Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća proizvodnja

Mlijeko s hrvatskih farmi odsad sa zaštitnim znakom na ambalaži

mlijeko
marko jurinec / pixsell
11.06.2010.
u 16:45

Potrošačima želimo pružiti mogućnost da kupnjom proizvoda označenih znakom Mlijeko hrvatskih farmi kupe kvalitetan, prepoznatljiv i cijenom konkurentan proizvod proizveden u RH, kaže Z. Barać.

Da su mlijeko i mliječni proizvodi koje kupuju doista hrvatskog podrijetla, potrošači će ubuduće moći prepoznati po ambalaži sa znakom Mlijeko s hrvatskih farmi te logom Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Glavni je cilj projekta povećati potrošnju s hrvatskih farmi, kao i domaću proizvodnju na farmama.

- Dalji razvoj sektora mljekarstva u RH ovisi ponajprije o jačoj povezanosti proizvođača mlijeka, prerađivačke industrije i potrošača, a budućnost nam je svima vezana uz osiguranje kvalitetne i prepoznatljive hrane - kaže Zdravko Barać, ravnatelj HPA. Tvrdi kako cjelokupni sektor proizvodnje mlijeka u RH, kao specifičan i prepoznatljiv, zaslužuje posebnu oznaku na ambalaži mliječnih proizvoda.

- Potrošačima želimo pružiti mogućnost da kupnjom proizvoda označenih znakom Mlijeko hrvatskih farmi kupe kvalitetan, prepoznatljiv i cijenom konkurentan proizvod proizveden u Hrvatskoj te da i na taj način podrže razvoj hrvatske proizvodnje mlijeka - objasnio je.

Jedinstvena i prepoznatljiva oznaka kojom se označavaju domaći poljoprivredni proizvodi, česta je i u zemljama Europske unije. Kontrolu korištenja znaka obavljati će Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka HPA-e, u kojem se pored redovitih mjesečnih kontrola kvalitete mlijeka svih isporučitelja, sabiru i podaci o otkupljenim količinama mlijeka u RH.

Na korištenje znaka prema Pravilniku HPA, u kojem su jasno definirani uvjeti njegova korištenja, do sada se odlučilo 14 mljekara koje otkupljuju oko 90 % svih količina mlijeka proizvedenih u Hrvatskoj. Lani je u RH otkupljeno ukupno 675,3 milijuna kilograma mlijeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije