Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Želite se obogatiti? Ovo je 6 savjeta najbogatijeg Europljanina koje morate znati!

Svake godine njegovo se bogatstvo povećava za basnoslovnu svotu od milijardu i 200.000 dolara
23. prosinca 2016. u 19:26 4 komentara 9828 prikaza
Amancio Ortega
Foto: Gtres/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Amancio Ortega, prema Bloombergovoj listi milijardera, treći je najbogatiji čovjek na svijetu, nakon Billa Gatesa i Warrena Buffeta, a njegova se imovina procijenjuje na velebnih 70.8 milijardi kuna i najbogatiji čovjek Europe.

Ortega je utemeljitelj Zarinog matičnog društva - Inditex - modnog carstva s više od 7.000 trgovina u 91 državi.

Melody Anne Druga knjiga iz kolekcije Melody Anne Zgodni milijarder bez sreće u ljubavi Sve ih je više i sve su "teži" Među 
148 novih milijardera samo je osam žena Leicester Klubovi u rukama bogataša Milijarderi: Dajte jedan klub, makar i onaj koji nisam htio...

No, kako prenosi Independent, njegov način poslovanja daleko je od konvencionalnog, a s obzirom kako je iz godine u godine njegovo bogatstvo i modni imperij u stalnom rastu, što god radi, radi to dobro.

1. Svi koji Ortegu poznaju znaju kako nikada nije imao svoj ured, svoj stol, pa čak niti svoje računalo. Umjesto hladnog odnosa prema svojim zaposlenicima, odlučio je živjeti svoj rad i nije neobično da satima stoji u sobi za dizajn, sa krojačima i svim kolegama.

2. Ortega je poznat kao energičan vođa, a njegov dugogodišnji izvršni direktor (čak 31 godinu!) Jose Maria Castellano ističe koliko Ortega voli imati žustre rasprave s mali grupicama ljudi.

3. Iako mnoga poduzeća organizaciju i raspravu obavljaju putem elektroničke pošte, Ortega preferira direktnu komunikaciju.

4. Zna koliko je dosadna, zamarajuća i koliko papirologija uzima vremena, pa svoje zaposlenike želi rasteretiti nepotrebnog posla raspoređujuću obveze pravedno - delegiranjem posla. Tako i oni visokopozicionirani obavljaju niže rangirane poslove.

5. Iako većina nas više voli pripovijedati nego slušati, to nije slučaj i s Ortegom koji pažljivo sluša svoje suradnike i kolege. Poznat je kao introvert koji rijetko dolazi na velika okupljanja i dodjele, već strpljivo slušajući ljude stvara svoj odnos s njima.

6. Ne nameće se, što dopušta ostalim izvršnim direktorima Inditexa da odlučuju i predlažu svoje ideje.

Ono što je Ortegi osobito bitno je držati posao 'blizu kuće' i čini se kako je upravo taj faktor bio ključan za Zarin uspjeh: 55% proizvodnje odvija se u državama kao što su Španjolska, Portugal i Maroko, umjesto na dalekom Istoku što je običaj u sličnim modnim kompanijama.

To također znači kako Zarine trgovine mogu biti osvježene novom robom dva puta tjedno što je prednost pred njenim konkurentima. 

Ortegino bogatstvo svake se godine povećava za basnoslovnih milijardu i 200.000 dolara i ako itko može služiti kao primjer dobrog poslovnog maga, tada je to zasigurno Ortega.

>> Kina pretekla SAD po broju milijardera

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Pravednik80
  Pravednik80:

  "I prije će deva kroz ušicu igle, nego bogataš kroz rajska vrata"

 • alphazulu99:

  Ima samo jedno. Nije bogat onaj koji puno ima nego onaj kome malo treba.

 • rikavac:

  55% proizvodnje mu je u Spaniji Portugalu i Maroku. Gdje je jeftina radna snaga tu je napravio tvornice.