Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Modele namještaja radit će roboti i 3D strojevi

- Proizvođači će imati sve što im treba na jednome mjestu. Potporna smo im institucija - kaže Ivana Filipović, voditeljica projekta
04. rujna 2016. u 09:02 1 komentara 1145 prikaza
01.09.2016., Virovitica - Panonski drvni centar kompetencije, prvi takav u Hrvatskoj.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Impozantna je već i sama zgrada, prototip i prva takva u Hrvatskoj. Sva je u drvu, a izdvaja se i zelenim krovom koji, u zatvorenom sustavu, praktički sam sebe navodnjava. A pogled na 2500 kvadrata unutra otkriva robote, 3D skenere i printere te najmoderniji CNC uređaj za obradu drva – ničeg od toga nema nigdje drugdje u našoj zemlji, pa možda ni okolici.

Dizajnerski dio

Panonski drvni centar kompetencije otvoren je jučer u Virovitici, a prvi je takav u Hrvatskoj. Investicija je od 44,7 milijuna kuna, iz europskih je fondova stiglo 99 posto novca, a preostalih jedan posto osigurala je Virovitičko-podravska županija.

– Proizvođači će napokon imati sve što im treba na jednome mjestu. Pomagat ćemo im da učine svoj proizvod konkurentnim, Centar će biti uspješan onoliko koliko to oni budu – započinje Ivana Filipović, voditeljica projekta. Bavit će se, tako, i dizajnom proizvoda, izradom i printanjem 3D modela, izrađivanjem prototipa koji se može i testirati i, na koncu, fotografirati te tako promovirati. Sva je tu sila preša, pila, brusilica, ljepilica, četkarica... No, najzanimljiviji je petoosni CNC stroj, najmoderniji u našoj zemlji.

drvo, trupci hrvatski apsurd Izvezemo trupce 
jeftino, a potom ih uvozimo kao namještaj?  Robna kuca Ikea predstavila je novi katalog ispred Avenue Malla Ugodniji dom za sve Dizajn za ljude: Ikea predstavila hrvatski katalog za 2017. godinu Columns and the ancient Temple of Bel are seen in the historical city of Palmyra, Syria, June 11, 2009. Satellite images have confirmed the destruction of the Temple of Bel, which was one of the best preserved Roman-era sites in the Syrian city of Palmyra kultura i tehnologija Sve gradove spomenike koje sruši kalifat rekonstruirat će iz 3D pisača

– Ugrađena kamera bilježi obradu elementa jer kada se radi fotoelaborat, svima je zanimljivo vidjeti kako je čitav proces obrade izgledao. Ima stol s 18 pozicija pa kada se obrađuje komad namještaja, nema premještanja, stroj sve radi u jednoj operaciji, radnik mu i ne treba – opisuje. Zada mu se 3D model, a iz robotiziranog stroja izlazi gotov proizvod. Nazvali su taj središnji prostor zgrade inovacijskom tvornicom, a par koraka dalje dizajnerski je dio Centra gdje je jedinstveni robot, 3D skener. Osim u svojoj komori, snimati može i namještaj i konstrukcije koje ne stanu u nju.

– Odrađuje to tritop, fotoaparat sa specijalnim objektivima, s preciznošću od jedne stotinke milimetra, a kompatibilan je s 3D printerom i CNC uređajem. Snima se iz više kutova, sve je povezano s računalom koje pamti te slike, spaja ih i stvara model – navodi naša sugovornica. Dolazimo i do industrijskog 3D printera koji od otopljene plastike gradi modele iz jednoga komada. Radni volumen mu je 25 x 25 x 30 centimetara pa je time najveći u Hrvatskoj.

Niskoenergetska zgrada

Uz haptičku ruku za virtualno kiparenje, umjetnici se mogu kreativno razigrati.

– Virtualni objekt je na računalu, a u trenutku dodira na ekranu, stvara se otpor pa dizajner ima osjećaj u ruci koliko duboko treba oblikovati ili izraditi potpis – govori.

Poduzetnicima je veliki problem izrada prototipa, koja im oduzima novac i vrijeme pa im tu mi pomažemo, kaže voditeljica. Partneri su im Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Korisnici će biti svi drvoprerađivači iz Hrvatske i okolnih zemalja. Centar će imati šest zaposlenika. I sama je zgrada niskoenergetska, a gradila ju je tvrtka Drvene konstrukcije iz Voćina. Uz nju je sunčana elektrana od 30 kW na parkiralištu i proizvodi električnu energiju za Centar.

>> Sljedeća velika stvar: Evo kad nas čeka predstavljanje novog iPhonea!

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • qoxo:

    Ovo je senzacionalno! Prilika za Hrv, dizajnere da realiziraju svoje ideje i da Hrvatska napokon dobije kvalitetan i bogat asortiman proizvoda s kojima mogu nastupati na najboljim svjetskim sajmovima i tako sklapati ugovore o narudžbama proizvodnji i izvozu :) i ... prikaži još! dobroj zaradi... Čestitam!!!