Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLITZ

Najveći hrvatski distributer filmova odsad posao vodi s Malte

12.12.2013., Zagreb - Konferencija za novinare i prezentacija prvog 4DX kina u Hrvatskoj. Dvorana  4DX kina nalazi se u Cinestar Arena Zagreb kinu, a novu kino tehnologiju predstavio je clan Uprave Blitz-Cinestara Hrvoje Krstulovic.  Photo: Jurica Galoic/
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
28.12.2016.
u 17:15

Tri tvrtke Hrvoja Krstulovića čine holding kojem je on vlasnik, dok Blitz-Cinestar ostaje u RH. Rivali optužuju da mu država pomaže

Vodeći hrvatski prikazivač i distributer filmova, zagrebački Blitz od svibnja ima sjedište u Ta’Xbiexu na Malti i djeluje unutar offshore tvrtke Hero Holdings Limited. U tom su holdingu, uz tvrtku Blitz, i tvrtke Duplicato media i Vox komunikacije, a razlog za stvaranje “holdinga društva interna je reorganizacija grupe radi olakšavanja širenja na europskom tržištu, vlasnik holdinga je Hrvoje Krstulović”, navode u Blitz-Cinestaru, tvrtki čije sjedište ostaje u Hrvatskoj. Malta je, kažu, izabrana kao članica EU razvijenih financijskih i usluga povezanih s filmskom industrijom, s engleskim kao službenim jezikom i prihvatljivim troškovima poslovanja.

Profit zbog potpore države?

Ta činjenica nije nevažna budući da je samo tvrtka Blitz, koja dominira domaćim tržištem, ostvarila lani 126 milijuna kuna prihoda i dobit od 45 milijuna kuna nakon oporezivanja, po čemu je i najprofitabilnija od spomenutih Krstulovićevih tvrtki. Vox komunikacije imale su, npr. dobit od 1,3, a Duplicato media 22 milijuna kuna, dok je Blitz-Cinestar lani zaradio 18 milijuna kuna. Nova korporativna struktura, prema tumačenju Blitz-Cinestara, objedinit će udjele u svim društvima grupe, koja će unaprijediti upravljanje i poslovanje na različitim tržištima te olakšati i pristup međunarodnom tržištu kapitala.

I dok iz Blitz-Cinestara kažu da prebacivanje vlasništva na Maltu nije oporezivo te da sva njihova operativna društva s 269 radnika uredno plaćaju sve poreze (samo od 2010. plaćeno je više od 59,5 milijuna kuna poreza na dobit u RH), njegovi konkurenti, mali prikazivači koji žele ostati anonimni, tvrde da Krstulovićeve tvrtke ostvaruju ogroman profit zbog velikih državnih potpora kakve nema nijedna industrija u Hrvatskoj.

– Na kinoulaznice do 2014. nije se plaćao PDV, a on prodaje 90 posto svih kinoulaznica i distribuira 90 posto svih filmova – optužuju Krstulovića mala kina tvrdeći da je Blitz-Cinestar stajao iza hajke na poreznu reformu koja je predviđala i povećanje stope PDV-a na ulaznice s 5 na 13 posto, od čega se odustalo. Iz Blitz-Cinestara niječu optužbe i tvrde da društva u grupi ne ostvaruju prava na državne potpore, osim onih dostupnih i drugim poduzetnicima.

Oslobođeni smo poreza

– Uz to, zajednički interes svih kinoprikazivača bio je apel da se ne povećava PDV na ulaznice jer bi veći PDV negativno utjecao na sve – kažu u toj tvrtki.

Blitz-Cinestar, prema podacima Poslovne Hrvatske, od 2012. nije plaćao porez na dobit, i to zato što ga je oslobođen.

– Blitz-Cinestar oslobođen je toga poreza jer je na temelju važećih poreznih propisa tijekom ograničenog razdoblja ostvario pravo na olakšicu zbog izvršenih ulaganja od čak 157 milijuna kn. Ostvarili smo ukupno 140 novih i zadržavali postojeća radna mjesta – odgovaraju iz kino prikazivača.

>> Blitz Cinestar ušao na srpsko tržište

Komentara 2

TH
than
01:56 29.12.2016.

Pa od prvog idu provjere tekucih racuna i stednje... Sirotinja ce visiti po poreznim uredima da dokaze svaku uplatu, a ovi ce se lijepo smijati.... Todoricev mali radi svoj posao....

KR
kresimirn
18:25 28.12.2016.

kud bas malta, kad znamo da su tamo zasticeni od ruke ...sto nije u austriji, italiji, njemackoj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije