Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do kraja 2013.

Ne prilagode li se direktivi EU, 43 farme mogle bi biti zatvorene

'gradska...dubravica...21.03.2003. svinjogojska farma mesnice fiolic u dubravici foto: goran stanzl'
Goran Stanzl/PIXSELL
16.07.2012.
u 18:32

Nakon ulaska Hrvatske u EU farme se, ako žele nastaviti s proizvodnjom, do kraja 2013. moraju prilagoditi direktivi vezanoj uz otpadne vode

– Borimo se za sve privilegirane statuse koje hrvatska prehrambena industrija ima u zemljama CEFTA-e prema postojećim trgovinskim ugovorima, ali svjesni smo da se nećemo uspjeti izboriti za sve – rekla je u Bruxellesu Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede. Ona je u Komisiji imala tehničke sastanke na kojima je objašnjavala značenje privilegiranih statusa za hrvatsku prehrambenu industriju u zemljama CEFTA-e, bescarinske zone iz koje Hrvatska izlazi ulaskom u Europsku uniju.

Da bi hrvatske tvrtke i nakon 1. srpnja 2013. zadržale taj privilegirani položaj u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i drugdje, Komisija bi trebala ispregovarati promjene trgovinskih sporazuma koje EU ima s tim zemljama. U njih bi trebala ugraditi privilegirani bescarinski status za proizvode iz Hrvatske, ali teško je očekivati da će sve privilegije iz CEFTA-e biti preslikane i nakon ulaska u EU. Čini se da je za Hrvatsku prioritetan nastavak bescarinskog plasiranja proizvoda iz mesne i duhanske industrije.

– Do rujna ćemo i dalje imati tehničke sastanke, a nakon toga je sve u rukama Komisije. Ona će, naime, voditi pregovore s tim zemljama, a mi do rujna pripremamo podlogu za te pregovore – rekla je Španjol.

Nakon ulaska Hrvatske u EU opasnost od gubitka proizvodnje prijeti i velikim peradarskim i svinjogojskim farmama koje se do kraja 2013. moraju prilagoditi direktivi vezanoj uz otpadne vode, koja je poznatija pod skraćenicom IPPC. Ne prilagode li se, prijeti im čak i mogućnost zatvaranja, a na toj su listi 43 farme. Stvar je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša, ali zamjenica ministra poljoprivrede najavila je da će i njezino ministarstvo informirati i pripremiti farme sa spomenute liste na obveze koje proizlaze iz ove europske direktive.

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:23 16.07.2012.

loši pregovori ustvari to i nisu bili pregovori već nametanje nećeg što se već unaprijed znalo da se neće moći ispoštovati...

Avatar guten_tag
guten_tag
21:28 16.07.2012.

ljudi radite za sebe i svoje susjede i razvijajte si osnovu da se možete prehraniti . smeće koje će vam ovi prevaranti plasirati iz eunijinih skladišta nemojte kupovati . eunija je prijevara i propalio projekt . hrvatska je uvučena na prijevaru u euniju a za to su odgovorni korumpirani hrvatski političari koje su kupili položajima u euniji . mi imamo 15000 administracije koju treba otpustiti a puni mediji kako eunija otvara 150 radnih mjesta za hrvate . to je podvala jer to nisu nikakva radna mjesta već birokracija kakve u euniji ima 60 000 i to mi moramo plaćati . njihove budalaštine i direktive , koliko treba biti zakrivljen krastavac ili da svinjama na farmi moraš kupiti igračke , su opisane na 20 000 stranica . eto to je njihova funkcija za ogromne plaće koje ničim ne zarade .

SP
spartak
22:37 16.07.2012.

Ne samo 43 farm. Ulaskom u EU cijela Hrvatska bit će zatvorena. Uništili ste nam državu, narod, sve, bando političarska, sve zbog svojih guzica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije