Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok do ponedjeljka

Na redu CO: U Vladi još važu je li važniji novac ili kapital

croatia osiguranje
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
13.12.2013.
u 19:28

Razlika je u cijeni neobvezujuće ponude po dionici – jedna božićnica

Nakon što je pokušaj privatizacije HPB-a završio u slijepoj ulici, u Vladi su vrlo oprezni s privatizacijom Croatia osiguranja za čiju kupnju obvezujuće ponude stižu najkasnije u ponedjeljak. Riječ je, kažu, o dobroj tvrtki koja drži solidan dio tržišta osiguranja pa se nadaju da će opet dobiti dvije ponude.

Obje ponude skromne

Proračunska rupa je velika pa će se, zalažu se visoki izvori iz Banskih dvora bliski Ministarstvu financija, o budućem kupcu odlučivati na temelju veće cijene po dionici tvrtke. Nasuprot tom stavu, drugi dio Vlade drži da cijena dionice ne može biti presudna u odnosu na ukupnu ponudu u kojoj se valorizira i visina dokapitalizacije. U prvom bi scenariju dali prednost poljskom PZU, barem prema neobvezujućoj ponudi u kojoj je za Croatijinih 50% dionica ponudio 142,5 mil. eura u odnosu na Adrisovih 104,5 mil. eura za 41,8% dionica. No Adris je spreman dati čak 2,5 puta više kapitala: 130 mil. kuna u odnosu na PZU-ovih 50. Na Vladi je da odluči je li 38 milijuna eura razlike za proračunski prihod, što je manje od 290 mil. kuna i predstavlja trošak jedne isplate božićnica državnim službenicima, važnije od dobre kapitalne podloge za strateški razvoj tvrtke. S obzirom na to da se prodaje 30% tržišta, obje bi ponude mogle biti i izdašnije jer trenutačno nude iznose koji se vrte oko aktualne tržišne cijene dionica, dok je uobičajeno da ovakve transakcije nadmaše tu vrijednost za 20-ak posto.

Packe iz Berlina

Ono što je od otvaranja natječaja problematično u cijeloj priči jest potpuna netransparentnost natječaja: osim što nije naznačeno koliko dionica država prodaje, do posljednjeg dana nema ni “formule” koja bi jasno otkrila kolika se važnost pridaje cijeni po dionici, a kolika kapitalu. Koliko je taj problem ozbiljan, svjedoče i packe koje je Vlada dobila iz Njemačke nakon što je baš zbog toga, neslužbeno, od utrke za CO odustalo ERGO osiguranje i požalilo se svom političkom establišmentu.

Vlada se očito ni tad nije posramila traljavog natječaja pa se do posljednjeg dana premišlja hoće li nacionalno osiguravateljsko tržište prepustiti za cijenu jedne božićnice ili kapitalno jačanje tvrtke.

Da i vrapci na grani ne pjevaju koliko je vladi Zorana Milanovića važno da ova privatizacija uspije, iz ovakva natječaja to nitko ne bi zaključio.

>>Zbog prednosti cijene nad razvojem Adris dvoji o kupnji Croatije osiguranja

Komentara 4

JA
jadranskomore
19:33 13.12.2013.

Hehehe novac ili lova kaj je vaznije po komunisticki "para" hehehe

JA
jadranskomore
19:34 13.12.2013.

Pozdrav svim srbima u vecernjem, ima ih bre samo 99% svih gedja hehehe

Avatar MaliHrvat
MaliHrvat
19:35 13.12.2013.

Nema smisla komentirati. Ili će obrisati ili će čejeni preplaviti s komentarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije