Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOTAK RASTE

Na vodećim pozicijama najviše žena dosad, no muškarci i dalje dominiraju

Žene
Foto: Getty Images
02.08.2019.
u 06:36

Jedan od čimbenika za to je taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.

Iako su u Njemačkoj žene više nego ikad prije zastupljene na vodećim pozicijama u tamošnjim kompanijama s izlistanim dionicama na Frankfurtskoj burzi, muškarci na vodećim pozicijama i dalje dominiraju, pokazalo je istraživanje konzultantske i revizorske tvrtke EY.

Krajem prvog polugodišta 2019. godine, kako su pokazali rezultati istraživanja EY-a, na vodećim je menadžerskim pozicijama u 160 tamošnjih kompanija bila 61 žena, nasuprot 640 muškaraca, što znači da je udio žena svega 8,7 posto u ukupnom broju.

Riječ je o kompanijama čije su dionice sastavnice glavnih burzovnih indeksa - Dax, MDax i Sdax – na Frankfurtskoj burzi.

Nadalje, u EY-u su ustanovili da u dvije kompanije, s danom 1. srpnja, na vodećim menadžerskim pozicijma nije bila nijedna žena.

"Nastavi li se broj žena na izvršnim pozicijama povećavati sporim tempom kao tijekom prve polovine ove godine, tek 2048. godine će trećinu vodećih pozicija zauzimati žene", rekao je Markus Heinen iz EY-a.

Heinen ističe da je relativno veliki manjak žena na izvršnim pozicijama rezultat nepostojanja zakonskih kvota, za razliku od nadzornih odbora, gdje se kvota od 30 posto primjenjuje za vodećih 100 kompanija.

"To znači da pritisak nije dovoljno velik da se na izvršne pozicije imenuju žene", istaknuo je Heinen.

Dodaje da je jedan od čimbenika i taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lukathereem
07:38 02.08.2019.

Hoćeno žene i na kamionu za smeće ako im smeta neravnopravnost

Avatar nekakav
nekakav
12:39 06.08.2019.

mene muči neravnopravnost svakog dana. eto, neki dan čekam na benzinskoj, ispred mene curetak na mobitelu, čeka vani. ja natankirao i platio, trebam ići. ništa. čekamo... dođe žena iz benzinske, s blagajne, natankira curici, odu skupa unutra, plate, valjda, i onda mala krene... pa se pitam ja, zašto meni nije natočila, u čemu je problem, dal u meni...? čim se netko počne pozivati na nekakvu diskriminaciju, neravnopravnost, odmah posumnjaj da traži neku povlasticu. ne postoji nešto što se zove ravnopravnost u prirodi, svatko se za sebe parcijalno, osobno, mora izboriti. čim je sustav počeo jednom dijelu stanovništva dodjeljivati povlastice zato jer su to 'one', odmah sustav ima problem i naginje se. sposobnosti, ništa drugo, te vodi do vrha! zašto, po kojem zakonu, bi pola vodećih ljudi u tvrtkama morala biti žena?! i zašto pola muških? gdje je tu ikakva logika, osim ona bolesna, ciljana, parazitska? gdje je pola žena na baušteli? gdje su žene u prijevozu roba i usluga? kolko žena radi u npr dostavi paketa? kolko u skladištu npr. građevinskog materijala? znam jednu, sirotu, silom prilika. gdje su žene u ručnim iskopima kanala, gdje su u niskogradnji, visokogradnji? pogledajmo strukturu zaposlenih i mjesta koja zauzimaju. gdje su muški u dječjim vrtićima, školama, javnoj upravi?! nisu žene manje plaćene za isti posao. vrlo lukavo se to prikazuje, koristi izraz 'isto radno mjesto'. i izbjegava činjenicu da na tom istom mjestu one naprave manje od muškog kolege. činjenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije