni planovi....ulaganja u rafinerije u RH...georgy...mosonyi...direktor MOL gruipe' ODLAZAK Preminuo György Mosonyi, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati