Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Na vodećim pozicijama najviše žena dosad, no muškarci i dalje dominiraju

Jedan od čimbenika za to je taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.
02. kolovoza 2019. u 06:36 2 komentara 168 prikaza
Žene
Foto: Getty Images

Iako su u Njemačkoj žene više nego ikad prije zastupljene na vodećim pozicijama u tamošnjim kompanijama s izlistanim dionicama na Frankfurtskoj burzi, muškarci na vodećim pozicijama i dalje dominiraju, pokazalo je istraživanje konzultantske i revizorske tvrtke EY.

Žene e, da... Muškarci, žene vam poručuju: Ovo želimo da znate!

Krajem prvog polugodišta 2019. godine, kako su pokazali rezultati istraživanja EY-a, na vodećim je menadžerskim pozicijama u 160 tamošnjih kompanija bila 61 žena, nasuprot 640 muškaraca, što znači da je udio žena svega 8,7 posto u ukupnom broju.

Riječ je o kompanijama čije su dionice sastavnice glavnih burzovnih indeksa - Dax, MDax i Sdax – na Frankfurtskoj burzi.

Nadalje, u EY-u su ustanovili da u dvije kompanije, s danom 1. srpnja, na vodećim menadžerskim pozicijma nije bila nijedna žena.

"Nastavi li se broj žena na izvršnim pozicijama povećavati sporim tempom kao tijekom prve polovine ove godine, tek 2048. godine će trećinu vodećih pozicija zauzimati žene", rekao je Markus Heinen iz EY-a.

Neobični savjeti Odgovoreno je na pitanje kojih bi se 10 stvari svaki muškarac trebao pridržavati

Heinen ističe da je relativno veliki manjak žena na izvršnim pozicijama rezultat nepostojanja zakonskih kvota, za razliku od nadzornih odbora, gdje se kvota od 30 posto primjenjuje za vodećih 100 kompanija.

"To znači da pritisak nije dovoljno velik da se na izvršne pozicije imenuju žene", istaknuo je Heinen.

Dodaje da je jedan od čimbenika i taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • lukathereem:

    Hoćeno žene i na kamionu za smeće ako im smeta neravnopravnost

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    mene muči neravnopravnost svakog dana. eto, neki dan čekam na benzinskoj, ispred mene curetak na mobitelu, čeka vani. ja natankirao i platio, trebam ići. ništa. čekamo... dođe žena iz benzinske, s blagajne, natankira curici, odu skupa unutra, plate, valjda, i ... prikaži još! onda mala krene... pa se pitam ja, zašto meni nije natočila, u čemu je problem, dal u meni...? čim se netko počne pozivati na nekakvu diskriminaciju, neravnopravnost, odmah posumnjaj da traži neku povlasticu. ne postoji nešto što se zove ravnopravnost u prirodi, svatko se za sebe parcijalno, osobno, mora izboriti. čim je sustav počeo jednom dijelu stanovništva dodjeljivati povlastice zato jer su to 'one', odmah sustav ima problem i naginje se. sposobnosti, ništa drugo, te vodi do vrha! zašto, po kojem zakonu, bi pola vodećih ljudi u tvrtkama morala biti žena?! i zašto pola muških? gdje je tu ikakva logika, osim ona bolesna, ciljana, parazitska? gdje je pola žena na baušteli? gdje su žene u prijevozu roba i usluga? kolko žena radi u npr dostavi paketa? kolko u skladištu npr. građevinskog materijala? znam jednu, sirotu, silom prilika. gdje su žene u ručnim iskopima kanala, gdje su u niskogradnji, visokogradnji? pogledajmo strukturu zaposlenih i mjesta koja zauzimaju. gdje su muški u dječjim vrtićima, školama, javnoj upravi?! nisu žene manje plaćene za isti posao. vrlo lukavo se to prikazuje, koristi izraz 'isto radno mjesto'. i izbjegava činjenicu da na tom istom mjestu one naprave manje od muškog kolege. činjenica.