Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski telekom

Narodna dionica strmoglavila se 15 posto u samo 40 dana!

'14.02.2012., Zagreb - Predstavljanje poslovnih rezultata T-HT-a odrzano je u poslovnoj zgradi HT-a, u Savskoj 32. Predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a, Ivica Mudrinic. Photo: Davor Puklavec/PI
'Davor Puklavec/PIXSELL'
24.03.2012.
u 08:45

Cijeli tjedan dionica Hrvatskog telekoma u silaznom je trendu i završila ga je s cijenom od 206 kuna po dionici

Dionica Hrvatskog telekoma u posljednje vrijeme opasno klizi prema dolje. Jučer je dan završila cijenom od 206 kuna za dionicu odnosno padom od 2,37 posto, dok je tijekom dana najniža cijena dionice Hrvatskog telekoma, popularno zvane narodnom dionicom, bila 205 kuna. Radi se o najnižim cijenama trgovanja u tri godine. Promet dionicom bio je nešto više od 5 milijuna kuna, dok je obavljeno 311 transakcija.

Strmoglavi pad

Cijeli tjedan dionica je zapravo na vrlo niskim vrijednostima, što je, kazuju analitičari, već postalo trend. A strmoglavi pad s razina od 242 kuna po dionici krenuo je sredinom veljače. To znači da su dioničari s paketom koji sadrži 69 dionica samo u 40 dana izgubili na vrijednosti 2484 kune, a dionica je izgubila 15 posto na vrijednosti. Analitičari tvrde da su mirovinski fondovi održavali cijenu dionice, no budući su napunili svoje porfelje i ne smiju više \'ukrcavati\' HT, logično je uslijedio pad cijene. Hrvatski telekom dobra je tvrtka, no to ne znači da ima i odličnu dionicu, kazuju analitičari. Profitne margine kompanije neodržive su. Usto, stanje na burzi očigledno pokazuje da HT gubi na popularnosti, smatraju analitičari. Kao što HT u vrijeme najveće krize nije potonuo do krajnjih granica, tako dionica HT-a neće ni skakati s iznimno povoljnim vijestima koje će se možda događati.

Ni dobro ni loše

Vijesti poput otpuštanja 370 radnika, koji za burzu znači da kompanija radi na poboljšanju svoje učinkovitosti, nije faktor koji će dionicu dignuti, jednako kao ni istovremena dobra vijest o puštanju u rad nove, naprednije mreže. Dakle, prema analitičarima, HT je stigao na zasluženu cijenu. Podsjetimo, cijena dionice HT-a pri inicijalnoj javnoj ponudi 2007. bila je 265 kuna, a tada, u prvim satima trgovanja, postignut je rekord od 419 kuna po dionici. Iako je HT ostvario dobit od 1,8 milijardi kuna za 2011., očito prognoze nisu uvjerile dioničare da će dionica dugoročno opstati iako se većina analitičara slaže da je dugoročno riječ o stabilnoj dionici, ali bez mogućnosti uzleta jer prihodi T-HT grupe za 2011. opet su u padu, i to 3,6 posto.

Komentara 14

DU
Deleted user
08:59 24.03.2012.

aha, ok, kaj je tu vrijedno prostora u Večernjaku? Jebate, kaj bi tek piskarali da je Apple registriran u Zagrebu... Baš glupsane imate umijesto novinara

PI
Picasso
09:29 24.03.2012.

Ovaj smrad u svakoj normalnoj državi završio bi iza rešetaka a on daje ljudima otkaze.

PO
podravacc
08:57 24.03.2012.

prodaja T-HT-ovi dionica po napuhanoj cijeni je bila legalana pljačka hrvatskih građana kao i privatizacija u ratno vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije