Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Najbolje zagorske tvrtke u prošloj godini bile su OMCO Hrvatska, ZMH Horvat i Brenta d.o.o.

Samo je jedno mjerilo hoće li tvrtka biti uspješna ili ne - ljudi. Najbolje rezultate postižemo ovdje, u Zagorju. Ovdje su radišni i sposobni ljudi, više nego drugdje i to moramo cijeniti, rekao je direktor OMCO-a Darko Ranogajec
27. studenoga 2015. u 16:48 1 komentara 2596 prikaza
Zlatna kuna u Krapini
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
Pogledajte galeriju 1/10

- Kada je počela kriza 2009. godine, osjećao sam se kao svirači na Titanicu. Imali smo odlične poslovne planove, a sve je izgledalo kao da se ruši i da si ne možemo pomoći. Međutim, svim poduzetnicima poručujem da ne odustaju, strahove treba otjerati, moramo biti svjesni da smo snažni. Mi imamo tvornice u osam zemalja i u svima jednako ulažemo, ali samo je jedno mjerilo hoće li tvrtka biti uspješna ili ne - ljudi. Oni su ti koji poduzeće čine uspješnim ili neuspješnim, jer od tih osam zemalja, najbolje rezultate postižemo ovdje, u Zagorju. Ovdje su radišni i sposobni ljudi, ovaj kraj je najljepši na svijetu, to je ono što imamo u odnosu na druge, time se treba ponositi i ne smije se zaboraviti čak ni u trenucima kad vam bude najteže, rekao je emotivno Darko Ranogajec, predsjednik Uprave OMCO-a Hrvatska u Krapini, na dodjeli priznanja Gospodarske komore KZŽ za 2014. godinu, gdje je njegovo poduzeće dobilo Zlatnu kunu za najbolju veliku tvrtku. OMCO Hrvatska proizvodi kalupe za staklenu ambalažu, a u prošloj su godini imali 380,6 milijuna kuna prihoda, bruto dobit po zaposlenom 144.860 kuna, a na inozemno su tržište izvezli 354,3 milijuna kuna vrijedne robe. 

U pet godina rasti 50 posto

- Ovo priznanje mi je posebno drago jer se u trenucima dok ja ovo pričam, u Humu na Sutli vrši tehnički pregled nove hale od 10.000 četvornih metara, u kojoj će u ponedjeljak početi instalacija strojeva. U sljedećih pet godina planiramo rast od 40 do 50 posto u svim segmentima - od proizvodnje do zaposlenosti, zaključio je Ranogajec.

Zlatnu kunu za najbolju zagorsku srednju tvrtku dobio je ZMH Horvat iz Konjščine, koja od 1993. godine proizvodi i skladišti smrznutu hranu, zapošljava 103 djelatnika, ima vlastitu marku Frozy, a također je najavila dodatno širenje proizvodnih pogona. U prošloj su godini ostvarili 84,1 milijuna kuna prihoda, bruto dobit po zaposlenom bila je 121.502 kuna, a 25,2 milijuna kuna robe izvezeno je na inozemno tržište. 

Najbolja mala zagorska tvrtka u prošloj godini bila je Brenta d.o.o. iz Huma na Sutli, koja u suradnji s talijanskim partnerima posluje od 2007. godine, a 19 zaposlenika radi plastične sportske bočice i sitotisak na njima. Ostvarili su 16,1 milijuna kuna prihoda, od toga 14,2 milijuna kuna na inozemnom tržištu, a bruto dobit po zaposlenom iznosila je 128.761 kunu. 
- Dodjela ovih plaketa nije samo formalna gesta, već priznanje ljudima koji su doprinijeli gospodarstvu. Svi zagorski gospodarstvenici doprinijeli su rastu zaposlenosti u ovoj županiji i, iako su te brojke još skromne, vjerujem da će biti dobar temelj za još bolje daljnje rezultate u poslovanju, rekao je potpredsjednik HGK-a Josip Zaher. 

Rast zaposlenosti

Čelnik zagorskih gospodarstvenika Josip Grilec dodao je da je Krapinsko - zagorska županija jedna od rijetkih s robnim suficitom, koja bilježi rast, uvoz je manji od izvoza, a porastao je i broj zaposlenih. Upravo se ovim zadnjim podatkom pohvali i župan Željko Kolar, rekavši kako Krapinsko - zagorska županija bilježi gospodarski rast od druge polovice 2013. godine, pri čemu je rast zaposlenosti mnogo važniji od pada nezaposlenosti.

- U prošloj smo godini imali rast zaposlenosti od 3,5 posto, što znači da su 1404 osobe pronašle posao izravno iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, rekao je Kolar, istaknuvši i BDP, koji raste već četvrti kvartal u kontinuitetu, a jučer je objavljen novi rast od 2,8 posto.

- Nije to zbog stanja u regiji, već zahvaljujući sposobnim i uspješnim gospodarstvenicima kakve imamo mi ovdje u Zagorju, zaključio je Kolar.  

>> U Hrvatskoj sve jači naglasak na malim i srednjim poduzetnicima

Dodijeljena priznanja jubilarcima i jedno posebno - Ivici Cerovečkom

Priznanje Gospodarske komore za poseban doprinos gospodarstvu Krapinsko - zagorske županije je potpredsjednik HGK Josip Zaher s ponosom uručio Ivici Cerovečkom, vlasniku tvornice tekstila Kotka Krapina. Dodijeljena su priznanja i jubilarcima - Niskogradnja d.o.o. dobila je nagradu za 50 godina djelovanja, Dekor d.o.o. i Zagorski vodovod d.o.o. iz Zaboka dobili su nagrade za 55 godina uspješnog rada, a za čak 155 godina djelovanja, priznanje je dobila Vetropack Straža iz Huma na Sutli, čiji je direktor Tihomir Premužak nagradu posvetio radnicima, njih 613, koliko ih radi u Straži. (ab/Zagorje International)

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • branko-kockica:

    Kakav rast zaposlenosti, o čemu vi halucinirate? U Krapinsko-zagorskoj županiji je od 2011. do 2014. izgubljeno 400 radnih mjesta.