Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'najveći deforestator'

Najveći svjetski investicijski fond mijenja strategiju ulaganja zbog klime

Ilustracija
Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16.01.2020.
u 11:30

BlackRock je među tri najveća dioničara tvrtki odgovornih za uništavanje šuma

BlackRock, najveći svjetski investicijski fond, najavio je da će u središte svojih investicijskih odluka staviti – održivost. Zbog klimatskih promjena iz korijena mijenjaju investicijsku strategiju, a to od njih očekuju i klijenti čijom imovinom upravljaju. Vrlo zanimljivo, s obzirom na reputaciju najvećeg svjetskog “deforestatora” – Amazon Watch i Friends of the Earth USA smatraju ih institucijom najodgovornijom za uništavanje Amazone.

Duboko u fosilnim gorivima

– Vjerujem da smo na rubu temeljitog preustroja financija. Promjena će se dogoditi prije nego što to većina prognozira – najavio je Larry Fink, čelnik BlackRocka.

Fond koji ima skoro sedam tisuća milijardi dolara tuđe imovine pod upravljanjem najveći je pojedinačni dioničar u tvrtkama poput Applea, McDonald’sa i Nestlea i drugi najveći dioničar Deutsche Banka. Drže udjele u British Petroleumu, Shellu i ExxonMobileu. Ono što je problematično je činjenica da je BlackRock među tri najveća dioničara najvećih kompanija koje ulažu u industrije koje doprinose uništavanju šuma: proizvodnju palmina ulja, drvnu i papirnu industriju, proizvodnju soje... Posljednjih su godina konstantno povećavali ta ulaganja, no u ovotjednom istupu Fink se toga nije ni dotaknuo; govorio je ponajprije o ulaganjima u industrije koje se oslanjaju na fosilna goriva te najavio preokret – potražit će održive verzije kojima će zamijeniti svoja tradicionalna ulaganja. Priznao je da su tražišta sporo reagirala na zabrinutost oko klime, no sad je korporativni svijet spreman hvatati se u koštac s tim.

U godišnjem pismu čelnicima tvrtki čijom imovinom upravljaju Fink navodi da klimatska kriza mijenja način na koji ulagači gledaju na dugoročne izglede poduzeća, no ekološke skupine optužuju ih za hipokriziju jer su dosad u pravilu glasali protiv prijedloga dioničara usmjerenih na klimatske akcije.

Neki su aktivisti, poput Sierra Cluba, ipak pozdravili ovaj kopernikanski obrat, no Extinction Rebellion poručuje da će najveći svjetski zagađivači i dalje mirno spavati.

– BlackRock ostaje duboko u investicijama u fosilna goriva i glavni je oslonac tvrtkama koje uništavaju amazonsku prašumu i ignoriraju prava starosjedilaca – ustvrdili su.

U pravu su: prema podacima britanske analitičke kompanije InfluenceMapa, u zalihama kompanija pod njihovim upravljanjem je 3,27 milijardi barela nafte, 1,37 milijardi tona ugljena i 21,7 tisuća milijardi kubika plina. Portfelj vezan uz fosilna goriva težak je 87,3 milijarde dolara.

Utjecaj na ostale investitore

Fink tvrdi da će izloženost fosilnoj industriji rapidno smanjiti, konkretno, do sredine 2020. povući će se iz kompanija koje više od 25 posto prihoda ostvaruju iz proizvodnje termalnog ugljena.

– Ne vidimo sebe kao pasivnog promatrača u tranziciji ka niskoj razini ugljika. Smatramo da imamo snažnu odgovornost kao ulagač u indeksne fondove, kao fiducijar i kao član društva, te moramo imati konstruktivnu ulogu u toj tranziciji – kaže Fink, no analitičari komentiraju da oni jedino mogu raditi pritisak na kompanije da djeluju održivije.

Aktivisti se nadaju da će politika BlackRocka, pokaže li se dosljednom, utjecati i na ostale velike ulagače kao što su Vanguard i State Street Global Advisors, inače će, iako su najveći, ostati samo jedan od globalnih investitora spreman na promjene. Fink je pismo klijentima uputio netom nakon što se tvrtka priključila grupi velikih upravljača imovinom Climate Action 100+ koja radi pritisak da najveći zagađivači smanje emisije ugljika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije