Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi rastu brže

Mladen Fogec: Doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja

Panel diskusija - Kako do novih investicija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/12
22.02.2019.
u 12:09

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija smatra da je država precentralizirana i moramo poraditi na decentralizaciji

Investicijska klima u Hrvatskoj se popravlja, ali svi ostali rastu brže od nas te postaju poželjniji i konkurentniji investitorima te mi moramo rasti i reformirati se puno brže, rečeno je na panelu "Kako do novih investicija" koji se održao danas u Zagrebu u sklopu konferencije "InvestCro – Je li Hrvatska spremna za nove investicije" u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata.


 

Jako Andabak, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna smatra da se neke stvari po pitanju investicija mijenjaju na gore, a neke na bolje. No, ono što je konstantna je nefunkcionalna birokracija i zemljišno-pravni odnosi. Kao pozitivnije je istaknuo jeftiniji kapital, a kao novonastali problem nedostatak radne snage.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija smatra da je država precentralizirana i moramo poraditi na decentralizaciji. Ali isto tako je nužna i stalna komunikacija centralne države i lokalne samouprave kako bi zakonska regulativa odgovarala potrebama na terenu.

Panel diskusija - Kako do novih investicija
1/12

"Građevinske dozvole se izdaju brzo, u roku 8 dana ako je sva dokumentacija u redu. No, mnoge jadranske županije su opterećene s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, legalizacijom i sličnim stvarima koje otežavaju provođenje brzog upravnog postupka, a koji je pak propisan od države", kaže Pauk.

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku upozorava da se jako sporo reformiramo. "Mi smo već davno institucionalno izašli iz socijalizma u tržišnu ekonomiju, no socijalizam ni nakon 30 godina nije izašao iz naših glava. To da je i danas u fokusu našeg gospodarstva i politike problem propale brodogradnje, a ne ono što će biti za 5 ili 10 godina dovoljno govori gdje smo. A po pitanju investicijske klime, o njoj dovoljno govori činjenica da su doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja. Radi se o iznosu o dvije milijarde eura doznaka godišnje, a investicije ne prelaze 1,7 milijardi", kaže Fogec.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke ističe da je Hrvatska napredovala i da i oni to vide kroz suradnju s našim klijentima, a koji su uglavnom male i srednje tvrtke. Problem je što Hrvatska raste, ali presporo. Drugi rastu bolje i brže. Siguran sam da bi na investicijskim listama Hrvatska mogla, uz prave mjere, već za godinu ili dvije rasti za 15-20 mjesta na tim listama", kaže čelnik Erstea. Kao jedu od takvih mjera ističe da bi svakog investitora u Hrvatskoj trebalo tretirati kao strateškog.

Panel diskusija - Kako do novih investicija
1/22

Komentara 1

CA
cortesova arkebuza
11:36 23.02.2019.

Ma nije valjda da „ustaše“ iz dijaspore šalju toliko novca u Hrvatsku ?! Ma rekli bi naši čistunci sa „live bande“ krezubi kozzojebi,minhen bojovnici,primitivci koji ne plaćaju porez u HR pa baš njima treba odmah i pod hitno zabraniti pravo glasanja na izborima.A još ljeti kad dođu doma pa ostave još novca onda je ta brojka sigurno i veća od prezentirane. Nebitno je, bitno je da se permanentno pljuca po našim ljudima iz dijaspore,da ih se crni u medijima dok ih se istovremeno zove nazad.Zove ih se da ulože novac u Domovinu al ih se istovremeno gleda opljačkati čim se odluče na ludi potez zvano ulaganje u HR.Nije čudo da u HR skoro pa nitko ne ulaže,prepoznali su “stručnjake” i bježe od njim glavom bez obzira.Porazno da ne može biti poraznije, pa može Predsjednica koliko je volja pozivati na povratak i ulaganje dok se ne promjeni mišljanje o povratnicima i ljudima iz dijaspore i dok ne bude stvarne transparentnosti pri ulaganjima nema od povratka ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije