Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Na izvoru termalne vode grade staklenike, elektranu i toplice

Zagrebački Geoen i općinske vlasti Babine Grede osigurat će radna mjesta za nekoliko stotina Babogredaca. Prvo se pokreće povrtlarska proizvodnja, a kada se probije druga bušotina, uslijedit će gradnja elektrane snage do 1100 kW i toplane.
19. srpnja 2010. u 20:00 3 komentara 675 prikaza
'unu babina greda idejno rjesenje s objektima koji bi se prostirali oko busotine geotermalne vode snimio zvonko zivkovic'
Foto: 'zvonko zivkovic'

Zagrebački Geoen, tvrtka specijalizirana za iskorištavanje geotermalnih potencijala u RH, i općinske vlasti Babine Grede dogovorili su se o načinu korištenja izvorišta termalne vode koje je otkriveno pokraj tog sela u županjskoj Posavini. Prema izrađenom idejnom rješenju, na pedesetak hektara oko geotermalne bušotine niknut će turistički, industrijski i poljoprivredni objekti.

Povrtlarska proizvodnja

– U prvoj fazi planiramo pokrenuti povrtlarsku proizvodnju. Staklenici, koji će se u početku prostirati na oko četiri hektara, zagrijavat će se vodom koju ćemo ionako crpiti radi utvrđivanja rezervi na geotermalnom polju. Kad se probije druga bušotina, uslijedit će gradnja elektrane snage do 1100 kW i toplane te proširivanje staklenika. Skupa s lokalnom zajednicom potom bismo, ponudom geotermalne energije po minimalnim cijenama, privlačili investitore zainteresirane za gradnju, primjerice, hotelskih kompleksa s otvorenim i zatvorenim bazenima – kaže suvlasnik Geoena Dragan Jurilj.

Energana za tri godine

Prva lopata trebala bi biti zabijena za šest mjeseci. Dotad se očekuje ishođenje građevinske dokumentacije za staklenike. Energana bi niknula u roku od tri godine, a zatim, nadaju se u Općini i Geoenu, i ostali predviđeni objekti.

– U prvim staklenicima bit će zaposleno 30-40 radnika, a njihov će se broj povećati gradnjom staklenika na planiranoj površini od deset hektara. Radna snaga bit će potrebna i za buduću energanu, hotele, hipodrom... Dobije li posao nekoliko stotina Babogredaca, to će značiti osiguranu egzistenciju za isto toliko obitelji – ističe općinski načelnik Josip Krnić.

Usto, lokalne vlasti puno očekuju i od rudne rente. Naknada za eksploataciju geotermalne vode godišnje će, procjenjuju, iznositi više od šest i pol milijuna kuna, od čega polovica pripada Babinoj Gredi. Izvorni proračun općine posljednjih godina nije bio veći od tri milijuna.

Inače, geotermalno izvorište otkrila je Ina u potrazi za naftom. Od centra sela udaljeno je samo kilometar, a po izdašnosti i energetski kvalitetnije je od izvora uz koje su izgrađene Tuheljske, Varaždinske ili Stubičke toplice. Izdašnost bušotine je 200 kubika vode u satu, a temperatura vode je 121,1 Celzijev stupanj. Dnevna proizvodnja termalne vode odgovara dnevnoj proizvodnji oko 300 MWh struje.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • baš:

    Nadam se da nije neka patka i nadam se da neki nemaju namjeru krasti! Bilo bi to doista lijepo da i u tim krajevima nešto \"živne\".

  • ludva:

    imamo lijepih primjera.. ak budu gradili ko u Krapinskima onda se budete Slavonci načekali još pedeset godina....!

  • ropa:

    patka nije, bušotina i potvđeno nalazište postoji...lijepi primjer je Bizovac kojeg u 4. natječaju nitko neće kupiti za 1 kunu