Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikrofinanciranje

U Hrvatskoj sve jači naglasak na malim i srednjim poduzetnicima

Boris Vujčić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Autor
Valentina Weisner Mijić
21.11.2015.
u 22:00

EFSE plasirao 4,8 milijardi eura mikrokredita, u Hrvatskoj tek 2% EFSE je trećinu imovine uložio u poljoprivredne projekte, 20% plasmana dao kućanstvima, a ostalo mikro, malim i srednjim tvrtkama

S gotovo 600 tisuća stvorenih radnih mjesta i 4,8 milijardi eura plasiranih kredita obilježio je Europski fond za jugoistočnu Europu (EFSE) desetu obljetnicu postojanja na dvodnevnoj konferenciji u Berlinu. Tek dva posto novca jednog od najvećih fondova za mikrofinanciranje plasirano je preko partnerskih banaka u Hrvatsku, po čemu smo u društvu s Albanijom, a gori su od nas samo Crna Gora i Kosovo s jedan posto, dok je po 22 posto novca uloženo u projekte mikro i malih poduzeća u Srbiji i Turskoj.

Profit i balans

– Hrvatska ekonomija upravo prolazi transformaciju i fokus je na malim i srednjim poduzećima. Smatramo da ona imaju veliku potrebu za financiranjem – istaknula je Sylvia Wisniwski, šefica Finance in Motiona, investicijskog savjetnika EFSE-a koji je trećinu imovine uložio u poljoprivredne projekte, 20% plasmana dao kućanstvima, a ostalo mikro, malim i srednjim tvrtkama. EFSE ima tek četiri posto loših kredita, unatoč visokom riziku. Tajna je malog udjela loših kredita u selekciji plasmana. Partnerske financijske institucije maju dobru analizu protoka novca, ali i štite klijente od prezaduženosti, odgovorne su u kreditiranju. Konferencija je održana pod sloganom „Uravnoteživanje budućnosti – prijenos, promjena i tehnologija", a govoreći o budućnosti, Monika Beck, šefica EFSE-a, istaknula je da je cijeli bankarski sektor izložen transformaciji tehnologije, digitalizaciji i izmjeni regulative koja se odražava na profitabilnost. Jedna od tema konferencije bila je kako financijske institucije mogu učiti od društvenih poduzetnika.

– Lakše je biti profitabilan nego balansiran. I mi smo krenuli kao društveni poduzetnici, ali smo profitabilan biznis, a profitabilnost nam daje snagu da pomažemo društvu. Ako klijentima ne ide dobro, nijedna financijska institucija ne može dobro poslovati – prokomentirala je Nejira Nalić, direktorica MI Bospa, fonda za mikrofinanciranje iz BiH.

Sezona lova

Boris Vujčić, guverner HNB-a, sudjelovao je na raspravi o utjecaju tehnologije na ulogu financijskih institucija te zaključio da proces usvajanja novih tehnologija može biti bolan, no u konačnici će bankama reducirati troškove.

– Nove tehnologije rapidno napreduju, banke ne trebaju biti uvijek na prvoj liniji, ali ni previše zaostajati – kaže Vujčić. Predstavnici regulatornih institucija razgovarali su i o rizicima novih tehnologija, posebno onima povezanima s bazama podataka i zaštitom podataka klijenata. Vujčić je istaknuo da je u Hrvatskoj najbrže rastuća industrija upravo IT pa raste konkurencija među lovcima na startupe.

– Nedavno sam sreo dobrog znanca iz „velike bankarske petorke" koji je u Hrvatskoj tražio dobar startup čiji bi posao razvio u Kaliforniji. Za kvalitetne startupove povećavaju se mogućnosti – poručio je Vujčić.

>>Kako mali poduzetnici, IT i zdravstvena industrija mogu zaraditi na digitalizaciji zdravstva?

>>Doznajte tko je u ove godine najviše uzletio

Komentara 2

Avatar stark_house
stark_house
22:30 21.11.2015.

U Hr sve veci naglasak na nepravdi.

DJ
djurex
08:00 22.11.2015.

Hnb je privatna banka...lihvari a ne neka Hrvatska i narodna institucija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije