Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrti prepolovljeni

Ne opstanu li domaći trgovci, neće ni domaći proizvođači

Foto: Jurica Galoć/PIXSELL
20.09.2017.
u 11:43

Kupci još uvijek vole osjećaj bliskosti u malom kvartovskom dućanu, no lakše je kupovati u velikom s besplatnim parkiranjem...

U posljednjih 15-ak godina broj trgovačkih obrta gotovo je prepolovljen. Izgubljeno je gotovo 40 tisuća radnih mjesta koje velika trgovina ne može nadomjestiti, kazao je na jučerašnjoj 8. konferenciji trgovaca obrtnika Boris Vukelić, donedavni predsjednik Ceha trgovaca HOK-a. Pod nazivom “Vratimo gradu sadržaje i dušu”, u organizaciji HOK-a i časopisa Suvremena trgovina, na konferenciji se tražio odgovor kako gradskim jezgrama vratiti društveni i ekonomski identitet kojega su “ukrali” veliki trgovački lanci i odnijeli ga na periferiju. Kupnja u malom kvartovskom dućanu, naime, nikad nije bila odlazak samo po kruh i mlijeko nego i mjesto informiranja i javnog života.

– Jednostavno se otvorilo tržište, došli su veliki strani trgovci, ponudili brojne sadržaje, besplatna parkirališta i nametnuli nova pravila, a dok su najavljivali kako će zaposliti 50 ili 100 ljudi, nitko nije govorio kolika će im biti plaća ili koliko će se zatvoriti malih dućana – napominje sadašnji čelnik Ceha trgovaca Mladen Malta ističući kako za velike vrijede i drugačija pravila. Dampinške cijene nekih trgovačkih lanaca mogu se sankcionirati i po važećem Zakonu o trgovini.

– A kad se tri pekara u Slavoniji pošteno dogovore da kruh neće prodavati ispod određene cijene i to objelodane, inspekcija im odmah kuca na vrata – tvrdi Vukelić. Po njegovu mišljenju, udruživanje i zajednički nastup trgovaca ključni su za opstanak male trgovine, a isto tako i ulaganja u objekte, modernizaciju poslovanja te podržavanje domaće proizvodnje, koja je u velikoj opasnosti zbog pada udjela hrvatske trgovine. – Prerađivačka industrija iz Koprivnice imala je 611 artikala u Konzumu i Velpru, kod jednog diskontera 34, a danas 20, s trendom pada. Domaći se proizvođači danas više boje desortiranosti nego neplaćanja trgovaca – kazao je Vukelić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije