Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Amazon prijeti otkazima radnicima koji javno govore o klimatskoj krizi

Više od 8700 zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo Bezosu. Bez obzira na otpore, namjeravaju ustrajati u pritiscima
04. siječnja 2020. u 11:43 1 komentara 348 prikaza
Ilustracija
Foto: Douglas Barrie/Press Association/PIXSELL

Grupa zaposlenika Amazona, organizirana pod nazivom “Zaposlenici Amazona za klimatsku pravdu“ (Amazon Employees for Climate Justice), tvrdi da poslodavac prijeti otkazima nekim njihovim članovima zbog aktivizma. U objavi na Twitteru koju je prenio niz svjetskih medija napisali su kako ih je odjel za ljudske potencijale upozorio da krše korporativnu politiku jer u imenu svoje grupe koriste i ime kompanije. Otkrivaju i da ih propitkuju o nastupima u javnosti i komentarima.

KLIMATSKE PROMJENE Jeff Bezos obećava da će Amazon koristiti isključivo obnovljive izvore energije do 2030. i postati neutralan do 2040

“Ažurirane” politike

“Pojedini su radnici dobili dodatne mailove s prijetnjama otkazom ako nastave govoriti o poslovanju Amazona. Moramo moći govoriti. Ovo je naš odgovor na taktiku prijetnji”, napisali su u objavi. U Amazonu su se na upit iz BBC-a „oprali“ objašnjenjem kako se upozorenja temelje na starim pravilima te da je kompanija nedavno osvježila politiku postupka odobrenja sudjelovanja u izvanjskim aktivnostima.

– Zaposlenici mogu dobiti obavijest od tima za ljudske potencijale ako doznamo da se ona ne poštuje – objasnili su u Amazonu.

Klimatski aktivisti kompanije već neko vrijeme pozivaju Amazon da više učini u borbi protiv klimatskih promjena, da u tome budu lideri. Nakon njihova prosvjeda u rujnu, kad su uspjeli aktivirati tisuće zaposlenika tvrtke da sudjeluju u globalnim prosvjedima za klimu, vlasnik i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos najavio je da će tvrtka do 2030. koristiti isključivo obnovljive izvore energije, a do 2040. dostići nultu stopu emisije ugljika. Bezosovu najavu aktivisti smatraju svojom prvom velikom pobjedom, no mjeseca dana nakon toga počeli su pritisci iz ljudskih resursa na predvodnike kampanje.

NEUKUS Amazon povlači božićne ukrase na kojima su fotografije Auschwitza

– Sad je vrijeme kad nam trebaju takve politike komunikacije koje nam dopuštaju da pošteno govorimo o ulozi naše tvrtke u klimatskoj krizi. Ovo nije vrijeme za ubijanje glasnika – izjavila je Maren Costa, glavna dizajnerica tvrtke za korisničko iskustvo, kojoj su zaprijetili otkazom jer e progovorila za Washington Post.

Neće odustati

Članovi grupe objavili su da je tvrtka ažurirala politiku vezanu uz istupe radnika u medijima i na društvenim mrežama samo dan nakon što su oni objavili da organiziraju antiklimatski prosvjed. Ažurirana politika, upravo suprotno službenim objašnjenjima, zahtijeva da zaposlenici prethodno zatraže odobrenje da o Amazonu javno govore i deklariraju se kao zaposlenici tvrtke. To je, pak, u suprotnosti s Amazonovim principima vodstva koji ohrabruju zaposlenike da se usprotive odlukama ako se s njima ne slažu.

Požari u Amazoniji neslavni rekordi Uništavanje šume u Amazoni dostiglo najviši stupanj: Za 100 posto veće nego lani

– Promjena komunikacijskih politika ima efekt „hlađenja“ zaposlenika koji se suprotstavljaju i kompaniju potiču da radi bolje. Takva politika ima cilj ušutkati diskusiju oko informacija koje su javno dostupne. Nema ništa sa zaštitom povjerljivih podataka – otvoreno je istupila i Victoria Lang, softverska inženjerka u kompaniji.

Posljednjih nekoliko godina radnici javno prozivaju svoju tvrtku za manjak transparentnosti i akcija vezanih za klimu. U velikom rujanskom prosvjedu pozvali su je da objavi planove vezane uz smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Više od 8700 zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo Bezosu. Namjeravaju ustrajati u pritiscima. 

 

vjenčanje
DAVOR IVANKOVIĆ
Svadba u Zadru mogla bi biti najskuplja u povijesti RH, a bijesne mladenke mogle bi uništiti hrvatski turizam
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • zlatan456:

    Aktivnije se uključiti u borbu za zaštitu klime. Dodatne troškove koji će zbog toga nastati, obračunati od plaća zaposlenika. I svi zadovoljni. Ili ne?