Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Biramo najbolje OPG-ove u Hrvatskoj

Na izložbe idu s guštom, a njihove krave 'misice' uvijek osvoje neku lentu

Farmu Imbrišićevih obilaze i drugi poljoprivrednici, dolaze kako bi učili iz njihovih iskustava
15. svibnja 2018. u 10:38 0 komentara 303 prikaza
OPG Ivan Imbrišić
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Kad se otvore vrata staje, prva će krenuti ka izlazu, pogotovo podvikne li netko Dega i tako zazove njezino ime. Na travi će se malo ispuhati i neće poslušati baš sve što joj se kaže, no to će potrajati kratko. Zatim će lagano koračati uz gazdu, stati kad od nje to zatraži, kao da je na kakvoj pisti – poput one u Gudovcu gdje je prije četiri godine na državnoj stočarskoj izložbi proglašena najboljom mladom kravom s dva teljenja.

17.09.2016. Slavonski Brod, Cajkovci - Marica Dumencic iz Cajkovaca u Brodsko-posavskoj zupaniji kandidatkinja je za najuzorniju seosku zenu.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL Uzorna seoska žena Marica Dumenčić: Imam OPG, radim, pečem kolače... I sve stignem!

Dega je jedna od brojnih simentalki s farme 52-godišnjeg Ivana Imbrišića iz Kozarevca koja se s te izložbe vratila s nagradom. Lani su, naprimjer, Imbrišićeve “misice” osvojile tri prve i jednu drugu nagradu za mliječne krave, prijašnjih godina bilo je i šampionskih zvona, a svake godine obvezna je barem jedna “lenta”.

– Na izložbe idemo baš s guštom – govori 26-godišnji Franjo Imbrišić. Prije jedanaest godina imali su i državnu rekorderku – kravu koja je dnevno davala čak 52 litre mlijeka. Usporedbe radi, “obične” krave Imbrišićevih dnevno u prosjeku imaju gotovo upola manje mlijeka – 27,5 litara. Valja napomenuti kako na farmi na kojoj je 150 grla nema nijedne uvozne životinje, već su sve iz vlastitog uzgoja marljive obitelji stočara.

Takvih je primjera u nas jako malo. Ktomu, ova farma ima najviše genotipiziranih telića u Hrvatskoj, njih 31. 
Uzgoj mliječnih krava Đurđica i Ivan Imbrišić započeli su prije više od dva desetljeća, nakon što su zbog niske cijene odustali od tova bikova, kojih su imali oko 150. Probali su i s povrćem, vozili ga na Zelenu tržnicu, ali nije išlo. Naposljetku su započeli s pet junica, pokušali s govedima pasmine holstein, pa se “prebacili” na simentalke. U tim počecima njihove su krave ukupno davale od 40 do 60 litara mlijeka dnevno, sada je više od 1000 litara svakog dana.

Od polovnoga mljekovoda došli su do staje s 53 ležišta, njihove muzne krave u svojim “odajama” imaju tuš pa ih iz prskalica iznad njihovih glava za vrućina osvježava voda. Imaju i lauf-staju (s jednom otvorenom stranom), u kojoj su zasebno smještene krave za teljenje, telad i junice. Kredit za staju su otplatili, sad imaju samo kredit za traktor. Svoja zaduženja nikada nisu reprogramirali, uvijek su bili nekako korak ispred drugih pa su gradili prije no što je država poljoprivrednicima počela pomagati tako da im vrati dio uloženih sredstava za kapitalna ulaganja.

Prošle godine otvorili su mini siranu u kojoj su glavni Franjo Imbrišić i njegova djevojka Antonija Debeljak, oboje sa završenom srednjom poljoprivrednom školom te Franjina mati Đurđica. Spravljaju se tu svježi sir i vrhnje, maslac, polutvrdi obični, dimljeni te sir s vlascem, blago ljuti i sir s čilijem. Dnevno za preradu koriste oko 300 litara mlijeka, a svaki drugi dan s njihove farme cisterna Euromilka odvozi oko 1600 litara mlijeka.

Odskora će u ponudi biti i prgice – svježi sir koji se s dodacima poput crvene paprike formira u stošce i suši. Obitelj uređuje kušaonicu u koju će se moći smjestiti 50 gostiju.

Stariji sin Imbrišićevih, 28-godišnji Mihael, završio je višu poljoprivrednu. On je zadužen za ratarstvo i mehanizaciju. Ovi poljoprivrednici imaju četiri traktora, sadilice, prikolice, plug, sjetvospremač... Članovi su Strojnog prstena Podravine, u kojemu je njih pet poljoprivrednika iz kraja, koji koriste zajedničku mehanizaciju.

– Nema potrebe da svi kupujemo sve. Nažalost, ljudi se teško dogovore i zato su strojni prstenovi mahom propali – kaže Ivan Imbrišić. Za svoja goveda silažom kukuruza i sjenažom ljulja proizvedu dovoljno hrane. Biomasu prodaju za plinsko postrojenje.

Ovu suvremenu farmu dosad je posjetilo oko 2500 ljudi, mahom poljoprivrednika koji su došli učiti iz iskustva Imbrišićevih, baš kao što su oni po iskustva išli u našu i slovensku savjetodavnu službu te na farme u Austriju i Njemačku.

A veterinar iz ambulante u općinskom središtu Kloštru Podravskom doktorirao je upravo na farmi obitelji Imbrišić: – Da mladi delaju doma ko u Irskoj i tu bi zaradili taj novac – kaže Đurđica Imbrišić, ponosna na sinove Franju i Mihaela koji svoju budućnost vide i grade u rodnom selu, te najmlađeg Antuna, studenta inženjerstva okoliša, koji braći i roditeljima pomogne u poslu kad vikendom dođe kući.


Za zemljište u najmu ne mogu dobiti ni povoljni plavi dizel

Imbrišići su kanili gospodarstvo prenijeti s oca Ivana na sina Franju, no zarobljeni u vrtlogu hrvatske administrativne besmislenosti na kraju su od toga nauma odustali. Naime, unatoč tome što se starije nositelje gospodarstva poziva da imanja prebacuju na djecu, kako bi ih zadržali na selu te kako bi kao mladi poljoprivrednici mogli ostvariti veće benefite, Imbrišići su izračunali da im se to ne isplati. Oni su u sustavu PDV-a, a da bi OPG prenijeli s oca na sina morali bi mijenjati žiroračun, čime bi izgubili bonus koji su s godinama urednoga poslovanja stekli u banci. Kao i svi poljoprivrednici i Imbrišići se žale na papirologiju. Nedostaje im i zemljišta. Vlastitog imaju oko 50 ha, ostatak u najmu od privatnika, za što plaćaju 800 kuna po hektaru. U konačnici oni rade, vlasnici uzimaju od države poticaje pa Imbrišići zato moraju godišnje kupiti oko 5000 litara eurodizela jer nemaju pravo na dovoljnu količinu povoljnijega plavog dizela zato što pod poticajima imaju samo 70 od 150 ha koje obrađuju.

OPG IVAN IMBRIŠIĆ

Od 150 grla simentalki 50 su muzne krave, a ostalo telci i junice. Bikove uzgajaju za tov i prodaju mesnici Kudelić. Za prehranu životinja obrađuju 130 hektara, što vlastite što zemlje u najmu. Na 70 hektara proizvode kukuruz, pod pšenicom je pet hektara, tritikal je na 15, a talijanski ljulj na 40 hektara. Na OPG-u rade dvije generacije obitelji. Imaju i jednoga zaposlenog radnika. Sir prodaju na kućnome pragu i povremeno na sajmovima.

Zlata vrijedan ZLATA VRIJEDAN Najbolji je OPG mini sirana obitelji Šahdanović iz Kršana oranje polje traktor zemljište podaci Fine U blokadi 870 OPG-ova s dugovima od 434,3 milijuna kuna Festival poduzetništva u Koprivnici FESTIVAL PODUZETNIŠTVA 'Nama malim obrtnicima i OPG-ovcima ovakve akcije puno znače za uspjeh'
Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.