Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Mogući kupci već “snimaju” Uljanik

Uprava Uljanika hitno je povećala broj sati i dana kada je data room raspoloživ za korištenje
28. prosinca 2018. u 13:55 2 komentara 356 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uprava Uljanika otvorila je vrata data rooma, a kako su nam potvrdili, dva su ulagača već ušla i obavljaju dubinsko snimanje kompanije. No, na koliko adresa i kojih su uputili pozive ne otkrivaju, a da interes postoji dali su naznačiti hitnim povećavanjem vremena tijekom kojih će potencijalnim ulagačima biti omogućen uvid u podatke. Sam rok do kada će ulagači imati priliku obaviti dubinsko snimanje pulskog brodograditelja ostaje do 18. siječnja, ali je povećan broj raspoloživih sati za još dva dnevno, a vrata data rooma bit će otvorena i subotom.


Danko Končar raskinuto strateško partnerstvo Uljanik odlučio, više ne želi ulazak Danka Končara

Ministar gospodarstva Darko Horvat, pak, sudeći po njegovim javnim istupima, jučer još nije raspolagao informacijama o prijavama ulagača, no kazao je da je njegovo Ministarstvo uputilo pozivna pisma na više relevantnih adresa s kojih on očekuje reakcije. Uz talijanski Fincantieri i njegova partnera samoborski DIV, Horvat je o otvaranju Uljanikovog data rooma obavijestio i nizozemski Damen i njegovog partnera IHC, te ukrajinsku grupaciju Smart Holding poduzetnika Vadima Novinskog.
 Iako ostale adrese poimenice nije naveo, obavijesti su odaslane u Australiju, Njemačku i Kinu, iz kojih su brodograditelji Ministarstvu gospodarstva proteklih tjedana dali potvrde da su zainteresirani pogledati stanje u Uljaniku i promisliti o eventualnim ponudama za strateško partnerstvo.
Iz dostupnih informacija u Pulu bi mogli doći predstavnici jednog od najvećih kineskih i svjetskih brodogradilišta, državne CSIC Shipbuilding Corporation, a s čijim čelnicima je o mogućoj suradnji u Uljaniku prije nekoliko mjeseci tijekom službenog posjeta Pekingu razgovarao premijer Andrej Plenković.

U Uljaniku ponovo pokrenut štrajk Bijeg od stečaja Uloži li država u Uljanik 415 mil. eura, vratit će joj se 256 mil., a ako ne – ništa

Riječ je o velikoj kompaniji za koju je sam Uljanik zapravo “sitna riba”, no CSIC može zanimati zbog zauzimanja pozicije u europskoj brodogradnji.
Tko je od spomenutih interesenata spremno dočekao ulazak u data room s prvim minutama jučer nitko nije želio otkriti. U veljači i ožujku, kada je Uljanik za ovaj postupak prvi put otvorio data room, od Uprave je bilo pozvano devet ulagača, a javili su se i neki, poput DIV-a, koji nisu dobili poziv. Tada je rok za pregled podataka i obavljanje dubinske analize bio dvaput prolongiran i snimanje je trajalo od 15. veljače do 28. ožujka.
Insajderi uvjeravaju da će se ovaj put analize obaviti u predviđenom vremenu i unatoč činjenici da se Uljanik danas nalazi u neusporedivo kompliciranijoj situaciji nego prije deset mjeseci, jer, tvrde, oni koji su ozbiljnije “zagrizli” već su pripremljeni i imaju angažirane financijske i pravne stručnjake.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • stefj:

    Eh da, kada bankrotira, onda će se stvari moći postaviti na zdrave noge, a sve ćemo to mi platiti. Vlada preuzima jamstva i nedovršene brodove, te onda ostaje na vladi kako i kome će prodati... Nadam se da samo neće ... prikaži još! ostati ideja da se sa svakim brodom gube deseci milijuna, već da će se stvari postaviti na zdrave noge. Bankrot je također zgodan da se riješi problem administracije i starog socijalističkog kadra koji je sada ostao... Koliko samo problema ima u Debeljak s tim starim kadrom, da je tamo mogao preuzeti čistu situaciju, puno bi bolje poslovao...

  • Krotila4:

    Uljanik,nesmije pasti!