Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad 5,6 posto

Najveći pad njemačke maloprodaje od siječnja 2007., Vlada izmijenila prognozu za ovu godinu

The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Germany
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.04.2020.
u 13:06

Ministar gospodarstva upozorio je da će pandemija koronavirusa gurnuti najveće europsko gospodarstvo u najdublju recesiju od Drugog svjetskog rata

Promet u njemačkoj maloprodaji u ožujku je pao najsnažnije od siječnja 2007. godine budući da su trgovine diljem zemlje bile zatvorene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.

Promet u maloprodaji u ožujku je na mjesečnoj razini potonuo 5,6 posto, pokazali su podaci Destatisa.

Analitičari su predviđali 7,3-postotni pad, navodi Reuters.

Na godišnjoj razini promet je pao 2,8 posto.

Ožujak je ipak donio snažan rast prodaje u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda jer su kućanstva gomilala zalihe osnovnih potrepština pred početak karantene. 

Porastao je promet u supermarketima i ljekarnama čiji rad nije prekinut za vrijeme karantene, bilježe u statističkom uredu.

Prošli tjedan neke su trgovine u Njemačkoj ponovno počele s radom u sklopu popuštanja mjera karantene, podsjeća Reuters.

Odvojeno je jučer ministar gospodarstva upozorio da će pandemija koronavirusa gurnuti najveće europsko gospodarstvo u najdublju recesiju od Drugog svjetskog rata.

Vlada je drastično izmijenila prognozu rasta za 2020. i sada očekuje pad BDP-a za 6,3 posto, nasuprot još u siječnju projiciranog rasta od 1,1 posto.

Vrhunac krize očekuju u drugom tromjesečju, nakon čega bi trebao uslijediti opravak, uz pretpostavku da ne dođe do drugog vala širenja zaraze.

Komentara 3

Avatar LindaVV88
LindaVV88
14:11 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:46 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

TH
than
12:12 01.05.2020.

Čuvaju Nijemci pare da dođu na naše more, ali malo sutra kod racionalnih Nijemaca. Teška se nesigurnost uvukla u ljude. I sami političari su izgleda potcijenili krizu. Još je jedino naši gledaju kroz roza naočale pa su umjereno optimistični (štogod im to značilo), jer idu izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije