Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
linić o bankama

Neprodani stanovi su nam teret i bez poreza na imovinu

\'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Izglasavanje povjerenja novoj Vladi na sjednici Hrvatskog sabora. Slavko Linic. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/PIXSELL
26.04.2012.
u 19:51

RBA tvrdi da je lani provela samo 11 ovrha, a Splitska banka da broj takvih nekretnina u vlasništvu ne može mjeriti ni promilima

Na medijske špekulacije kako bi mogle snositi najveći teret uvođenja poreza na imovinu, banke su jednoglasne – neprodani stanovi preuzeti od građevinaca i građana koji nisu vraćali kredite već sada su im teret koji ne žele i cilj im je što prije ga se riješiti. Kolika je ukupna vrijednost i broj takvih nekretnina, nisu spremne otkriti.

– Hypo banci, a vjerujemo i svakoj financijskoj instituciji, u interesu je prodati nekretnine, a ne držati ih praznima i tu imovinu u svojim bilancama, gdje ona za banke predstavlja trošak. Dokaz su i povoljniji uvjeti financiranja te akcijske ponude usmjerene na poticanje prodaje nekretnina – kažu u Hypu.

I iz Erste banke poručuju da imovinu koju steknu ovršnim postupkom nastoje u najkraćem mogućem roku staviti u funkciju i ponovno proslijediti na tržište.

– U skladu sa zakonskim odredbama, banka u dvije godine takvu imovinu računovodstveno tretira kao robu namijenjenu prodaji te je u tom razdoblju nastoji proslijediti na tržište – kažu u Erste banci. RBA je lani proveo samo 11 ovrha stanova i kuća, a ističu da su tijekom dvije godine kroz akciju "Prostor za preokret" smanjili portfelj neprodanih stanova više od 50 posto. Splitska banka tvrdi da ima zanemariv broj takvih nekretnina u vlasništvu, koji se ne može mjeriti ni promilima u odnosu na ukupan broj kredita.

Komentara 75

DU
Deleted user
21:00 26.04.2012.

Linić je prvenstveno ministar za lustraciju jer nakon njegovog \"ordiniranja\" po cijenama, porezima, nekretninama - SDP definitivno odlazi u povijest, baš kao da je proglašena lustracija svojedobno. Tako da je jedno izvjesno - na kraju mandata će kliktati SDP i HNS kadrovi: Operacija uspjela, pacijent umro! - spakirati torbe i odjedriti u ropotarnicu povijesti. Umjesto socijalne osjetljivosti o kojoj su toliko divanili esdipi kadrovi, dobili smo ministra koji bi građanima vadio zlatne zube, na ime zaostalih poreznih potraživanja...

JA
james49
21:09 26.04.2012.

Banke bi mogle osnovati zajedničku agenciju koja bi se bavila iznajmljivanjem tih stanova po povoljnim uvjetima, i povratiti uloženi novac na dulje vrijeme.

M1
marin_11
20:49 26.04.2012.

Ovo je jedna od rijetkih mjera vlade s kojom se slažem. Treba odrezati progresivni porez za svaku slijedeću nekretninu - tako da strane banketine plaćaju dok god ne odluče smanjiti astronomske cijene svojih nekretnina - Ako se žele riješiti nekretninaa to su već odavno mogle - ali one to ne žele - jer žele i dalje držati nebuloznu cijenu kvadrata - zato ih treba što prije oderati !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije