Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL: Vrdoljakov politički pritisak je bez presedana

– MOL će pratiti znakove bilo kojeg oblika političkog pritiska – izjavio je Dominic Köfner, potpredsjednik za korporativne komunikacije u MOL-u
30. rujna 2014. u 18:24 13 komentara 2604 prikaza
ivan vrdoljak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon silnih medijskih napisa o gašenju rafinerije Sisak i o mogućem razrješenju situacije uz pomoć Nadzornog odbora, u utorak je reagirao i sam MOL.

– Politički pritisak ministra Vrdoljaka na neke od Ininih članova Uprave u svezi s odlukom koja je u kompanijinu najboljem komercijalnom interesu bez presedana je i potpuno suprotna međunarodnom i hrvatskom pravu. MOL će pratiti znakove bilo kojeg oblika političkog pritiska koji bi mogli biti relevantni za arbitražni proces koji je u tijeku – izjavio je Dominic Köfner, potpredsjednik za korporativne komunikacije u MOL-u.

Podsjetimo, prošlog su tjedna tri člana Uprave Ine koje je imenovala hrvatska strana napustila sjednicu i na taj način izbjeglo se donošenje odluke o gašenju rafinerije Sisak.

U međuvremenu je HRT objavio pismo hrvatskog trojca u Upravi poslano Nadzornom odboru Ine u kojem apeliraju na nadzorno tijelo da razmotri njihov prijedlog da se ukinu izvršni direktori. Naime, hrvatski članovi uprave upozorili su na sjednici 28. kolovoza da se na izvršne direktore prenio veliki dio njihovih ovlasti i tražili su ukidanje tih funkcija. O njihovu prijedlogu glasovalo se 10. rujna, međutim, prijedlog je odbijen uz pomoć zlatnog glasa predsjednika uprave Zoltána Áldotta. U pismu NO-u pozivaju se na ukidanje izvršnih direktora tvrdeći da ovlasti koje su im dane nisu u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima ni statutom tvrtke.

U popodnevnim satima u utorak priopćenjem iz Ine objašnjava se razlog zašto je prijedlog hrvatskih članova uprave Ine odbijen. U priopćenju se tvrdi da je Inino korporativno upravljanje u skladu s pozitivnom regulativom u Republici Hrvatskoj te pozivaju da eventualna nesuglasnost ne može biti razlog izmjene postojećeg modela. – Prijedlog nije bio podržan s obzirom na to da je na osnovi nezavisnog pravnog mišljenja o korporativnom upravljanju iz kolovoza 2011. Uprava kompanije u čijem su sastavu i tada bili isti članovi uprave koji su podnijeli spomenuti prijedlog jednoglasno usvojila izmjene internih akata koji su i danas na snazi – stoji u priopćenju iz Ine.

Ističu i da situacija u kojoj predsjednik Uprave ima odlučujući glas u slučaju da su glasovi članova uprave jednako podijeljeni u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i to člankom 240, stavkom II.

>> Gašenje rafinerije mora odobriti 7 od 9 članova NO-a u kojem su 4 Hrvata

>> MOL o gašenju rafinerije: Podržavamo odluke koje su u komercijalnom interesu Ine

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar catalyst
  catalyst:

  Kad se skupe potpisi za referendum o promjeni i zbornog zakona i narod odluči da je za zabranu koalicija i preferencijalno glasanje, HNS-a više neće biti jer ne mogu dostići ni smanjni prag od 3 %, a moguće je da ... prikaži još! ne skupe ni 3000 tisuče potrebnih potpisa za kandidaturu.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Šta je toliko dosadan, ajde dajte i njeme nešto u pađe, inače, nećete ga se nikad rješit.....

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Evo već i rješenja za rafineriju - spalionica, logistički centar....novi Plan 21 za naivne mase. Čekam sam još i Obećankovo uključivanje u ovu priču >;-))